(11.30 hodin)

(pokračuje Parkanová)

Já si myslím, že celá ta věc je závislá na čase, v jakém se postoj k tomuto návrhu bude rodit. Mnoha věcem nepřispívá, má-li se k nim stanovisko zaujmout v době, kdy toto stanovisko ještě není zcela zralé. Myslím, že i ty subjekty, které nejsou ještě zcela přesvědčeny o tom, že tento návrh je správný, v průběhu následujících týdnů a měsíců možná svůj postoj modifikují. Možná to bude třeba proto, že zástupci Evropské unie zde v České republice zcela jasně vyjadřují podporu takovému postupu.

Protože - jak jsem řekla - si velmi nepřeji, abychom zde o tento návrh bojovali, aby se stal předmětem politického boje, jsem připravena v rámci rozpravy podat procedurální návrh, který by dal celé věci čas, aby uzrála, protože teprve až bude zralá, bude správné o ní rozhodnout hlasováním. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Nyní prosím, aby se slova ujala zpravodajka pro první čtení paní poslankyně Rujbrová.

 

Poslankyně Zuzka Rujbrová: Paní předsedající, členové vlády, dámy a pánové, návrhem na změnu zákona č. 436/91 Sb., o některých opatřeních v soudnictví, o volbách přísedících, jejich zproštění a odvolání z funkce a o státní správě soudů České republiky, ve znění pozdějších předpisů, tak jak je obsažen v tisku 233, sledují předkladatelé jeden cíl: odstranění podřízenosti Nejvyššího soudu ve vztahu k Ministerstvu spravedlnosti v oblasti výkonu státní správy. Záměr legislativně posílit nezávislost justice je realizován - a navrhovatelé se tím ani netají - jedním dílčím krokem. Neklade si za cíl výrazněji zasáhnout do připravované reformy justice a bohužel ani blíže neobjasňuje, do jaké míry je s ní v souladu. Uvítala bych, kdyby se k této otázce vyjádřil pan ministr spravedlnosti.

Vláda přijala k návrhu zákona nesouhlasné stanovisko, ve kterém především poukazuje na skutečnost, že návrh řeší pouze zlomek problematiky, která je součástí komplexní reformy soudnictví, kdy vláda zásadní změny v oblasti správy soudů i ve změně postavení Nejvyššího soudu připravuje, ale měly by být realizovány právě v návaznosti na komplexní připravované změny v organizaci soudů, které by měly být provedeny v průběhu roku 2000.

Současně vláda upozornila na skutečnost, že návrh zákona vyžaduje i novelizaci zákona č. 2/1969 Sb., o zřízení ministerstev a jiných ústředních orgánů státní správy, což v návrhu obsaženo není.

Návrhu lze také vytknout to, že nečlení důvodovou zprávu na část obecnou a část zvláštní, neobsahuje srovnání se stávající právní úpravou ani posouzení souladu navrhovaných změn s ústavním pořádkem České republiky a právem Evropské unie.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Otevírám obecnou rozpravu a ptám se, kdo se do ní hlásí. Pan ministr Motejl má slovo.

 

Ministr spravedlnosti ČR Otakar Motejl: Paní předsedající, vážené poslankyně, vážení poslanci Poslanecké sněmovny, byv v podstatě vyvolán zpravodajkou k tomuto návrhu, dovolte abych se vyjádřil ze svého osobního pohledu na tuto problematiku, kterou jsem byl nucen se zabývat celé dlouhé období, kdy jsem vykonával funkci předsedy Nejvyššího soudu a kdy bylo skutečně mým snem, aby správa Nejvyššího soudu byla svým způsobem osamostatněna. Návrh jsem v té době nepodal především proto, že jsem si musel klást otázku, proč by stejnou autonomii neměly požívat i ostatní soudní orgány, které jsou Nejvyšším soudem zastřešeny, aby tedy mohlo dojít k separaci exekutivního aparátu a nákladů Ministerstva spravedlnosti na jedné straně a instituce soudní na druhé straně.

Pravdou také je, že jsem se jako člen vlády podílel na jejím zamítavém stanovisku k tomuto návrhu s ohledem na to, že tak jak jsem se stal součástí vládního prohlášení, jsem účasten na tvorbě celkové reformy českého soudnictví. Z toho pramení i nové řešení otázky správních vztahů mezi soudní mocí a exekutivou i  v oblasti správy.

Vláda mi uložila, abych vládní návrh nových zákonů týkajících se soudnictví předložil o půl roku dříve, to znamená do konce tohoto roku, ačkoliv jsem předpokládal z důvodů legislativně technických, že návrhy zákonů v této oblasti budou předloženy do 30. června příštího roku. Říkám to především proto, že v současné době probíhají intenzivní legislativní práce, které budou muset odpovědět i na otázku, jakým způsobem se otázka poměrů exekutivních vlivů na soudnictví pojedná a ošetří.

Já proto vítám na jedné straně myšlenku tohoto poslaneckého návrhu jako svým způsobem inspirující k tomu, že i  v této oblasti by měly být řešeny problémy týkající se definice nezávislé soudní moci, a stejně tak vítám i námět paní předkladatelky na to, aby se toto jednání přerušilo nebo odročilo, abychom mohli uvést do souladu osnovy, které budu předkládat já, s náměty, které vyplývají z tohoto návrhu.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji panu ministru Motejlovi. Ptám se, kdo se hlásí do obecné rozpravy k tomuto bodu. Žádné přihlášky neregistruji. Končím obecnou rozpravu k tomuto bodu. Paní předkladatelka si přeje vystoupit se závěrečným slovem po obecné rozpravě. Uděluji jí slovo. (Poslankyně Parkanová namítá, že nejde o závěrečné slovo, ale že chce ještě vystoupit v rozpravě.) Paní poslankyně, já jsem ale rozpravu uzavřela.

 

Poslankyně Vlasta Parkanová: Byla jsem zřejmě pomalejší než vaše slova, paní předsedající.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Je zde nějaký ochotný ministr k otevření rozpravy? Uděluji slovo panu ministru Motejlovi.

 

Ministr spravedlnosti ČR Otakar Motejl: Já se obvykle považuji za většího, než ve skutečnosti jsem, a tím dochází k tomu, že vždy mluvím mimo mikrofony, na které nedosáhnu.

Ještě jednou chci opakovat to, co jsem řekl ve svém vyjádření. Námět sám o sobě není nic proti ničemu, ale nicméně bych byl rád, kdyby se krok poslanecké iniciativy setkal s krokem vládní iniciativy, a vládní iniciativa je ante porta - za dveřmi - a proto vítám náměty plynoucí z tohoto návrhu, ale stejně tak i návrh, aby jednání o tomto námětu bylo přerušeno.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Paní poslankyně Parkanová se hlásila do znovuotevřené rozpravy.

 

Poslankyně Vlasta Parkanová: Děkuji za slovo. Chtěla bych podat ve smyslu slov, která jsem pronesla ve své úvodní řeči, návrh na odročení dalšího projednávání, a to do příští schůze sněmovny. Předpokládám, jak už jsem o tom mluvila, že věci bude věnována další pozornost ze strany těch subjektů, jejichž přístup k té věci není ještě vstřícný.

Dovolte mi, abych využila té příležitosti, že tady již stojím, a jen krátce reagovala na oprávněné výtky paní zpravodajky. Jsou oprávněné v tom smyslu, že vám dosud nebyly na lavice rozdány upravené texty, které se vypořádávají se všemi nedostatky. Jinými slovy - rozdělení důvodové zprávy na část obecnou a zvláštní a všechny další připomínky jsou zapracovány v textu, který - pokud vám již nebyl rozdán - bude v nejbližší chvíli na vaše lavice doručen.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Paní poslankyně Parkanová navrhla, aby tento bod byl odročen, a to do příští schůze sněmovny.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP