(14.50 hodin)

(pokračuje Grega)

K tomu se vztahuje i zmocnění vlády vydat formou nařízení seznam oborů živností ohlašovacích volných, který bude vypracován v souladu s klasifikací ekonomických činností v Evropské unii, aby podnikatelé měli snadnější podmínky při získávání možnosti realizovat zakázky pro zahraniční partnery.

Jedním z cílů návrhu je i zprůhlednění podnikatelského prostředí. K tomu směřuje ustanovení, které předpokládá možnost zrušit živnostenské oprávnění tomu podnikateli, který je po dobu více než dvou let nevyužívá, to je prakticky nepodniká.

Návrh byl projednán v hospodářském výboru dne 29. září 1999 a bylo přijato usnesení číslo 111, kterým hospodářský výbor doporučuje Poslanecké sněmovně projednat a schválit tisk 263 s pozměňovacími návrhy, které jsou obsahem uvedeného usnesení.

V tomto úvodním vystoupení jsem se zmínil jen o nejvýznamnějších změnách živnostenského zákona. Další změny nejsou svými důsledky tak závažné, mnohdy mají procesní charakter, ale přispívají ke zlepšení právního stavu a k odstranění mezer v zákoně nebo vyskytujících se nejasností.

Vážené kolegyně a kolegové, předložený návrh je dalším legislativním krokem, který povede k odstranění některých nežádoucích jevů v podnikatelském prostředí, a proto vám doporučuji jej schválit. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Děkuji zpravodaji hospodářského výboru poslanci Gregovi. Nyní prosím, aby nás informoval zpravodaj výboru pro evropskou integraci poslanec Jaroslav Lobkowicz.

 

Poslanec Jaroslav Lobkowicz: Vážený pane předsedající, vážené kolegyně a kolegové, na naší schůzi dne 30. září a 1. října 1999 výbor pro evropskou integraci probíral návrh zákona o živnostenském podnikání. Chtěl bych jen předem upozornit, že náš výbor viděl tento zákon hlavně očima výboru pro evropskou integraci, to znamená, že neprocházel jednotlivé body, které jsou věcí výboru hospodářského.

Dovoluji si přečíst usnesení výboru pro evropskou integraci z 19. schůze konané 30. září a 1. října 1999 k vládnímu návrhu zákona, kterým se mění zákon 455/1991 Sb., o živnostenském podnikání, živnostenský zákon, ve znění pozdějších předpisů, a některé další zákony, sněmovní tisk 263:

Výbor pro evropskou integraci po uvedení ministrem průmyslu a obchodu docentem Ing. Miroslavem Grégrem, po vyslechnutí zprávy poslance Jaroslava Lobkowicze a po rozpravě

1. doporučuje Poslanecké sněmovně, aby návrh schválila,

2. konstatuje, že předložený návrh zákona není plně slučitelný s právem Evropského společenství, a předpokládá, že vláda předloží co nejdříve koncepční řešení, které bude s právem Evropského společenství plně slučitelné,

3. pověřuje předsedu výboru, aby toto usnesení předložil předsedovi Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR,

4. zmocňuje zpravodaje výboru, aby o výsledcích jednání ve výboru informoval schůzi Poslanecké sněmovny.

To jsem tímto udělal. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Děkuji zpravodaji výboru pro evropskou integraci kolegovi Lobkowiczovi.

Mám informaci, že se tímto návrhem zákona zabýval také výbor pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu. Tímto výborem je pověřen zpravodaj pan kolega Talíř, aby seznámil sněmovnu s tím, k čemu výbor dospěl. Pane kolego, uděluji vám slovo jako zpravodaji.

 

Poslanec Jaromír Talíř: Pane předsedající, děkuji za slovo, nicméně musím konstatovat, že výbor pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu se zabýval poslaneckým návrhem zákona, kterým se mění památkový zákon, a součástí tohoto poslaneckého návrhu byla novelizace živnostenského zákona. Necitoval bych stanovisko výboru, ale stanovisko, které vyplývá z projednávání následujícího bodu, kterým je novela památkového zákona. Přihlásil bych se do podrobné rozpravy, ve které bych přednesl uvedený pozměňovací návrh.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Procedurálně to v tomto případě bude čisté. Já vám děkuji za pochopení a vaše vystoupení zařadíme do rozpravy s tím, že se budete opírat o stanovisko celého výboru. Děkuji a omlouvám se.

Otevírám obecnou rozpravu, do které mám následující přihlášky. Nejprve vystoupí pan kolega Švrček, pak pan kolega Pavel Němec a pan kolega Milan Urban. V tomto pořadí vystoupí v obecné rozpravě. Nejprve bych prosil pana kolegu Švrčka, aby přistoupil k řečništi. (V sále je velký hluk, neustále zvoní mobilní telefony.)

 

Poslanec Zdeněk Švrček: Děkuji za slovo. Dámy a pánové, já si dovolím říci pár slov v rozpravě obecné, abych potom neunavoval sáhodlouhým odůvodňováním v rozpravě podrobné a mohl na vás vychrlit jen své pozměňovací návrhy. Projednávání zákona živnostenského bylo - a zdá se že i nadále bude - doprovázeno mnohými pozměňovacími návrhy, což svědčí o tom, že je to novela potřebná, a také o tom, že nepostihuje zároveň vše, co je v této problematice potřeba řešit. Osobně bych se sice přikláněl -

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Pane kolego, já vás přeruším, protože se bohužel opět nedaří zjednat dostatečný pořádek k jednání. Ani zástupce navrhovatelů neslyší pořádně návrhy řečníka. Žádám členy vlády, aby své problémy neřešili tak hlasitě, případně je řešili mimo prostor této jednací síně. Nejenže nevnímají řečníka, ale v této chvíli nevnímají ani mne.

 

Poslanec Zdeněk Švrček: Pane předsedající, já se to pokusím uřvat.

Já bych se přikláněl k řešení, kterým by byl nový živnostenský zákon. Mám zprávy o tom, že by se mělo v dohledně době něco takového objevit. Nicméně bych se rád zabýval několika okruhy, o nichž si myslím, že v dosavadním stavu projednávání nebyly řešeny dostatečně, respektive ty okruhy, o kterých jsme si na hospodářském výboru řekli, že i když jsme je nezapracovali pro jejich nedostatečné dopracování do našeho usnesení, stálo by za to je znovu "zvednout".

Prvním problémem, který už ve výboru přednesl kolega Vávra a který byl odsunut dále právě z toho důvodu, že nebyl dostatečně přesně formulován, je problém ustavení tzv. odborných společenstev, která sjednocují subjekty určitého oboru, a jejich kompetencí, které by tato společenstva mohla mít k vstupu dalších subjektů do jejich oborů, a to z hlediska kvalifikačních předpokladů, respektive dostatečného vzdělání a délky praxe. Tato úprava dnes již normálně funguje v zemích Evropské unie a myslím, že bychom k tomu měli přistoupit. Zároveň je to jedna z cest, jak "odbřemenit" státní správu od kompetencí, které by měly patřit dnes samosprávným orgánům, do nichž by se mohla i tato společenstva zařadit.

Budu rád, když po tomto pozměňovacím návrhu proběhne alespoň diskuse k tomuto tématu nebo když pozměňovací návrh bude vést k této diskusi, protože chápu, že je to "trochu silné kafe".

Dalším problémem je řešení dalšího fungování zařízení, které § 18 živnostenského zákona pojmenovává jako pojízdné prodejny. Tento paragraf umožňuje obcím tržním řádem vymezit místo a čas prodeje, což přirozeně může spíše omezit dosud volný pohyb takovýchto zařízení po obcích. Já bych samozřejmě nerad připravoval obce o možnost upravit si vše tak, aby z ložné plochy jakéhokoliv auta mohl kdokoli prodávat cokoli, avšak rád bych svým dalším návrhem ponechal právo pojízdným prodejnám firem, jako jsou Ledík, Family Frost, DVD nebo MAN, prodávat dosavadním způsobem a nevystavoval je možnému nátlaku použitím dosud navržené úpravy.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP