(Jednání opět zahájeno v 15.20 hodin.)

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, přestávka na jednání klubu sociální demokracie skončila. Prosím vás všechny, abyste zaujali svá místa.

Prosím ještě jednou všechny poslance a poslankyně, aby zaujali svá místa. Jakmile se poněkud ztiší atmosféra v jednacím sále, budeme pokračovat.

Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, na žádost pana poslance Karla Vymětala jsem vás všechny odhlásila a prosím o novou registraci. V tuto chvíli udělím slovo předsedovi klubu sociální demokracie Stanislavu Grossovi.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Vážená paní předsedající, kolegyně a kolegové, na tomto nakrátko svolaném zasedání našeho poslaneckého klubu jsme se bavili o návrhu, který předložil kolega Vojtěch Filip. Musím zkonstatovat, že asi většina normálně uvažujících poslanců musí mít k problému, který vzniká v řadě průmyslových podniků, kde se nevyplácejí mzdy, obdobný názor, to je, že je zapotřebí, aby smluvní vztahy - a smluvním vztahem je i pracovní smlouva - byly plněny. Jsme přesvědčeni, že není možné trpět, aby smluvní vztahy byly porušovány, není možné přivádět lidi, kteří jsou ochotni pracovat, chtějí pracovat a mnohdy i pracují, do složitých životních situací, že několik měsíců nepobírají mzdu vůbec, nebo pobírají část mzdy.

Podpoříme návrh na zařazení takového bodu i po dohodě s vládou České republiky, protože vláda České republiky nebude nečinná a nebude bez činnosti přihlížet k tomu, co se v řadě průmyslových podniků děje. Jen bych požádal navrhovatele tohoto bodu, aby zvážili to, že když navrhují, aby se takový bod jmenoval "Zpráva vlády", že vláda je kolektivní orgán, musí rozhodovat ve sboru. A stihnout kolektivní rozhodnutí do úterý příštího týdne je velice obtížné, protože má-li to být kvalitní materiál, materiál, který bude moci být podroben v této sněmovně zevrubné diskusi, a hlavně - a to především - materiál, který pomůže těm lidem, kteří mají pracovní smlouvu, leckdy pracují nebo chtějí pracovat, a mzdy nedostávají, musí to být materiál řádně připravený.

Ministerstvo financí, ministerstvo průmyslu i jiné resorty, kterým to patří, jsou připraveny na takovém materiálu pracovat, jsou připraveny jej předložit na jednom z nejbližších zasedání vlády, ale aby všechna procedura mohla být splněna, je nejbližší možný termín pro projednávání takového bodu poslední den příštího týdne, to je jednání schůze této sněmovny.

Chtěl bych tedy vyzvat navrhovatele tohoto bodu, aby změnil termín bodu, protože kdyby nedošlo ke změně, není technicky možné tento požadavek splnit. A jde-li o věcné řešení, myslím si, že bychom měli umět nalézt shodu v tom, že ti členové vlády, kterých se to bezprostředně týká, dostanou prostor k tomu, aby takový kvalitní materiál mohli předložit.

Konstatuji tedy, že s věcným obsahem náš klub souhlasí, vláda nebude nečinně přihlížet této situaci, ale je zapotřebí, abychom v této chvíli našli rozumný kompromis v čase, kdy by tento bod měl být zařazen.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji panu poslanci Grossovi. Nyní udílím slovo předsedovi klubu KSČM panu poslanci Filipovi.

 

Poslanec Vojtěch Filip: Děkuji. Paní předsedající, paní a pánové, pokud není možné ani v průběhu před pátkem příštího týdne, aby aspoň předseda vlády podal zprávu sám za svou osobu, nikoliv za vládu jako celek, souhlasím s tím, aby tato zpráva byla projednána jako první bod v pátek příštího týdne.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Ano. Nyní tedy rozhodneme o procedurálním návrhu pana poslance Filipa.

Ještě se hlásí pan místopředseda vlády Pavel Mertlík.

 

Místopředseda vlády a ministr financí ČR Pavel Mertlík: Vážená paní předsedající, či pane předsedající, jak se dívám, vážení kolegové, chtěl bych trochu zpřesnit to, co říkal pan předseda poslaneckého klubu sociální demokracie, že vláda vyvine úsilí. Ono to tak není. Vláda vyvíjí úsilí, a to mimo jiné na základě usnesení z léta tohoto roku, kdy zřídila pracovní skupinu, která se trvale zabývá situací ve velkých krizových podnicích. V této pracovní skupině jsou kromě Ministerstva financí, Ministerstva průmyslu a obchodu reprezentována všechna další ministerstva, kterých se tato věc bezprostředně týká. A to je Ministerstvo práce a sociálních věcí, Ministerstvo spravedlnosti, neboť jak je z podstaty problému zřejmé, jde do značné míry o právní problém, respektive o problém, který má celou řadu právních konsekvencí. Samozřejmě jsou tam reprezentovány i Fond národního majetku a Konsolidační banka.

Chtěl bych maximálně podtrhnout jednu věc. I když je problém nevyplácených mezd velmi bolestivý, víme všichni, že je to problém sekundární. Primárním problémem je stav těchto podniků, a to je to, co se snaží vláda systémově podchytit a odstranit a v rámci toho řešit i mzdy tam, kde to jde, a vhodnou cestou. Chci jen podtrhnout, že tato složitá situace je situací komplexní, ještě složitější a není to tak, že by vláda začala pracovat dnes tím, že začne připravovat zprávu. Zprávu budeme připravovat na základě zkušeností, které s touto prací máme.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Děkuji místopředsedovi vlády a ministrovi financí České republiky panu Pavlu Mertlíkovi. Nyní vystoupí předseda poslaneckého klubu ODS pan kolega Vlastimil Tlustý. Prosím.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Vážený pane místopředsedo, vážená vládo, dámy a pánové, chtěl bych vyjádřit svůj názor, že podporuji diskusi o nevyplácení mezd na půdě parlamentu. Podporuji ji proto, že nevyplácení mezd považuji za třetí stadium platební nedisciplíny v české ekonomice, přičemž prvním stadiem bylo neplacení závazků mezi podniky navzájem, druhým stadiem bylo neplacení ze strany podniků vůči státu a třetím, nejvíce odsouzeníhodným stadiem je neplacení mezd vůči zaměstnancům.

Chtěl bych připomenout, že v minulosti tento parlament diskutoval některé tzv. nestandardní kroky, které tu byly navrhovány, a byly navrhovány zčásti i mnou, které se snažily postihnout dlužníky a dát jim jasně najevo, že není možné ze strany státu tolerovat neuhrazené závazky jakéhokoliv typu, ať už se jedná o mzdy, nebo o daně, nebo o pojištění, nebo prostě o nezaplacené faktury.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP