(19.30 hodin)

(pokračuje Bendl)

Bod 3. Vyzývá všechny zúčastněné strany k dodržování zákona.

To jsou tři body v rámci římská čtyři.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Zahajuji hlasování pořadové číslo 58 a ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 58 tento návrh byl přijat, když se pro něj z přítomných 176 pro vyslovilo 154 a dva byli proti.

 

Poslanec Petr Bendl: Děkuji. Poslední bod:

V. Poslanecká sněmovna důrazně žádá vládu, aby jmenovala svého nového zástupce a okamžitě jeho prostřednictvím zahájila nové jednání se všemi zúčastněnými stranami konfliktu.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Zahajuji hlasování pořadové číslo 59 a ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 59 tento návrh byl přijat, když se pro něj z přítomných 178 pro vyslovilo 153 a šest bylo proti.

 

Tím byly přijaty všechny jednotlivé části návrhu usnesení pana poslance Svobody a v souladu s jednacím řádem dám v tuto chvíli hlasovat o návrhu jako celku. (Hlasy: Není třeba.) Vzhledem k tomu, že všechny části návrhu usnesení byly přijaty, pokud nikdo neprotestuje, není třeba hlasovat o tomto návrhu usnesení jako o celku. (Námitky.)

Vážené poslankyně, vážení poslanci, vzhledem k tomu, že tady dochází ke kolizi výkladu, zda je, anebo není potřeba hlasovat o tomto návrhu usnesení jako o celku, musím dát… Podle § 72 odst. 5 jednacího řádu se sněmovna může usnést, že se budou projednávat jednotlivé části návrhu odděleně. Po odděleném hlasování o částech návrhu nebo po přijetí a odmítnutí pozměňovacích návrhů se hlasuje na závěr o návrhu usnesení jako o celku. Nemohu si pomoci, v tuto chvíli musím dát hlasovat o návrhu usnesení jako o celku.

 

Rozhodneme o tom v hlasování pořadové číslo 60, které zahajuji a ptám se, kdo je pro návrh usnesení jako celek. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 60 tento návrh byl přijat, když se pro něj z přítomných 161 pro vyslovilo 101 a 27 bylo proti.

 

Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, tím jsme projednali tento bod.

Dalším bodem je

 

24.
Vládní návrh zákona, kterým se mění některé zákony
v souvislosti s přijetím zákona o veřejném ochránci práv
/sněmovní tisk 200/ - druhé čtení

 

Z pověření vlády předložený návrh zákona odůvodní její místopředseda Pavel Rychetský, kterého prosím, aby se ujal slova. (Velmi rušná atmosféra ve sněmovně.)

Prosila bych o klid v Poslanecké sněmovně a poprosila bych místopředsedu vlády Pavla Rychetského, aby se ujal slova. (Sněmovna se nezklidnila.)

Pane místopředsedo, ujměte se prosím slova. Paní poslankyně, páni poslanci, ztište prosím atmosféru v jednacím sále, abychom mohli dnes ještě pracovat.

 

Místopředseda vlády Pavel Rychetský: Vážená paní předsedající, vážené dámy a pánové, v předpředchozím bodu jste svým hlasováním rozhodli o tom, že návrh zákona o veřejném ochránci práv prochází do třetího čtení. Spolu s tímto návrhem vláda předložila další návrh zákona, kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím zákona o veřejném ochránci práv. Jde tedy o doprovodný návrh zákona, který je nezbytný k tomu, aby se naplnila ta ustanovení předchozího zákona, která vyžadují promítnutí do jiných právních úprav.

Konkrétně jde o změnu zákona o Ústavním soudu tak, aby ombudsman, resp. veřejný ochránce práv mohl být účastníkem řízení, ve kterém se jedná o posuzování zákonnosti podzákonných přepisů, novelu zákona o ochraně utajovaných skutečností, kterou se veřejný ochránce práv stává osobou, která má přístup k těmto skutečnostem ex lege, a novely zákona o nemocenském pojištění, sociálním zabezpečení, pojistném na sociální zabezpečení, důchodovém pojištění a veřejném zdravotním pojištění, která mají zajistit jeho sociální, zdravotní a jiné postavení.

Doporučuji vám, abyste s ohledem na výsledky předchozího jednání stejným způsobem jednali i v tomto případě, tj. propustili osnovu do třetího čtení. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji panu místopředsedovi Rychetskému.

Předložený vládní návrh jsme v prvém čtení přikázali k projednání ústavně-právnímu výboru. Usnesení výboru bylo rozdáno jako sněmovní tisk 200/1. Prosím, aby se slova ujal zpravodaj výboru, pan poslanec Miroslav Krajíček.

 

Poslanec Miroslav Krajíček: Děkuji. Vážená paní předsedající, vážení členové vlády, kolegyně a kolegové, ústavně-právní výbor projednal vládní návrh zákona, kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím zákona o veřejném ochránci práv, tisk 200, na své schůzi 17. června.

Po odůvodnění místopředsedy vlády Pavla Rychetského, zpravodajské zprávě poslance Krajíčka a po rozpravě ústavně-právní výbor se usnesl neprojednávat vládní návrh zákona, kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím zákona o veřejném ochránci práv.

2. Pokud Poslanecká sněmovna nevysloví souhlas s vládním návrhem zákona o veřejném ochránci práv, tisk 199, doporučuje, aby navrhovatel vzal vládní návrh zákona, kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím zákona o veřejném ochránci práv, tisk 200, zpět. Pokud tak navrhovatel neučiní, doporučuje Poslanecké sněmovně tento návrh zamítnout.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji panu poslanci Krajíčkovi. Nyní otevírám obecnou rozpravu a ptám se, zda se do ní někdo hlásí. Pan poslanec Krajíček má slovo.

 

Poslanec Miroslav Krajíček: Vzhledem k tomu, že jsme propustili vládní návrh zákona o veřejném ochránci práv, tisk 199, a tisk 200 nebyl projednán, navrhuji, aby byl tento tisk vrácen k projednání do výboru.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Pan poslanec má tento návrh, o kterém bychom měli v tuto chvíli rozhodnout. Je sice po 19. hodině, nicméně my můžeme o této záležitosti hlasovat, ale samozřejmě platí to, co se dohodlo na začátku schůze - že nedám hlasovat v případě, že některý klub takovéto hlasování bude vetovat. Pokud se tak nestane, budeme samozřejmě hlasovat. V tuto chvíli vyzývám poslankyně a poslance, aby se dostavili do sněmovny.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP