(Schůze opět pokračuje ve 14.02 hodin.)

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, zahajuji dnešní odpolední část jednání 17. schůze Poslanecké sněmovny.

Včera bylo rozhodnuto, že nejdříve se budeme zabývat pokračováním v přerušeném jednání bodů 60, 61 a 62, což jsou tyto návrhy: vládní návrh zákona, kterým se mění zákon České národní rady č. 588/1992 Sb., o dani z přidané hodnoty, ve znění pozdějších předpisů, sněmovní tisk 337 - prvé čtení, bod 61 sněmovní tisk 298 - prvé čtení, a bod 62, což je sněmovní tisk 321 - prvé čtení.

K těmto bodům jsme včera večer vedli sloučenou rozpravu, kterou jsme ukončili, a já prosím, hned jak ho spatřím, pana kolegu Tlustého, aby se pokusil dostavit do jednacího sálu, zrekapituloval přednesené návrhy a navrhl nám postup hlasování o nich. Totéž platí, stejná výzva platí i místopředsedovi vlády a ministru financí panu Mertlíkovi, který ve 14.00 hod. měl být přítomen v tomto jednacím sále.

Prosím tedy pana ministra, který právě přichází, aby zaujal místo u stolku zpravodajů, a poprosil bych také zpravodaje rozpočtového výboru pana kolegu Tlustého, aby učinil totéž.

Upustím nyní od poznámky na dochvilnost členů vlády při jednání Poslanecké sněmovny.

Kolegyně a kolegové, prosím všechny, kteří mají úmysl sledovat vystoupení zpravodaje, aby přišli do jednacího sálu, respektive ty, kteří jsou přítomni, aby zaujali svá místa v lavicích, abychom mohli zahájit odpolední jednání. Rovněž prosím, aby ti, kteří telefonují, přestali telefonovat v zasedací místnosti.

Uděluji nyní slovo zpravodaji rozpočtového výboru poslanci Vlastimilu Tlustému a poprosím ho, aby zrekapituloval přednesené návrhy k bodům 60, 61 a 62 a navrhl postup hlasování o nich.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Vážený pane místopředsedo, vážená vládo, dámy a pánové, vedli jsme společnou rozpravu, která byla vedena na základě souhlasu sněmovny s tímto postupem, a v této rozpravě kromě návrhů na další postup padl jediný návrh na vrácení jednoho z těchto tisků k dopracování, a tím je návrh, aby byl k přepracování vrácen tisk 321, to je bod 62. Tento návrh byl předložen panem poslancem Sobotkou. O tomto návrhu můžeme rozhodnout ihned, a teprve poté o návrhu další procedury, protože výsledek tohoto hlasování samozřejmě ovlivní další projednávání těchto tří bodů.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane zpravodaji, obávám se však, že nejenom já jsem neslyšel vámi formulovaný návrh na usnesení, ale také předpokládám, že mnozí z kolegů ho neslyšeli. Myslím, že v tuto chvíli je ještě zbytečné ho znovu opakovat, neboť se obávám, že bychom to znovu neslyšeli.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Já tedy znovu zrekapituluji všechny návrhy, které padly.

Ke všem tiskům - 337, 298 a 321 - padl návrh na přikázání rozpočtovému výboru. Ke všem těmto tiskům padl návrh na zkrácení lhůty o 20 dnů. Dále padl návrh, který navrhuje sněmovně a rozpočtovému výboru, aby základem dalšího projednávání byl tisk 321, protinávrh navrhuje, aby základem pro jednání byl vládní návrh - tisk 337.

Protože však v rozpravě zároveň padl návrh pana poslance Sobotky na vrácení tisku 321 navrhovatelům k dopracování, navrhuji sněmovně, aby prvním hlasováním rozhodla o tomto návrhu, neboť jeho výsledek ovlivní další proceduru.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji. Ptám se, zda je námitka proti takovémuto postupu. Nevidím žádnou námitku a o návrhu, o kterém hovořil pan kolega Tlustý, proto rozhodneme hlasováním.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Budeme tedy hlasovat o návrhu pana poslance Sobotky, který navrhuje, aby tisk 321, což je návrh poslanců Ježka, Doležala a Kocourka, byl vrácen k přepracování. Zpravodaj nedoporučuje, ministr financí doporučuje.

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji.

Zahájil jsem hlasování s pořadovým číslem 243. Ptám se, kdo je pro předložený návrh. Kdo je proti tomuto návrhu?

Z přítomných 182 poslanců bylo pro 115, proti 59. Návrh byl přijat.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Děkuji. Tím, že byl přijat tento návrh, ztrácí smysl návrh rozpočtového výboru, aby právě tento vrácený tisk byl základem projednávání ve výboru i ve sněmovně, a proto je v tuto chvíli možno hlasovat o jediném návrhu na takovýto postup, a to je návrh, který přednesli dva poslanci, aby základem projednávání ve výboru a ve sněmovně byl vládní návrh - tisk 337.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP