(16.20 hodin)

(pokračuje Grégr)

Závěrem roku je možné uvažovat i se zvýšením podpory prostřednictvím regionálních programů pro regiony v České republice. V současné době je již připraven návrh programu na rok 2000. V zásadě lze konstatovat, že v tomto návrhu je zachována struktura programu z roku 1999 včetně vyjmenovaných programů, které nebyly na letošní rok schváleny vládou a byly vyhlášeny samostatně. Dále je tento návrh rozšířen o dva plošné programy, a to na podporu pojízdných prodejen a na podporu zakládání a rozvoje kooperačních sdružení malých a středních podniků. Regionální programy budou rozšířeny o programy na podporu provozních nákladů a podporu rozvoje podnikání v příhraničních oblastech. V roce 2000 je navrhováno na podporu malého a středního podnikání v kapitole MPO celkem 2 miliardy 350 mil. korun, v tom na programovou podporu miliarda 750 mil. korun, na podporu výzkumu a vývoje 200 mil. korun a na rozvoj průmyslových zón 400 mil. korun.

Předloženou zprávu projednal dne 15. 10. 1999 rozpočtový výbor a doporučil Poslanecké sněmovně vzít ji na vědomí. Chtěl bych na závěr říci, že v uplynulých dnech ukončil NKÚ kontrolu a zveřejnil kontrolní závěr č. 98/32 podpora malého a středního podnikání, poskytovaná prostřednictvím Českomoravské záruční a rozvojové banky, a. s., a kontrolovaným obdobím byla léta 1992 až 1997. V této souvislosti bych vás chtěl ubezpečit, že jsem přijal opatření k nalezeným nedostatkům, tak aby se nemohly opakovat.

Asi jsem vás trochu zdržel déle, ale když si sněmovna vyžádala tuto zprávu, považoval bych za nezdvořilost vůči této sněmovně, abych ji v celé šíři a pravdivě neinformoval. Takže vám děkuji, že jste mě vyslechli, a děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Já také děkuji ministrovi průmyslu a obchodu Miroslavu Grégrovi. Zprávu projednal rozpočtový výbor. Usnesení výboru jsme obdrželi jako tisk 290/1. Nyní prosím pana poslance Jiřího Patočku, aby nás informoval o jednání rozpočtového výboru. Prosím.

 

Poslanec Jiří Patočka: Vážený pane předsedající, myslím si, že uděláme nejlépe, když se zachováme tak, jak tady o tom bylo hovořeno, o způsobu hry a já to nebudu nijak prodlužovat. Pan ministr nás informoval zejména o tom, co hodlají udělat. Já se vrátím k obsahu zprávy k roku 1998. Jsem rád, že tam byla uvedena vůle provést opatření tak, jak byla projednána v rozpočtovém výboru.

Chtěl bych jenom jednu poznámku. Bylo zde řečeno, že největší objem vlastních vyčerpaných dotací na podporu ve výši 8 miliard korun spotřebovalo zemědělství. Protože celá tato zpráva je zřetelně z dílny Ministerstva průmyslu, tak tam je o této skutečnosti velmi málo informováno, přesto je to největší dotace a zdůvodnění je nejmenší. Není tam ani hodnocení tohoto efektu, jaký efekt měl tento vklad do zemědělství. Jenom pro informaci všem poslancům, kteří mají vůli to poslouchat. Zemědělství spotřebovalo v 11 programech Podpůrného garančního rolnicko-lesnického fondu v objemu 2,5 miliardy na 1 736 žádostí a pro 7 dotačních titulů pro ostatní sektor v zemědělství bylo podpořeno 27 000 žádostí v objemu 5,6 miliardy korun. V této souvislosti byl objem dotací do ostatního průmyslu ve výši 2,2 miliardy korun. Přes veškeré napětí důsledek této celkové rozpočtové politiky se zdá jako málo významný a pan ministr Grégr to asi svými slovy podpořil.

K opatřením vyplývajícím ze zprávy NKÚ bych se asi nechtěl dál vyjadřovat. Proto mi dovolte, abych vám přednesl usnesení rozpočtového výboru č. 160 z 19. schůze, ve kterém rozpočtový výbor doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu, aby přijala toto usnesení.

1. Poslanecká sněmovna bere na vědomí zprávu o podpoře malého a středního podnikání ze státního rozpočtu v České republice v roce 1998, tisk 290.

2. Žádá vládu, aby předložila Poslanecké sněmovně zprávu o opatřeních, která přijala ke zjištěním NKÚ z kontrolního závěru č. 98/32 pro oblast malého a středního podnikání.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Děkuji zpravodaji Jiřímu Patočkovi a jenom jej požádám, aby poté v podrobné rozpravě formálně odkázal na sněmovní tisk 290/1, kde jsou tato usnesení dána.

Otevírám obecnou rozpravu. Hlásí se do ní někdo? Ne. Uzavírám obecnou rozpravu. Otevírám podrobnou rozpravu. Mám jednu přihlášku pana poslance Karla Vymětala.

 

Poslanec Karel Vymětal: Děkuji, pane předsedající. Dámy a pánové, situace kolem předložené zprávy je obdobná jako u investičních pobídek. Začíná mně být záhadné, jakým způsobem organizační výbor rozhoduje o přikazování jednotlivých tisků. Vůbec jsem netušil, že rozpočtový výbor převzal zodpovědnost za podnikání v této republice od hospodářského výboru. Přikázal tento tisk rozpočtovému výboru, takže se stalo to, že tento materiál hospodářský výbor vůbec neprojednal. Jenom tato poznámka v úvodu.

Nyní k předložené zprávě vlády. Je to zpráva velmi útlá o 15 stranách a troufám si tvrdit, že tomu odpovídá také vypovídací hodnota zprávy, která je velmi nízká a pouze globální. Podpora malého a středního podnikání ze státního rozpočtu, která se týká podniků do 250 zaměstnanců, a v jejím rámci vyhlášené programy by měly sloužit jednak k podpoře tohoto podnikatelského stavu, který zaměstnává, jak jsme se dozvěděli ze zprávy v roce 1998, z celkového počtu zaměstnanců 56,4 % odvětví průmyslu, stavebnictví, obchodu, služeb a dalších. Zejména by ale tato podpora měla sloužit k vyrovnávání hospodářské situace zaostávajících regionů, které jsou postiženy strukturálně a jsou hospodářsky slabé, což odpovídá i zvyklostem a tendencím v EU a jejich strukturálním fondům. Míru této regionální hospodářské diferenciace lze charakterizovat mírou nezaměstnanosti, tak jak to i uvádí předložená zpráva. Proto také programy jsou dvojí. Celoplošné, to jsme si jistě přečetli, a regionální s působností právě ve slabých regionech. Bohužel zpráva neuvádí analýzu přijatých a realizovaných projektů podle jednotlivých programů, a tak ani finančně, ani přínosem nelze posoudit účinnost programů podpory a zejména dopady do oživení rozvoje slabých regionů. Uvádějí se pouze globální čísla.

Z těchto globálních čísel je možné dojít k těmto závěrům.

1. Kraje severočeský a severomoravský mají od roku 1993 nejvyšší míru nezaměstnanosti a toto prvenství se od této doby až do současnosti, tedy ani za rok 1998, nezměnilo, a tedy v tomto základním smyslu jsou programy podpory neúčinné. Slabé regiony zůstávají nadále slabé a stále slabší.

2. Přínosem podpor by mělo být vytvoření nových pracovních míst. Zpráva uvádí, že takto bylo vytvořeno v r. 1998 nových pracovních míst 1 927. Pro porovnání v roce 1992 takovou podporou vzniklo 16 000 nových pracovních míst, v roce 1993 8 000, v roce 1994 13 000 míst, v roce 1995 9 000 míst. To byla nejúspěšnější léta. Dámy a pánové, přínos podpory podnikání v roce 1998 byl v tomto smyslu v aktuálních číslech nevýznamný.

3. Podpora malého a středního podnikání ze státního rozpočtu v roce 1998 nenaplnila svůj smysl a účel a rovněž dlouhodobě jej nenaplňuje.

Navrhuji proto, aby sněmovna přijala k předložené zprávě vlády toto usnesení.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP