(12.20 hodin)

Předseda PSP Václav Klaus: Hlásí se ještě někdo jiný do rozpravy v této chvíli? Ne-li, rozpravu končím.

Za závěrečná slova navrhovatele považuji jeho vystoupení, které teď právě přednesl. Předpokládám, že zpravodajové nechtějí - ani poslanec Koudelka, ani poslanec Krejčí.

Pokusím se přilákat větší počet poslanců k hlasování a dám hlasovat o vrácení tohoto návrhu do druhého čtení. Odhlásím vás. Prosím, abyste se sami znovu zaregistrovali.

 

Dávám hlasovat. Kdo je pro vrácení tohoto návrhu do druhého čtení, nechť stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 515 z přítomných 177 poslanců 166 hlasovalo pro, tři byli proti. Návrh byl přijat. Tento návrh jsme vrátili do druhého čtení.

 

Děkuji. Dostáváme se k bodu

 

146.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 92/1996 Sb.,
o odrůdách, osivu a sadbě pěstovaných rostlin, a zákon č. 368/1992 Sb.,
o správních poplatcích, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 192/- třetí čtení

 

Prosím pana ministra zemědělství Jana Fencla a zpravodaje zemědělského výboru Ladislava Skopala, aby se posadili ke stolku zpravodajů. Pozměňovací návrh k předloženému návrhu obsahuje tisk 192/2. Zahajuji rozpravu. Žádám poslance Skopala, aby ji pozorně se mnou sledoval.

O slovo se přihlásil pan poslanec Hort a já mu ho tímto uděluji.

 

Poslanec Petr Hort: Vážený pane předsedo, vážená vládo, dámy a pánové, navrhuji vrátit novelu zákona č. 368/1992, o odrůdách, osivu a sadbě pěstovaných rostlin, k novému projednání do druhého čtení. Dovolte mi, abych tento návrh krátce zdůvodnil.

Novela zákona je politicky nekonfliktní, přesto však pozměňovací návrhy, které byly ve druhém čtení, neumožňují schválit ve třetím čtení zákonnou normu, která by vyhovovala jak předkladatelům, tak odborné a zainteresované veřejnosti. Nedořešeným problémem je stanovení jasných podmínek pro registraci osob zajišťujících výrobu nebo dovoz rozmnožovacího materiálu za účelem jeho uvedení do oběhu.

Vládní předloha počítala původně s tím, že nutné podmínky pro udělení registrace ústavem bude stanovovat prováděcí předpis. Přes urgence ze strany zemědělského výboru Ministerstvo zemědělství tyto podmínky neformulovalo, a tak byly zpracovány z iniciativy některých poslanců zemědělského výboru a Ministerstvo zemědělství s nimi souhlasilo.

Po konzultaci s legislativním odborem parlamentu byl podán pozměňovací návrh, který zapracovával tyto podmínky přímo do zákona, protože dle jasného stanoviska legislativy všechny povinnosti nebo zakazující ustanovení má obsahovat zákonná norma, zatímco prováděcí předpis pouze technická či časová upřesnění a mechanismy, které nemohou omezovat nebo rozšiřovat účinnost zákona.

Paradoxem je, že když se podmínky, se kterými byl obecný souhlas, dostaly do pozice navrhované úpravy zákona, Ministerstvo zemědělství předložilo zdrcující výčet důvodů, proč jsou tyto formulace špatné. Nechci zde polemizovat a zabývat se protichůdností stanovisek Ministerstva zemědělství, ale protože jsem příznivcem tvorby kvalitních zákonů, a nejrychlejším způsobem, jak dopracovat připomínky Ministerstva zemědělství, je vrátit projednávání zákona do druhého čtení, žádám vás všechny, abyste tento návrh podpořili.

Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji panu poslanci. Hlásí se ještě někdo jiný do rozpravy? (Poslanec Skopal se hlásí.) Vy se hlásíte do rozpravy, nebo jako zpravodaj? Do rozpravy, prosím.

 

Poslanec Ladislav Skopal: Vážený pane předsedo, dámy a pánové, dovolte, abych předložil úpravu, která logicky vyplývá z pozměňovacího návrhu, který byl předložen v souladu s § 95 odst. 2 jednacího řádu Poslanecké sněmovny, kterou lze uplatnit v třetím čtení v rozpravě. Jedná se o případ přijetí pozměňovacího návrhu pod bodem C2 - v § 31 odst. 5 se slova "v odst. 1 a 2" nahrazují slovy "v pododstavci 1 a 4".

Děkuji.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Omlouvám se, že jsem tady rušen (místopředsedou Langrem). Prosím, hlásí se ještě někdo jiný do rozpravy? Nehlásí.

Pak mi nezbývá, než dát hlasovat o návrhu pana poslance Horta. Rozpravu jsem ukončil. Přeje si pan navrhovatel vystoupit? Ne. Pan zpravodaj? Nepřejí si vystoupit.

Jestli dovolíte, dám hlasovat o návrhu poslance Horta vrátit tento vládní návrh do druhého čtení.

 

Zahájil jsem hlasování. Kdo je pro tento návrh, nechť stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 516 z přítomných 180 poslanců 70 hlasovalo pro, sto jich hlasovalo proti. Návrh nebyl přijat.

 

Přikročíme k hlasování o pozměňovacích návrzích. Prosím pana zpravodaje, aby oznámil postup při hlasování.

 

Poslanec Ladislav Skopal: Děkuji, pane předsedo. Dovolte mi, abych navrhl následující postup. Hlasovali bychom nejdříve o návrzích, které jsou v rozporu s usnesením zemědělského výboru, poté bychom hlasovali o návrhu zemědělského výboru jako celku a dále bychom hlasovali o pozměňovacích návrzích B a C, které nejsou v rozporu s návrhem zemědělského výboru.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Prosím, abyste spustil tento postup.

 

Poslanec Ladislav Skopal: Nejdříve bychom hlasovali o bodě C1 - návrh poslance Kučery, který je v rozporu s bodem A2 zemědělského výboru.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Dobře, začneme hlasováním C1. Stanovisko pana ministra? Nedoporučující. Stanovisko zpravodaje? Nedoporučující.

 

Zahájil jsem hlasování. Kdo je pro tento návrh, nechť stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 517 z přítomných 181 poslanců 78 pro, 93 proti. Návrh nebyl přijat.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP