(20.40 hodin)

(pokračuje Tlustý)

Jak je známo, informace, které budou interpretovány veřejnosti, se soustředí právě na kontroverznost tohoto bodu a fakt, že ve sněmovně většinově byla vyjádřena myšlenka, že tento kontroverzní bod nemá být schválen, zanikne do pozadí a dojde ke zbytečnému rozdmýchávání negativních názorů nejen mezi živnostníky, ale i mezi spotřebiteli. Připadá mi naopak velmi logické, pokud ministr financí souhlasí s tím, aby nedošlo k tomuto dramatizování vášní kolem návrhu, který nemá šanci v této sněmovně na schválení, aby sněmovna vzala za základ poslanecký návrh a případně hlasováním při projednávání rozhodla o jeho rozšíření o další součásti, které již nemají tento mediální a celospolečenský náboj.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Děkuji kolegovi Tlustému. Hlásí se ještě někdo dále do obecné rozpravy? Ne, obecnou rozpravu končím, jak k bodu 60, tak k bodu 61 a 62.

V tuto chvíli máme před sebou několik hlasování. Chce ještě nyní využít možnosti předkladatel k závěrečnému slovu? Ano. Nejprve vystoupí místopředseda vlády a ministr financí Pavel Mertlík.

 

Místopředseda vlády a ministr financí ČR Pavel Mertlík: Vážený pane předsedající, vážení kolegové, nechci vyvolávat vášně, natož je v této sněmovně dramatizovat. Jsem velmi rád, že rozprava ke třem návrhům se nesla ve věcném duchu, chtěl bych v tom pokračovat.

Začnu nejjednodušším případem. Tím je případ zákona, který navrhoval pan poslanec Kořistka. Domnívám se, že první dvě věci, které tam zmiňoval a které uvádí, jsou pokryty v legislativně technicky lepší podobě ve vládním návrhu. Nicméně v jednom případě jde o identickou úpravu, v jednom o nepatrně odlišnou. Myslím, že obě jsou schůdné.

Co se týče onoho případu zařazení produktů v oblasti cestovního ruchu, původní vládní návrh zákona z jara t. r. skutečně obsahoval shodný návrh z pozice vlády. Byť vláda jako k celku tohoto návrhu pana poslance Kořistky zaujala negativní postoj, nebylo to z těchto důvodů, stále trváme na tom, že jde o správný krok, který v rámci druhého čtení beze sporu podpoříme. Domnívám se, že lze dosáhnout toho, aby návrh, který je obsažen v návrhu pana poslance Kořistky, byl nakonec do konečné podoby zákona začleněn s tím, že doporučíme některé legislativně technické úpravy oproti tomu, jak je text uveden; je to správný krok.

Co se týče zbylých věcí, začal bych tím, co je zřejmě nejkontroverznější. Je to otázka výše prahů pro platbu DPH. Jsem přesvědčen, že vládní předloha jde v tomto bodu správným směrem, že jde o kroky, které budeme moci uskutečnit. Mám-li na paměti 1. 1. 2003 jako rozhodné datum, kdy musí být Česká republika připravena pro vstup do Evropské unie, je toto datum vždycky pro mne mementem. Mám-li se vyslovit ve prospěch změny, která odkládá úpravy směrem k Evropské unii, myslím, že toto memento je třeba brát velmi vážně.

Na druhé straně je pravda to, co říkal pan poslanec Kalousek, když hovořil o tom, že krok spočívající v časovém odsunu takové úpravy může pozitivně ovlivnit národohospodářský vývoj. Podtrhuji, že je tomu tak zejména, uvědomíme-li si, že jsme v situaci po přestálé recesi a velmi křehkém oživení. To je podle mne důvod navíc, pro který vláda může akceptovat návrh, který byl vznesen v několika vystoupení pánů poslanců a rovněž v poslaneckém návrhu pánů poslanců Ježka a spol. a který spočívá ve vynechání tohoto bodu. Jsme připraveni se tohoto návrhu pro druhé čtení vzdát. Uznáváme, že jsou argumenty pro takový krok, i když z dlouhodobého hlediska nejde o krok systémově správným směrem.

Co se týče situace kolem obchodů tax free a duty free, tam je situace skutečně jiná. Jako memento bych chtěl zdůraznit to, že první polovina příštího roku, v zásadě období do portského summitu Evropské unie, bude rozhodným obdobím pro to, jak bude posuzována ČR z hlediska šancí na včasné přičlenění k Evropské unii. Fakt, že byly s Českou republikou zahájeny rozhovory o přistoupení do Evropské unie, svědčí o tom, že ČR bude členem Evropské unie. V tomto půl roce se bude rozhodovat o tom, kdy tomu tak bude. To je velmi silný důvod, proč by sněmovna, až se bude v rámci druhého a třetího čtení hovořit o jednotlivých podrobných úpravách, měla podpořit tento návrh včetně časování, který předložila vláda.

Nyní dovolte, abych se vyjádřil k celku a k proceduře. Domnívám se, jakkoliv lze chápat argumenty pana poslance Tlustého, že návrh poslanců Ježka a ostatních neobsahuje jeden z oněch kontroverzních bodů, ale neobsahuje i jiný, který je kontroverzní jiným způsobem, že toto by mohlo být důvodem pro to, aby byl základem dalšího jednání. Přikláním se k názoru, který zde formulovali páni poslanci Gongol a Sobotka, speciálně formulace pana poslance Sobotky se mi líbila, protože měla další bod k tomu, aby základem dalšího projednávání byl vládní návrh. Neříkám to jen proto, že bych měl projevovat loajalitu sám k sobě jako k členovi vlády a předkladateli, ale také proto, že jsem skutečně přesvědčen, že tento návrh je z legislativně technického hlediska nejpropracovanější a vytváří tak nejlepší východisko i pro eventuální akceptaci pozměňovacích návrhů.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Děkuji místopředsedovi vlády ČR a ministru financí Pavlu Mertlíkovi. Táži se, zda chce využít možnosti závěrečného slova pan poslanec Kořistka k bodu 61. Není tomu tak. Táži se také pana kolegy Libora Ježka, který předkládá bod 62, jestli chce využít možnosti závěrečného slova. Není tomu tak.

V tuto chvíli v souladu s naším předchozím rozhodnutím přerušuji projednávání bodů 60, 61 a 62. Budeme se jimi zabývat zítra po polední přestávce.

V tuto chvíli mi dovolte, abych přednesl další procedurální návrh, i když si nejsem jist, zda jsme schopni hlasovat, ale v souladu s naším předchozím rozhodnutím, které sněmovna učinila ve vztahu k zítřejšímu plnění státnických povinností pana místopředsedy vlády Mertlíka, jsme rozhodli, že budeme jeho body projednávat po polední přestávce. Doufám, že rozumíme hlasování, které bylo staženo na hlasování, že se to vztahuje i na body, které jsme nerozprojednali. Jinak bychom o tomto museli rozhodnout ještě jedním procedurálním hlasováním.

Nezpochybňuje-li někdo můj výklad předchozího rozhodnutí, že i další body, které uvádí pan místopředseda vlády Pavel Mertlík, budeme projednávat až po polední přestávce, s tímto konstatováním se loučím. Dnes už bychom nemuseli rozprojednávat další body.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP