(17.20 hodin)

(pokračuje Jalůvka)

Přijímání legislativy je nedílnou součástí naší předvstupní strategie, ale ne jedinou. Chtěl bych polemizovat ale s citací v důvodové zprávě, resp. s tvrzením, že prostor pro změny při implementaci směrnic a nařízení Evropských společenství je nulový. Už u předřečníků zaznělo, že se nemusíme přesvědčovat o tom, že je toto východisko falešné, že je chybné, protože jak jsme se na několik zákonech, které implementovaly právo Evropských společenství, měli možnost přesvědčit, je právě v těchto případech nebezpečí, že pod tímto tvrzením může být opatření, nařízení nebo záměr evropštější než Evropa a že tady hrozí přijetí neblahých zákonů nebo opatření v těchto zákonech.

Myslím, že za vědomí tohoto se můžeme dále bavit o cílech, které předložený návrh novely sleduje.

Zástupci Evropské unie nehodnotí jenom počet legislativních úprav, ale také vůli přijatá opatření a zákony uplatňovat. Nevycházejí tak jen z přijatých dokumentů, ale také z vyjádření jednotlivých politiků, jednotlivých zodpovědných zástupců a sledují konkrétní skutky a činy. Vůle se už podle mého názoru mohla projevit dříve, a ne poslaneckým návrhem pana kolegy Grosse. Mohla se projevit v plánu legislativních i nelegislativních prací vlády, který už byl upravován.

Ať už se bude či nebude s touto předlohou dále konkrétně pracovat, vítám ji jako silný podnět nejen k diskusi, ale také ke konkrétním krokům, a to nejen vlády, ale i celé sněmovny. Konstatuji, že výsledky těchto kroků budeme společně hodnotit se zástupci Evropské unie 30. června příštího roku. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane poslanče. Kdo se ještě hlásí do rozpravy?

Mám jedno sdělení. Byl jsem požádán zástupci klubu ODS, aby dříve než bude ukončena rozprava k tomuto bodu, byla umožněna přestávka na poradu tohoto poslaneckého klubu. V tuto chvíli přerušuji jednání do 17.35 hodin.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP