(10.30 hodin)

(pokračuje Klas)

Dalším skutečně bolavým místem je nemožnost odvolání se proti rozhodnutí Národního bezpečnostního úřadu. Jsou ještě další a další důvody, kterými nemá smysl zdržovat.

Z těchto důvodů jsem přesvědčen, že je nutné připravit ucelenou komplexní novelu zákona 148 z loňského roku, a nikoliv nesystémovými zásahy provádět neustále dílčí novelizace podle toho, jak která dotčená skupina úředníků zalobbuje u některého senátora nebo poslance. V důvodové zprávě se hovoří o jakémsi ponížení postavení státních zástupců v systému orgánů trestního řízení. Dále se zde hovoří o tom, že státní zástupci by měli svoji profesi vykonávat nezávisle, že by neměli projít procesem prověřování, tzn. být vystaveni překážkám, znepokojování a nevhodným zásahům. Zdůrazňuji nevhodným zásahům.

Novela rovněž řeší svérázným způsobem ten fakt, že u státních zástupců, kde bylo prověřování již zahájeno, tak má být zastaveno a veškeré spisy bez zbytečného odkladu zničeny. Předložené podkladové materiály, jako jsou dotazníky, zdravotní a psychologické posudky, by byly státním zástupcům vráceny.

Milé kolegyně, kolegové, protože jsem osobně poznal jako jeden ze tří ústavních činitelů, kteří prošli procesem prověřování, co znamená být prověřován na nejvyšší stupeň utajení, což je přísně tajné, dovoluji si zde říci jednu věc - že podobné iniciativy, jako je tato, mají zcela jiné pozadí než jakési ponížení, znepokojování a neodborné zásahy, jak je uváděno v důvodové zprávě. Jedná se především o obavy z prověřování jako takového.

Pro vaši informaci uvedu jednu dílčí skutečnost. Součástí prověřování fyzické osoby je i souhlas prověřované osoby s přístupem příslušných orgánů do bankovních kont a účtů, dále prověřování okruhu lidí, se kterými se prověřovaná osoba stýká, atd. - včetně rodinných příslušníků. Nejsou například zde skutečné důvody pro předložení právě projednávané novely?

Milé kolegyně, milí kolegové, v obecné rozpravě si dovolím předložit návrh na usnesení. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane kolego. Nyní otvírám obecnou rozpravu, do které nemám žádnou písemnou přihlášku. Ptám se, kdo se hlásí přímo z pléna. Žádnou přihlášku neregistruji, obecnou rozpravu končím. (Upozornění na přihlášku do rozpravy.) Omlouvám se, nekončím, neboť se hlásí pan poslanec Klas. Prosím.

 

Poslanec Jan Klas: Děkuji, pane místopředsedo. Omlouvám se za zpoždění k přihlášce.

Navrhuji usnesení tohoto znění: Navrhuji Poslanecké sněmovně, aby předložený senátní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 148/1998 Sb., o ochraně utajovaných skutečností a o změně některých zákonů, zamítla již v prvním čtení.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane kolego. Ptám se, zda ještě někdo jiný má v úmyslu vystoupit. Není tomu tak. Obecnou rozpravu končím.

Dám samozřejmě možnost navrhovateli nebo zástupci navrhovatele, zda chce vystoupit se závěrečným slovem.

 

Senátor Jiří Vyvadil: Vážený pane předsedající, to je tak vzácná příležitost, že si to nemohu nechat líbit. Už Zdeněk Jirotka v Saturninovi říkal, že názory jsou od toho, aby se lišily.

Chtěl bych vyhmátnout to podstatné a to kladné, co nepochybně pan zpravodaj řekl a řekl správně. Přistupujme k novelám zákonů vždy tehdy, anebo zkoumejme, zda je to nezbytné. Souhlasím s tím, že je patrně zapotřebí komplexní novela. Otevřeně řečeno i k tomu vede usnesení Senátu, který takto vyzval vládu České republiky. Víme, že komplexní novela patrně bude někdy zařazena, patrně ještě v tomto volebním období. (Senátor vyčkává, až se sál ztiší.)

Senátorů je míň, ale je tam víc ticho. Faktem je, že tady jde o úpravu té otázky...

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Promiňte, pane senátore. Kolegyně a kolegové, doporučuji vám, abyste brali vážně slova řídícího schůze, neboť pokud říká, že bude přerušovat jednání Poslanecké sněmovny v okamžiku, kdy bude přesvědčen o tom, že atmosféra zde není dostatečně důstojná k tomu, aby sněmovna mohla jednat, tak to říká s plným vědomím všech důsledků a je pevně rozhodnut k takovému kroku přistoupit. Takže vás velmi prosím, abyste mě k tomu nenutili, a velmi vás prosím, abyste se usadili a zklidnili a umožnili panu senátorovi vystoupit se závěrečným slovem.

Prosím, pane senátore.

 

Senátor Jiří Vyvadil: Jinými slovy mám za to, že v dané otázce jde o to, a to je názor Senátu a samozřejmě vy máte právo svobodně zaujmout k tomu stanovisko, že zde dochází k disproporci mezi jednotlivými segmenty stejného druhu povolání. Zásadně musím říci, že jsme nepodléhali jakýmkoliv lobbistickým tlakům. To je věc, kde samozřejmě chápu, že to může být, ale pro nás šlo o to, že ta věc by měla být systémová. To, že jde o systémovou změnu, vychází z toho, že původně vláda nepochybně z jasných důvodů též stanovovala tyto osoby jako osoby, které jsou určené ze zákona. Pochybuji, že vláda kdysi premiéra Tošovského byla předmětem lobbistických tlaků. Prostě dělala to, co pokládala za rozumné, správné, co odpovídalo trendu v celé Evropě. Ale samozřejmě nebudu naléhat, je to svobodné rozhodnutí vaší komory, pouze musím říci, že máme za to, že chceme-li mít jisté kontury právního státu, kde tyto segmenty jsou rovnocenné, měli bychom to dodržovat.

Proto mám za to, že je dobré tomuto návrhu nevyhovět. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane senátore. Pokud se nepletu, v rozpravě dávám samozřejmě možnost vystoupení se závěrečným slovem také zpravodaji, pokud to má v úmyslu. Není tomu tak.

Myslím, že rozprava nebyla natolik pestrá a obsáhlá, abych z titulu řídícího schůze nebyl schopen zachytit jeden návrh na hlasování, který v obecné rozpravě zazněl, a to byl návrh zpravodaje na usnesení, kterým by Poslanecká sněmovna zamítla předložený návrh zákona.

Vážené kolegyně a kolegové, v tuto chvíli nechávám hlasovat o návrhu usnesení. Nejprve prosím, abyste se zaregistrovali. V následujícím hlasování rozhodneme o usnesení, které zní:

"Poslanecká sněmovna zamítá předložený návrh."

 

Zahajuji hlasování s pořadovým číslem 91. Ptám se, kdo je pro návrh, nechť stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Z přítomných 170 pro návrh 119, proti 44. Návrh byl přijat.

 

Je mi líto, pane senátore, zkuste to příště v dolní sněmovně.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP