(18.00 hodin)

(pokračuje Bubník)

Prakticky od roku 1985 je připravován návrh zákona o ochraně olympijských symbolů u nás. Závazek, který by po ratifikaci Nairobské smlouvy pro Českou republiku vyvstal, není do dnešní doby upraven žádným předpisem. Nairobská smlouva o ochraně olympijských symbolů vyjadřuje kladný přístup států k otázkám olympijského hnutí a k jeho symbolu, vedoucí národy celého světa k přátelství, mírovému soužití a spolupráci v oblasti sportu a tělovýchovy. Nositeli olympismu jsou národní olympijské výbory a Mezinárodní olympijský výbor, které jsou i nejvyšší sportovní autoritou ve světě, a u nás je to Český olympijský výbor pro území České republiky.

Český olympijský výbor je povinen chránit ve sportovním prostředí principy přátelství a solidarity, principy stejných podmínek v duchu fair play. Je nadspolkový, nadstranický a usiluje o čistotu činnosti v této oblasti.

Chceme-li směřovat ke snižování dotací z vládních prostředků na sport, musíme umět také zajistit exkluzivitu pro partnery Českého olympijského výboru. Jako nejeefektivnější se jeví vydání stručného zákona o ochraně olympijských symbolů, který jednoznačně neoprávněné užívání olympijských symbolů zakáže.

Děkuji vám za pochopení a žádám vás o propuštění do druhého čtení.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane poslanče. Otevírám obecnou rozpravu, do které jsem se původně hlásil já, nicméně moje vystoupení by bylo směřováno vůči panu ministru Zemanovi víceméně v souvislosti s tímto zákonem. Vzhledem k tomu, že se hlásí i on, dávám mu samozřejmě přednost, neboť se možná ukáže, že moje vystoupení by bylo zbytečné.

 

Ministr školství, mládeže a tělovýchovy ČR Eduard Zeman: Pane předsedající, dámy a pánové, doufám, že má promluva bude v tom duchu, jak pan předsedající očekává. Chci navrhnout sněmovně jiné řešení. Předložím do vlády k ratifikaci Nairobskou dohodu.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Nestává se to často, jako kdybyste mi četl mé myšlenky, pane ministře, ale tentokrát se vám to podařilo dokonale.

Kdo další se hlásí do rozpravy? Pan kolega Doležal.

 

Poslanec Vladimír Doležal: Vážený pane předsedající, kolegyně a kolegové, těší mě, že pan ministr nám tady slíbil, že předloží zmíněnou Nairobskou dohodu do vlády. Chybí mi k tomu následný krok. Kdy předloží touto dohodou stanovený zákon o ochraně olympijských symbolů?

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Můžeme tomu asi rozumět tak, jako dotaz prostřednictvím předsedajícího na pana ministra Zemana. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Ministr školství, mládeže a tělovýchovy ČR Eduard Zeman: Zákon je připravený k předložení na první polovinu příštího roku.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Ptám se, kdo další se hlásí do rozpravy? Pan kolega Kraus. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Michal Kraus: Vážené dámy a pánové, dovolte mi, abych podpořil to, abychom zákon, který máme na stole, projednávali už nyní a neodkládali ho až poté, co vláda se bude zabývat Nairobskou smlouvou, případně až na dobu, kdy předloží do parlamentu svůj vlastní návrh. Myslím si, že nic nebrání tomu, aby, pokud je tento návrh skutečně připraven, mohl být případně v druhém čtení akceptován, resp. zapracován - pokud se bude náhodou lišit od našeho návrhu - do návrhu zákona jako takového. Skutečně nevidím důvod pro to, abychom legislativní proces v případě tohoto zákona zpožďovali prakticky o půl roku nebo o rok.

Mám za to, že tato norma je nejen nekonfliktní, ale je to norma, která byla připravována s pracovníky olympijského hnutí, byla připravována s pracovníky tělovýchovných organizací a byla připravována právě na základě toho, že už 16 let v této republice chybí zákon, který by upravoval problematiku olympijských symbolů v České republice. Myslím si, že skutečně není důvod k tomu, abychom věc odkládali, a doporučuji, abychom nejenom zákon propustili v prvním čtení, ale pokud skutečně existuje nějaký vládní návrh, abychom případně v druhém čtení to pozitivní a to, co by mohlo zákon zlepšit, zapracovali v rámci druhého, resp. třetího čtení.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane poslanče. Chtěl bych upozornit pana ministra Zemana, že jeho vystoupení zatím nemělo charakter nějakého návrhu na usnesení, o kterém by sněmovna mohla hlasovat, a má tedy pouze povahu informativní pro poslance, kteří budou rozhodovat o návrhu usnesení hlasováním za malou chvíli.

Ptám se, kdo další se hlásí do rozpravy. Ještě pan kolega Augustin Bubník.

 

Poslanec Augustin Bubník: Vážení kolegové a kolegyně, prosím vás také, abyste propustili tento návrh do druhého čtení. Jsem členem Olympijského výboru a vím, co se připravuje na olympiádu do Sydney. Různí pokoutní lidé dnes již vyrábějí různé upomínkové předměty a všelijaký materiál. Zachytili jsme spoustu ošacení, všelijakých odznaků, hrníčků a všeho ostatního. To je nezákonné. Nebylo by dobré, abychom čekali ještě dalšího půl roku nebo rok, aby se to zakázalo. Proto vás žádám vzhledem k této olympiádně v Sydney, že je potřeba toto udělat co nejdříve. Děkuji vám.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji. Nyní se hlásil pan kolega Doležal, poté pan kolega Kučera starší.

 

Poslanec Vladimír Doležal: Dámy a pánové, navrhl bych doprovodné usnesení, a to, že Poslanecká sněmovna žádá vládu, aby předložila tzv. Nairobskou smlouvu k ratifikaci do parlamentu do konce letošního roku.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji. Pan kolega Kučera starší.

 

Poslanec Miloslav Kučera st.: Vážení kolegové a kolegyně, musím dopředu říci, že v tuto chvíli ze mne mluví moje původní profese, tedy divadelní režie. Divadlo, jak známo, je o symbolech. Sport je ale také o symbolech. Olympijská symbolika je něco, co je všem sportovcům velice vzácné, velice vážené, velice čestné. Bohužel vývoj doby přinesl i to, že sport je nejen o symbolech, že je nejen o sportu, ale že je také o komerci. Je to tak, s tím se nedá nic dělat. Koneckonců je-li tato komerce pro sport dobře využita, proč ne.

Vnímám tento návrh zákona jako něco, co brání tomu, aby komerce byla použita proti sportu, resp. aby byla zneužita, aby na sportu parazitovala, aby šlo jenom o pustou komerci, ze které by sport nic neměl. Z těchto důvodů se i já připojuji k tomu, abychom tento zákon propustili do druhého čtení.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane poslanče. S faktickou poznámkou pan ministr Zeman.

 

Ministr školství, mládeže a tělovýchovy ČR Eduard Zeman: Moje faktická poznámka bude stručná. Před chvíli jsem tady sám navrhl, že předložím vládě.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Pan místopředseda Gross.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Vážený pane místopředsedo, kolegyně a kolegové, chci nejprve říci, že budu hlasovat tak, jak skoro všichni řečníci doporučují a podporují. Myslím, že je dobré, pokud zde tento návrh je, aby byl projednáván a případně zdokonalen i v duchu návrhu vládního a co nejrychleji schválen. O tom není pochyb.

Chtěl bych ale reagovat na návrh doprovodného usnesení. Myslím, že tam jsou dva problémy. První spočívá v tom, co zde říkal ministr školství, který jasně řekl, že Nairobskou smlouvu, jestli zmiňuji název správně, předkládá a předloží do vlády, takže by to bylo zbytečné věcně.

Za druhé se omlouvám, že mám pocit, že ani v prvním čtení nelze dávat doprovodná usnesení, protože vždycky první usnesení byla předkládána v rámci druhého čtení podrobné rozpravy. Myslím si, že návrh je nehlasovatelný, ale věcně se nic neděje, protože ministr školství slíbil, že vládě České republiky Nairobskou smlouvu v nejbližším termínu předloží.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP