(9.05 hodin)

(pokračuje Buzková)

Dalším bodem je

 

44.
Návrh poslanců Zdeňka Koudelky, Jiřího Václavka a dalších
na vydání ústavního zákona o zřízení vyšších územně samosprávných celků
/sněmovní tisk 174 / - prvé čtení

 

Návrh jsme obdrželi jako sněmovní tisk 174 a stanovisko vlády k němu jako tisk 174/1. Prosím, aby předložený návrh uvedl zástupce navrhovatelů pan poslanec Zdeněk Koudelka, kterému udílím slovo.

 

Poslanec Zdeněk Koudelka: Vážená paní předsedající, vážení členové vlády, vážené dámy, vážení pánové.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Promiňte, pane poslanče. Prosím o klid v jednacím sále.

 

Poslanec Zdeněk Koudelka: Navrhovatelé uvedeného ústavního zákona vycházejí z předpokladu, že není dobrým startovacím kritériem pro vznik vyšší územní samosprávy u nás zřízení velkého počtu malých krajů. Domnívají se, že kraje by měly být výrazně větší než okresy, a poukazují na skutečnost, že nejmenší kraj - kraj Karlovarský - má méně obyvatel než okres Brno - město a méně obcí než okres Žďár nad Sázavou.

Navrhovatelé vycházejí z předpokladu, že krajům lze zajistit finanční samostatnost pouze s ohledem na jejich velikost. Malé kraje budou mít malou daňovou výtěžnost a budou závislé na dotacích z centra, budou závislé na přerozdělování. Nebude moci být hovořeno o skutečné samosprávě. U malých krajů je také vyšší tlak na změnu hranic jednotlivých obcí než u krajů velkých.

 

Navrhovatelé se domnívají, že vyšší územní samospráva by u nás měla být koncipována tak, aby kritériím odpovídala tzv. NUTS 2, jednotkám regionálním z pohledu Evropské unie. Jinak u nás bude vznikat nová úroveň samosprávy nebo veřejné správy na úrovni NUTS 2, protože je pouze otázkou času, kdy tzv. koordinační, poradní a konzultační orgány na úrovni NUTS 2 se budou postupně institucionalizovat a vytvářet si své vlastní aparáty.

Navrhovatelé se také domnívají, že krajské členění státu by nemělo být členěním pouze z hlediska samosprávy, ale členěním státu obecně. Poukazují na to, že nebude podle nich dobré, když budou existovat rozdílné kraje samosprávné, rozdílné kraje z hlediska působnosti soudů, státního zastupitelství nebo i jiných dalších orgánů státní správy.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP