(9.20 hodin)

(pokračuje Tlustý)

Je snahou zmást veřejnost a já považuji za nezbytné se proti tomu ohradit, protože není cílem rozpočtového výboru, není ani cílem mým přenášet jakékoliv náklady nejenom na důchodce, ale samozřejmě na jakéhokoliv jiného občana.

Usnesení rozpočtového výboru to ovšem nečiní. Skutečnost je taková, jak jsem ji popsal, a považoval jsem za nezbytné se pokusit tuto mystifikaci a dezinterpretaci skutečnosti alespoň zčásti objasnit.

Podobné je to bohužel s prohlášením pana místopředsedy vlády, že usnesení rozpočtového výboru by dokonce v případě jeho realizace zhoršilo výši státního deficitu. Podívejme se proto na podstatu tohoto usnesení, které má podle návrhu rozpočtového výboru čtyři body. Dva z těchto bodů žádají vládu o prostinkou věc, aby nekorektní údaje, nepravdivé údaje nahradila údaji pravdivými. Není přece možné v rozpočtu počítat s příjmy, které jsou nelegální. Není přece možné v rozpočtu zatajovat výdaje, které jsou zjevné. Nejde tedy o žádné prohlubování schodku, jak pravděpodobně naznačuje pan ministr. Jde o uvedení pravdy. Jde o to, aby vláda neobelhávala sama sebe a zejména aby neobelhávala veřejnost.

Opravdu nerozumím interpretaci, která naznačuje, že odstranění nepravdy je zhoršením deficitu. Kdybych toto tvrzení zobecnil, tak se nám pan místopředseda Mertlík snaží vnutit tezi, že uvedení pravdivých údajů je škodlivou a nebezpečnou tendencí.

Další dva návrhy uvedené v návrhu rozpočtového výboru jsou podle mého názoru rovněž návrhy nejenom korektní, ale i návrhy, které nesměřují k prohloubení deficitu, nýbrž právě naopak, tak jak je uvedeno v písmenu A, k jeho snížení. Toto písmeno A totiž výslovně zní: využít část - teď uvádím v uvozovkách - nově objevených příjmů, které nalezla vláda a Ministerstvo financí, použít tuto část takto nově získaných příjmů na snížení deficitu. Je tam výslovně uvedeno na snížení deficitu. A protože pod slovy část z 25 miliard vidím částku mnohonásobně vyšší, než je v onom bodě čtyři zmiňovaná rezerva na náklady přibližování České republiky k Evropské unii, jsem přesvědčen o tom, že ponecháme-li stranou ty první dva body, tzn. problém odstranění nepravdivých údajů, tak návrh rozpočtového výboru v každém případě žádá vládu, aby deficit snížila.

Možná to formálně někomu připadá jinak. Ale to jen tehdy, pokud chce věřit tomu, že deklarovaný schodek 40 miliard je pravdivý. My jsme usnesením rozpočtového výboru mimochodem vládě oznámili, že víme, že není pravdivý. Víme, že je záměrně upravený o položky, které jsem tady jmenoval, ale obávám se, že i o některé další, a proto nerozumám tomu, jakým způsobem je usnesení rozpočtového výboru komentováno.

Je smutné, že diskuse o rozpočtu, ve které by měly znít kvalifikované návrhy, je převáděna takovýmito komentáři, ke kterými jsem se dovolil vyjádřit, na diskusi, ve které nedominuje rozum, ve které dominují vášně, na diskusi, ve které je podle mého názoru primárním cílem autorů výroků, které jsem tu uvedl, zmást českou veřejnost. Pokusil jsem se alespoň zčásti tyto dvě skutečnosti uvést na pravou míru.

Děkuji za pozornost. (Potlesk v části sálu.)

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: V tuto chvílí udílím slovo přihlášenému panu poslanci Filipovi. Připraví se pan poslanec Miloslav Ransdorf.

 

Poslanec Vojtěch Filip: Děkuji. Vážená paní předsedající, já chci vaším prostřednictvím sdělit panu zpravodaji a předsedovi klubu ODS, že nemám zlou vůli a že nic nepřekrucuji. Souhlasím s tím, že je třeba odstranit nepravdivé údaje. Rád si počkám na to, jaký bude důsledek jiného rozpočtového hospodaření, protože takové důsledky, které sociálně byly zcela neúnosné, jsme viděli do roku 1997. (Potlesk v části sálu.)

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji panu poslanci Filipovi. Slovo má pan poslanec Ransdorf.

 

Poslanec Miloslav Ransdorf: Dámy a pánové, slova o pravdě, kterou je třeba otevřeně říci, z úst pana poslance Tlustého mně připadala a připadají jako značné farizejství, protože předchozí vlády zakrývaly transformační instituce, obestíraly je rouškou tajemství a dnes poprvé vlastně vláda, kterou nemám důvod hájit, není to má vláda, učinila rozhodný krok v tom, že tyto kostlivce ze skříně vytahuje. Že poprvé máme možnost ve svazku I se podívat na zoubek těmto transformačním institucím. Nevím tedy, proč mluví o emocích, o překrucování fakt pan kolega Tlustý, který patří ke straně, která byla rozhodující součástí té konzervativně liberální koalice, která tu dlouhou dobu vládla, která skutečný stav věcí a transformačních nákladů velice umně a promyšleně zakrývala. Myslím si, že by se slova o pravdě a lži měla pojmout úplně jinak, než to prezentoval pan kolega Tlustý. (Potlesk v části sálu.)

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji panu poslanci Ransdorfovi. Ptám, zda se dále někdo hlásí do rozpravy. Pokud se nikdo nehlásí, registrovala jsem žádost poslaneckého klubu sociální demokracie o půlhodinovou přestávku před ukončením rozpravy. Táži se, zda tato žádost trvá. Ano, je tomu tak. To znamená, že v tuto chvíli vyhlašuji přestávku do 10.00 hodin, aniž byla uzavřena rozprava.

 

(Schůze přerušena v 9.28 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP