(9.10 hodin)

(pokračuje Špidla)

Pokud by tedy Poslanecká sněmovna vyhověla připomínce uplatněné rozpočtovým výborem a z § 1 by byla vypuštěna slova "za druhé pololetí", byla by vláda nucena předložit Poslanecké sněmovně v příštím roce návrh zákona, který by byl prakticky totožný s projednávaným návrhem. Není to vyloučená záležitost, ale jeví se to z hlediska legislativní ekonomiky jako něco zbytečného.

Postup obsažený v návrhu zákona byl již uplatněn v letech 1997 a 1998. Vláda předkládala tento návrh zákona Poslanecké sněmovně přede dnem jednání Ústavního soudu o návrhu na zrušení zákona č. 268/1998 Sb., o odejmutí dalšího platu za druhé pololetí. Nález Ústavního soudu č. j. P1 US 13/99 ze dne 15. září 1999 vyňal soudce z působnosti zákona č. 268/1998 Sb. až dnem vyhlášení nálezu ve Sbírce zákonů, tj. dnem 12. října 1999, proto na něj vláda nemohla reagovat. V opačném případě by bylo slovo "soudcům" z názvu a z § 1 vládního návrhu zákona vypuštěno.

Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, doporučuji vám vyslovit s uvedenou výhradou souhlas s vládním návrhem zákona.

Dovolte mi ještě jednu krátkou poznámku k uvedené výhradě. Jednal jsem se zpravodajem rozpočtového výboru sněmovny a ověřil jsem si, že pan zpravodaj předpokládá předložit návrh v podrobné rozpravě, změnu, která zareaguje na nález Ústavního soudu. Vláda připravila obdobnou změnu, ale vzhledem k tomu, že se jedná o změnu technickou, legislativní, kde není v duchu ani v provedení nějakých rozdílů, které by měly význam mezi návrhem, který předkládá pan zpravodaj, a návrhem, který by za jiných okolností předložila vláda, nepředloží v rozpravě tento návrh a vyčká na postup zpravodaje rozpočtového výboru.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji panu místopředsedovi vlády.

Přikázali jsme tento návrh v prvním čtení rozpočtovému výboru a souhlasili jsme se zkrácením lhůty na jeho projednání o 20 dnů. Usnesení výboru bylo rozdáno jako sněmovní tisk 335/1. Prosím pana zpravodaje výboru poslance Václavka, aby uvedl toto usnesení.

 

Poslanec Jiří Václavek: Vážený pane předsedo, vážený pane premiére, dámy a pánové, z pověření rozpočtového výboru vás seznámím s jeho usnesením k vládnímu návrhu zákona po odejmutí dalšího platu za druhé pololetí r. 1999 a za druhé pololetí roku 2000 představitelům státní moci a některých státních orgánů, soudcům, státním zástupcům a členům prezidia Komise pro cenné papíry, tisk 335.

Po úvodním slově ředitele odboru Ministerstva práce a sociálních věcí pana Merty a zpravodajské zprávě poslance Václavka a po rozpravě rozpočtový výbor Poslanecké sněmovny Parlamentu

  1. upozorňuje Poslaneckou sněmovnu Parlamentu, že nálezem Ústavního soudu z 15. září 1999 došlo k vynětí soudců z ustanovení o odejmutí dalšího platu - § 1 zákona 268/1998 Sb. V § 1 předkládaného návrhu zákona se však pro kategorii soudců odnětí opět navrhuje;
  2. doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu, aby s vládním návrhem zákona o odejmutí dalšího platu za druhé pololetí 1999 a za druhé pololetí roku 2000 představitelům státní moci a některých státních orgánů, soudcům, státním zástupcům a členům prezidia Komise pro cenné papíry, tisk 335, vyslovila souhlas s touto připomínkou: v § 1 se vypouštějí slova "a za druhé pololetí roku 2000";
  3. zmocňuje zpravodaje, aby s tímto usnesením seznámil Poslaneckou sněmovnu.

Dámy a pánové, dovolte mi několik poznámek k tomuto zákonu v rámci uvedení druhého čtení. Usnesení Ústavního soudu se opírá o dvě věci: jednak o retroaktivitu a jednak o to, že je v rozporu s principem soudcovské nezávislosti. Už tady od tohoto pultu mnohokrát zaznělo, jak to je se soudcovskou nezávislostí a s výkonností této sociální skupiny, která by vlastně tím mohla směřovat k tomu, že si bude platy určovat sama.

Když už jsem u těch platů, dovolte mi poznámku, co se v poslední době objevuje ve sdělovacích prostředcích o platech ústavních činitelů, poslanců a senátorů zvláště. Je to i veřejnoprávní televize, která předkládá informace veškeré veřejnosti, že bereme platy kolem 150 000 Kč apod. Myslím, že bude třeba udělat i v této oblasti zpravodajství České televize trochu nátlak na to, aby se snažili být objektivní. To jenom poznámka na okraj.

Pokud jde o rozpočtový výbor, ten dal doporučení pro to, že očekává, že pro rok 2000 by se měla vláda zabývat celou záležitostí týkající se třináctých a čtrnáctých platů ve veřejné správě, ve které se vyplácí ročně zhruba 50 miliard.Kč. Kdyby se předem počítalo s tím, že čtrnácté platy nebudou, znamenalo by to úsporu zhruba 3,5 mld. Kč ve státním rozpočtu, což není částka nepodstatná.

Na druhé straně se nemohu nezmínit o tom, že přijetím usnesení Ústavního soudu a jeho zabudováním do tohoto zákona se úspora, která se předpokládá z přijetí tohoto zákona, sníží zhruba na jednu šestinu, neboť se bude týkat zhruba 350 lidí a bude ve výši necelých 20 milionů. Čili z hlediska částky úspory výdajů ve státním rozpočtu - řekl bych slovy pana předsedy parlamentu - pod rozlišovací úrovní této sněmovny, která se zabývá miliardami, desítkami nebo stovkami miliard.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP