(16.50 hodin)

(pokračuje Grulich)

Další se šetří. Samozřejmě že toto oznámení je podáno i na pana Skoupého bez ohledu na to, jak se zmínil pan premiér, že byly vyslány přesně podle zákona dva výstražné dopisy organizacím, o kterých tu byla řeč.

Takže na jedné straně trváme na dodržování zákonů. Zákony musí dodržovat policie. Právo rozpustit shromáždění, které povolila městská část, má příslušná městská část, pokud nedojde k narušování veřejného pořádku, ohrožování majetku, ohrožování zdraví, kdy policie samozřejmě nejenže může, ale je povinna zasáhnout ihned. Pokud bychom vycházeli jen z novinových článků, dostaneme se na scestí.

Pan poslanec Exner tu citoval dopis švýcarského novináře. Samozřejmě že jsem byl ihned informován o této situaci, nechal jsem si předložit dokumentaci, nechal jsem si dvakrát promítnout videozáznam, jak byl tento novinář zadržen a usazen do auta. Musím říci, že už v této části dopisu nepsal pravdu. Nebyl mlácen, nebylo mu tlučeno hlavou o auto, naopak byl to on, kdo nejen verbálně, ale i fyzicky napadl řadového policistu, nikoli těžkooděnce, jak píše, strkal do něho, bral do ruky jeho odznak, takže proti němu bylo použito chvatů, byl předveden do auta. Další věci se šetří. Aby se věci šetřily objektivně a aby nebyly tyto věci šetřeny pouze nadřízenými policistů, kteří zákrok provedli, nasadil jsem okamžitě na vyšetřování tohoto případu inspekci ministra vnitra, a dal jsem příkaz zrušit časové omezení jeho pobytu v ČR, kterému on říká vyhoštění - to bylo zkrácení pobytu - tak aby záležitost mohla být skutečně objektivně šetřena a nedošlo k nežádoucímu mezinárodnímu incidentu.

Myslím, že v této situaci se více nedalo udělat. Záležitost dál pozorně sleduji a o každých dalších skutečnostech jsou vyšetřovací orgány, zejména inspekce ministra vnitra, povinny mě informovat. Písemnou zprávu o této záležitosti z prvního šetření jsem dostal včera v této budově v podvečerních hodinách. To je snad vše, děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji panu ministru Grulichovi. Ptám se, zda se někdo dále hlásí do rozpravy. Pan poslanec Exner, kterému udílím slovo.

 

Poslanec Václav Exner: Tak ještě jednou a doufám, že naposledy. Děkuji panu ministru vnitra Grulichovi za přístup k vyšetření případu švýcarského novináře. Myslím, že bude-li to objektivně vyšetřeno a objasněno, bude to ku prospěchu skutečně všech. Byl bych rád, pane ministře, kdyby bylo možné nám poslancům v této věci výsledek šetření potom poskytnout.

Nicméně není to jen tak, že se držím jen svědectví a vyprávění očitých svědků. Toho 28. října nyní jsem se jednoho ze shromáždění zúčastnil. Zúčastnil jsem se i sevření mezi policisty ne na Tylově náměstí, ale na Těšnově. Umím si celý průběh věci představit i na základě toho, co jsem sám několikrát v těchto záležitostech viděl. To jen proto, abyste si nemyslel, že vycházím jen z novinových článků. Vycházím i z údajů HOST, vycházím i z údajů, které jsou k dispozici mimo noviny.

Vystoupit ale chci k vašemu pokynu týkajícímu se starostů. Ano, máte pravdu, oni se začínají chovat tak, že např. shromáždění, které bylo na Ovocném trhu nyní v Praze 1 28. 10., bylo údajně zakázáno, podle toho, jak píší i noviny, kvůli ohrožení dopravy a znemožnění pohybu chodců, zvláště turistů, při státním svátku ČR, přičemž toto shromáždění na Ovocném trhu - a mám zde tzv. oznamovací povinnost - bylo ohlášeno následovně: oslava 28. 10., obhajoba demokracie a lidských práv. Tak také toto shromáždění, kterého jsem se účastnil probíhalo. Na Ovocném trhu v Praze za celou dobu tohoto shromáždění neprojelo ani jedno jediné auto a neprojede tam ani obvykle v tuto dobu. Jednak na jedné straně Stavovského divadla je ulice zahrazena velikými květináči, aby auta vůbec projíždět nemohla, a na druhé straně je tam provoz tak řídký, že tam žádná auta nejezdí, zvláště ne o státním svátku. Na druhé straně tam volně prošlo řekněme řádově sto chodců za dobu 1,5 hodiny od doby, co akce byla připravována, do doby, co odešla.

Ano, starostové nyní budou zneužívat této situace, tohoto pokynu k tomu, aby takováto shromáždění zakazovali, což velmi pravděpodobně je účel, který asi nebudete chtít dosáhnout.

Chci se ale hlavně vyjádřit k tomu, že mluvíte o povinnosti policie zasáhnout ve prospěch té skupiny, která má povolenou akci. Ale pane ministře, jakou akci měl někdo, kdokoli, povolenou na mostě Legií, jakou akci nebo pochod měl povolen z mostu Legií na náměstí Míru, jakou akci měl v srpnu povolenou z náměstí Míru na Staroměstské náměstí, jakou akci měla tato skupina skinů, kterou policie chránila 28. října, povolenou na Tylově náměstí? Žádná taková akce nebyla povolena, přesto skini požívali ochrany na těchto akcích a policie, které vy nepřímo přes velitele policie velíte, prostě zasahovala ve prospěch těch, kteří měli nepovolenou akci, to je skinů a neofašistů v tomto konkrétním případě.

Nejsou to jen tyto případy, bohužel se tato záležitost opakuje. Můžete se potom divit lidem, kteří jsou proti tomu, aby takovéto chování u nás bylo, že prohlašují: nechceme vyprovokovat žádný střet s neonacisty, ale pokud bychom seděli doma, příští rok se jich v ulicích objeví dvakrát tolik, jak to např. uvedl Zdeněk Zevl, který byl jedním z organizátorů akce na Ovocném trhu, anebo vyjádření, které pronesl jeden z anarchistů Slavomír Tesárek, že formou občanské neposlušnosti se pokusíme zabránit neonacistům v pochodu městem. Ano, pak se objeví možná i věci, které jsou nepovolené. Já je v žádném případě neschvaluji, ale víte, došlo k takové pikantnosti.

V souvislosti s 30. výročím událostí 21. srpna v roce 1969 se vyjadřovala v novinách paní Šiklová ve prospěch tehdejších demonstrantů, kteří - jak říkala - si přinesli na Václavské náměstí v batůžcích dlažební kostky a jiné podobné záležitosti. Najednou oslava je pryč a toto chování nám vadí. Musím říci, že mně vadí v obou případech. Neměli bychom naše mladé lidi vychovávat k tomu, aby někam nosili dlažební kostky s tím, že budou chtít vyprovokovat různé střety, ale tak, jak si někteří myslí, že ti mladí byli nuceni si přinést ty kostky, aby ukázali svůj nesouhlas s tím, co se děje v roce 1969, musím zvážit, jestli náhodou tito mladí nechtěli ukázat svůj nesouhlas s tím, co se - pokud se týká neofašistů - děje v roce 1999. Domnívám se, že je naprosto oprávněné, aby se policie snažila zabránit vyprovokování střetu.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP