(18.30 hodin)

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Sociálně-právní ochrana dětí. Prosím o body.

 

Poslankyně Jana Volfová: Pardon, zjistila jsem, že první dva jsou obsazeny, takže jako další bod - třetí a čtvrtý - jednání.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Čili jde přesně o jaké body, paní kolegyně?

 

Poslankyně Jana Volfová: 164 a 165.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: 164, 165. Třetí, čtvrtý bod, středa. Je to návrh, o kterém budeme hlasovat.

Pan kolega Výborný zřejmě fakticky k tomuto návrhu.

 

Poslanec Miloslav Výborný: Pane předsedající, já se spíše obracím na vás, protože můj pocit je, že nejenže jsou obsazeny ony dva body ve středu, jak pravila paní kolegyně Volfová, ale také první dva body odpoledního jednání ve středu, jak jsme už dnes rozhodli, nemýlím-li se. To bych prosil, abyste zkontroloval. Pak by se snadno mohlo stát, že na tyto body vůbec nepřijde čas. To by bylo potřeba před hlasováním zkontrolovat a ověřit, takže bych prosil před hlasováním vteřinku, abyste si to srovnal.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: No, také bych si to rád srovnal, kdybych měl z čeho, pane kolego, protože podklady jsou v tuto chvíli trochu chaotické.

V tuto chvíli bych doporučoval, kdyby mohl být modifikován návrh paní kolegyně tak, aby nebylo pevně stanoveno pořadí, ale přesunout tyto body na příští týden, tak je to hlasovatelné. Máme stanoveno ve středu, že budou projednávány body 32, 156 a 157. Není stanoveno, že to mají být první body středečního jednání. Ale pravdou je, že když si na středu příští týden dáme mnoho bodů, tak je nemusíme stihnout projednat. To je celý problém. Nicméně návrh zde je a měl by být podroben hlasování.

Kolegyně a kolegové, z mých podkladových materiálů, jestli jsou správné nebo ne, to v tuto chvíli nevím, ale zřejmě ano, vyplývá, že jsme stanovili na středu bez pevného určení body 32, 156, 157. Dokonce si myslím, že by bylo i hlasovatelné, kdyby paní kolegyně Volfová navrhla, aby tyto dva body byly jako první body ve středu.

Kolegyně a kolegové, v tuto chvíli prosím o jedinou věc, aby nebyl způsoben příliš velký chaos, nenechám o těchto návrzích hlasovat, není to možné. Prosím, aby byly předneseny na mikrofon zítra, aby byly dány písemně. To je vzkaz aparátu sněmovny, a zítra ráno abychom je měli všichni na stole. Budou podrobeny hlasování, abychom věděli, o čem hlasujeme. Není možné takovýto chaos v jednání dělat. (Potlesk.)

Prosím, aby zazněly nyní všechny návrhy, a zítra se o nich bude hlasovat podle písemného podkladu.

Jana Volfová.

 

Poslankyně Jana Volfová: Protože jsem slyšela váš výklad, pane předsedající, dovoluji si dát návrh, aby ony dva body 164 a 165, o kterých jsem mluvila, byly hlasovány - je to třetí čtení zákona - jako první dva body příští středu. Chtěla bych o to požádat ze dvou důvodů. Za prvé vzhledem k mé služební cestě a za druhé vzhledem ke služební cestě pana ministra.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Děkuji. Nyní bude hovořit pan kolega Vidím.

 

Poslanec Jan Vidím: Vážený pane předsedající, vážená vládo, dámy a pánové, dovolte mi, abych předložil také procedurální návrh na zařazení dvou bodů, a to bodů 169 a 170 jako posledních dvou bodů před vyhlášením polední přestávky zítra, tedy jako poslední dva dopolední body jednání zítra. Opakuji bod 169 a 170. Jsou to volební body. Domnívám se, že o tomto mém procedurálním návrhu je možné hlasovat neprodleně.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Děkuji. Kancelář sněmovny nepochybně zaregistrovala váš návrh. Nyní jsem viděl pana kolegu Miloslava Kučeru staršího.

 

Poslanec Miloslav Kučera st.: Pane předsedající, chtěl bych se vás v prvé řadě zeptat, odkud pramení váš nezdolný optimismus, že středa příštího týdne je náš poslední jednací týden této schůze. To je první věc. Druhá věc, že začínám mít obavu, že se tady stává doslova precedentem, že budeme přehazovat body našich schůzí, jak - promiňte mi to přirovnání - brambory na oranisku. Takto nelze plánovat cokoliv. Vůbec se nedivím předsedovi Poslanecké sněmovny, že minulý týden v podobné situaci rozezleně jednání přerušil. Za těchto okolností je zbytečné cokoliv plánovat. Tak tahejme, jak to vyjde králíkům z klobouku.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Kolegyně a kolegové, neměl bych teď dát diskusi k ničemu jinému než k podávání návrhů, neboť jsme mimo rozpravu. V tuto chvíli registruji faktickou poznámku pana kolegy Martina Starce, poté pan kolega Miroslav Grégr.

 

Poslanec Martin Starec: Já bych jenom doplnil, aby u návrhů bylo také napsáno zdůvodnění časového posunu, protože některé důvody, které tady padaly v minulosti, jsou důvody možná osobní, ale nikoliv věcné. Pokud budou podány návrhy písemně, tak nechť je u nich také napsáno, jaký je důvod a proč je změna dělána.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Děkuji. Pan ministr Grégr bude hovořit.

 

Ministr průmyslu a obchodu ČR Miroslav Grégr: Vážený pane předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, jak bylo řečeno, vzniká chaos a vlastně neguje předem přijatá usnesení touto sněmovnou. Podle hlasování v minulém týdnu byly body 156, 157 - vládní návrh zákona o živnostenském podnikání a navazující zákon o státní památkové péči - zařazeny jako dva důležité zákony na středu posledního jednacího týdne, což se dá předpokládat, že je týden příští. Tento návrh padl z toho důvodu, aby byl větší prostor pro projednávání v klubech s jednotlivými poslanci, aby mohly být ještě doplněny návrhy prováděcích předpisů.

Navrhuji s ohledem, že chci respektovat návrh paní kolegyně Volfové, aby body 156, 157, to znamená vládní návrh zákona č. 455/1991 o živnostenském podnikání, sněmovní tisk 263, a navazující zákon, sněmovní tisk 194, byly zařazeny jako první dva body po polední přestávce ve středu příští týden.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Děkuji. Jenom bych zkonstatoval, že o těchto dvou bodech, o kterých hovořil pan ministr Grégr, již sněmovna rozhodla, že budou ve středu, pouze nerozhodla kdy. Teď je to upřesněno, aby to bylo ve středu po polední přestávce.

Žádný další návrh nevidím v tuto chvíli. Opakuji, že o všech těchto procedurálních návrzích se bude rozhodovat zítra ráno. Poprosil bych Kancelář sněmovny, aby do zítra do rána byly na stolech všechny tyto návrhy, tak abychom o nich mohli zodpovědně rozhodovat a zjistili, zda jsou některé v kolizi již s předešlým rozhodnutím sněmovny či nikoliv. V tuto chvíli o nich rozhodovat podle mého soudu nelze. Budeme jednat dále.

Přicházíme k bodu

 

82.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 500/1990 Sb.,
o působnosti orgánů České republiky ve věcech převodů vlastnictví státu
k některým věcem na jiné právnické nebo fyzické osoby, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 320/ - prvé čtení

 

Jde o prvé čtení. Vládní návrh jsme obdrželi jako sněmovní tisk 320. Z pověření vlády předložený návrh uvede její místopředseda a ministr práce a sociálních věcí České republiky pan Vladimír Špidla. Prosím, pane ministře a místopředsedo, ujměte se slova.

 

Místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí ČR Vladimír Špidla: Vážený pane předsedající, vážené poslankyně, vážení poslanci, předkládaný návrh novely zákona 500/1990 je návrhem, který má vzdor své stručnosti značný význam, a to v oblasti sociální politiky, a má značný význam prakticky pro každý region České republiky. Jeho podstatou je totiž uvolnění prostředků pro ukončení etapy náhrady restitučních...

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Pane ministře, já vás musím přerušit. Kolegyně a kolegové, před chvílí jsme hovořili o komunikaci, o kultuře. Prosím, buďme k sobě kulturní i v této jednací síni a nerušme se alespoň, když už se nechceme poslouchat.

Pane ministře, prosím pokračujte.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP