(9.30 hodin)

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Zahajuji hlasování pořadové číslo 106 a ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 106 tento návrh nebyl přijat, když se pro něj z přítomných 184 vyslovilo 59 a 120 bylo proti.

 

Poslankyně Kateřina Dostálová: Vzhledem k tomu, že pozměňovací návrh pod písm. B 2 nebyl schválen, dala bych hlasovat o pozměňovacím návrhu A 4 s tím, že při schválení bude totožná úprava jak v tisku 263, tak v tomto tisku pod číslem 194, takže bych dala hlasovat o pozměňovacím návrhu pod písm. A4. Stanovisko navrhovatele je kladné, stanovisko zpravodaje také kladné.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Zahajuji hlasování pořadové číslo 107 a ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 107 tento návrh byl přijat, když se pro něj z přítomných 184 vyslovilo 181 a nikdo nebyl proti.

 

Poslankyně Kateřina Dostálová: Dále bych nechala hlasovat o pozměňovacím návrh pod písm. C. Stanovisko navrhovatele je kladné, stanovisko zpravodaje je neutrální.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Zahajuji hlasování pořadové číslo 108 a ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 108 tento návrh byl přijat, když se z přítomných 184 pro vyslovilo 139 a 7 bylo proti.

 

Poslankyně Kateřina Dostálová:. Teď bych chtěla konstatovat, že při schválení tohoto pozměňovacího návrhu pod písm. C je bod B3 nehlasovatelný, a proto bych teď na závěr žádala o orientační hlasování o pozměňovacích návrzích, které se týkají účinnosti, a to o pozměňovacím návrhu pod bodem B4, obsaženém v tisku 194/3, a o pozměňovacím návrhu, uvedeném pod bodem A, tisk 194/4.

Prosím tedy nechat provést orientační hlasování a podle toho, ke kterému z těchto návrhů se připojí více hlasů, o tomto návrhu nechat hlasovat.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Takže nejprve tedy, jestli tomu dobře rozumím, mám nechat hlasovat jako o prvním pozměňovacím návrhu pod bodem B4.

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 109 a prosím, aby se vyslovili ti, kdo podporují návrh pod písmenem B4. Stanovisko zpravodaje je výrazně kladné, stanovisko navrhovatele je záporné. (Ve sněmovně zavládla nejasnost, zda je hlasování zahájeno.)

Já jsem říkala, že jde o orientační hlasování, takže se v tuto chvíli hlasuje pouze o tom, kdo je pro tento návrh. - Tento návrh tedy získal 61 hlasů.

 

V hlasování pořadové číslo 110 prosím, aby se vyslovili ti, kdo podporují návrh pod písm. A sněmovního tisku 194/4. Stanovisko navrhovatele je kladné, stanovisko zpravodaje je záporné.

Zahajuji tedy hlasování pořadové číslo 110 a ptám se, kdo podporuje tento návrh.

Jako o prvním tedy budeme hlasovat o návrhu uvedeném pod písm. A ve sněmovním tisku 194/4, který získal 119 hlasů, na rozdíl od návrhu druhého, který získal pouze 61 hlasů.

 

V tuto chvíli tedy zahajuji hlasování pořadové číslo 111 a ptám se, kdo souhlasí s návrhem uvedeným pod písm. A sněmovního tisku 194/4. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 111 tento návrh byl přijat, když se pro něj z přítomných 184 vyslovilo 124 a 55 bylo proti.

Chápu to tedy tak, že návrh uvedený pod písm. B4 je tím nehlasovatelný. (Poslankyně Dostálová: Ano.)

Tím byly všechny pozměňovací návrhy odhlasovány - paní poslankyně, je tomu tak?

 

Poslankyně Kateřina Dostálová: Ano, je tomu tak, takže můžeme přistoupit k hlasování o návrhu zákona jako celku.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji. Přednesu tedy návrh usnesení.

"Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s návrhem poslanců Radko Martínka, Jaromíra Talíře a Miloslava Kučery st. na vydání zákona, kterým se mění zákon ČNR č. 20/1987 Sb., o státní památkové péči, ve znění zákona ČNR č. 242/1992 Sb., a zákon č. 455/1991 Sb., o živnostenském podnikání (živnostenský zákon), ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 194 a ve znění schválených pozměňovacích návrhů."

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 112 a ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 112 tento návrh byl přijat, když se pro něj z přítomných 184 vyslovilo 123 a 55 bylo proti.

 

Konstatuji tedy, že s návrhem zákon byl vysloven souhlas. Blahopřeji navrhovatelům, děkuji paní zpravodajce.

 

Dalším bodem je

 

29.
Vládní návrh zákona o získávání a zdokonalování odborné způsobilosti
k řízení motorových vozidel a o změnách některých zákonů
/sněmovní tisk 442/ - prvé čtení

 

Z pověření vlády předložený návrh uvede ministr dopravy a spojů Antonín Peltrám, aby se ujal slova.

 

Ministr dopravy a spojů ČR Antonín Peltrám: Dámy a pánové, dovoluji si vás požádat o projednání návrhu zákona o získávání a zdokonalování odborné způsobilosti k řízení motorových vozidel a o změnách některých zákonů, které z toho vyplývají.

Důležité je, že tato oblast dosud byla upravena jenom vyhláškou. Snažíme se tedy postihnout celou problematiku od podmínek k provozování autoškol přes výuku a výcvik žadatelů až k získání odborné způsobilosti, jakož i podmínky pro udělování osvědčení pro učitele výuky a průkazů zkušebních komisařů, provádění zkoušek, způsob zdokonalování odborné způsobilosti řidičů a výkon státní správy. Podotýkám, že příprava návrhů si vyžádala velmi mnoho času na projednávání s různými lobbistickými skupinami, které v tomto případě hájí své zájmy.

S čím nelze souhlasit? Není možné, jak se opakovaně prosazovalo, a to nejen v tomto případě, aby výkon funkce komisaře, zkušebního orgánu, který nakonec vydává osvědčení jménem státu, se přenesl na soukromou právnickou osobu, aby to tedy nevykonával orgán státní správy. Sledujeme ovšem samozřejmě myšlenku, že se některé funkce v oblasti Ministerstva vnitra převádějí z policejních složek na civilní složky s tím, že tam přejdou příslušní pracovníci.

Druhý bod, ve kterém jsme se snažili a projednali jsme v Bruselu dočasné zmírnění některých tvrdostí, spočívá v § 9, kde se mluví o stáří vozidel, na nichž lze v autoškolách vychovávat nové řidiče. Domnívám se, že kompromis, který tam navrhujeme, je uhájitelný, ale v tomto směru předpokládám, že později, po vstupu do EU, budou nutné některé změny.

A posléze je tady celá rozsáhlá oblast problematiky, která se nesmírně rychle v celé Evropě mění. Jde o podmínky např. zkoušek pro získání řidičského oprávnění, podmínky pro výcvik řidičů, průběh testů v autoškolách.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP