(10.20 hodin)

(pokračuje Buzková)

Dalším bodem je bod

 

28.
Návrh poslanců Vojtěcha Filipa a dalších na vydání ústavního zákona,
kterým se mění ústavní zákon č. 347/1997 Sb.,
o vytvoření vyšších územních samosprávných celků,
a zákon České národní rady č. 1/1993 Sb., Ústava České republiky
/sněmovní tisk 351/ - prvé čtení

 

Pan poslanec Martínek navrhl v obecné rozpravě zamítnout předložený návrh zákona. Rozprava byla ukončena. Všechny vás odhlašuji a prosím o novou registraci.

 

O návrhu na zamítnutí předloženého návrhu rozhodneme v hlasování pořadové číslo 114, které zahajuji. Kdo je pro tento návrh? Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 114 tento návrh byl přijat, když se pro něj z přítomných 157 vyslovilo 118 a 21 bylo proti. Tím jsme ukončili projednávání tohoto bodu.

 

Dalším bodem je bod

 

30.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 328/1991 Sb., o konkursu a vyrovnání,
ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 429/ - prvé čtení

 

Obecná rozprava byla ukončena. Nyní budeme hlasovat o návrhu pana poslance Němce na zamítnutí předloženého návrhu.

Pokud by tento návrh nebyl přijat, je zde návrh na prodloužení lhůty pro projednávání tohoto návrhu ve výborech o 20 dnů od pana poslance Filipa.

 

O návrhu na zamítnutí předloženého návrhu rozhodneme v hlasování pořadové číslo 115, které zahajuji. Kdo je pro návrh na zamítnutí tohoto návrhu? Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 115 tento návrh nebyl přijat, když se pro něj z přítomných 167 vyslovilo 80 a 84 bylo proti.

 

Pan poslanec Němec má procedurální připomínku.

 

Poslanec Pavel Němec: Vážená paní předsedající, chtěl bych se připomenout jednak jako předkladatel těchto návrhů k hlasování a jednak jako zpravodaj k tomuto tisku, že jsem předkládal dva návrhy - návrh na zamítnutí a návrh na dopracování.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Omlouvám se. V prezidiálce tento váš návrh nemám. Je škoda, pane zpravodaji, že jste mne na to neupozornil dříve, protože podle jednacího řádu jsme o návrhu na vrácení předloženého návrhu navrhovateli k dopracování samozřejmě měli hlasovat dříve než o návrhu na zamítnutí.

 

Poslanec Pavel Němec: Paní předsedající, já to upřesním. Návrh na vrácení k dopracování byl návrhem podmíněným pro případ, že by neprošel návrh na zamítnutí.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Pan poslanec Payne si přeje odhlásit. Prosím o novou registraci.

Omlouvám se, ve svých materiálech nemám, že tento návrh padl. Nicméně pan poslanec Němec je zpravodajem, budu mu tedy důvěřovat, že tento návrh padl, pokud ze sněmovny nezazní jiné stanovisko, než že se tomu tak stalo. Slovo má pan poslanec Němec.

 

Poslanec Pavel Němec: Vážená paní předsedající, nechtěl bych být v takové pozici, aby se sněmovna domnívala, že se snažím nějak zneužívat svého práva zpravodaje, a proto prosím, aby má slova byla ověřena ze stenozáznamu.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Dobře. Ještě předtím se hlásí pan poslanec Filip, kterému uděluji slovo. Poté rozhodneme, jak tuto věc vyřešíme.

 

Poslanec Vojtěch Filip: Děkuji, paní předsedající. Vážená vládo, dámy a pánové, nezpochybňuji to, co řekl kolega Němec, protože opravdu jako zpravodaj toto jako podmíněný návrh dal. Myslím, že si to všichni pamatujeme, debatu jsme někteří z nás absolvovali. Myslím, že byla opravdu podrobná.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Myslím, že pokud jsou slova pana zpravodaje takto jednoznačně potvrzena od dalších kolegů, omlouvám se, neřídila jsem včera schůzi, takže si tuto rozpravu nepamatuji, nechci to v žádném případě zpochybňovat. O návrhu v tuto chvíli rozhodneme hlasováním.

 

O podmíněném návrhu pana poslance Němce na vrácení předloženého návrhu navrhovateli k dopracování rozhodneme v hlasování pořadové číslo 116, které zahajuji. Kdo souhlasí s tímto návrhem? Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 116 tento návrh byl přijat, když se pro něj z přítomných 173 vyslovilo 89 a 81 bylo proti. Tím jsme ukončili projednávání tohoto bodu.

 

Dalším bodem, který nyní budeme projednávat, je přerušený bod

 

33.
Vládní návrh zákona o ověřování střelných zbraní, střeliva a pyrotechnických předmětů
a o změně zákona č. 288/1995 Sb., o střelných zbraních a střelivu
(zákon o střelných zbraních), ve znění zákona č. 13/1998 Sb.
/sněmovní tisk 448/ - prvé čtení

 

Včera ještě předtím, než byla otevřena rozprava, dal pan poslanec Petr Koháček procedurální návrh na přerušení tohoto bodu do předložení vládního návrhu zákona o zbraních a střelivu. Bylo zde zpochybňováno, zda je možné tento návrh dát ještě před otevřením rozpravy. Pan místopředseda Gross, který včera řídil schůzi, požádal parlamentní legislativu, aby do dnešního rána vypracovala stanovisko k tomu, zdali je možné před otevřením rozpravy hlasovat o přerušení bodu a zda je možné hlasovat případně o přerušení bodu v průběhu rozpravy před jejím uzavřením. Já jsem obdržela stanovisko legislativního odboru, se kterým vás seznámím. Cituji:

Obecně může sněmovna přerušit projednávání bodu pořadu a další jednání o něm odročit podle § 54 odstavec 8 věty druhé zákona č. 90/1995 Sb., o jednacím řádu. Jedná se o obecné ustanovení vztahující se k jednání na schůzích sněmovny. Toto ustanovení nestanoví konkrétní okamžik, ve kterém může k přerušení dojít, proto zastáváme názor, že přerušení bodu může být učiněno jak před zahájením rozpravy, tak i v jejím průběhu. Je však nutné upozornit, že pro projednávání návrhů zákonů platí speciální ustanovení jednacího řádu, které však přerušení či odročení neupravuje.

Domníváme se přitom, že přerušení bodu před zahájením rozpravy by však ve svém důsledku mohlo vést k tomu, že by kterýkoli návrh zákona byl přerušen ještě před jeho vlastním projednáváním v rozpravě, čímž by bylo poslancům fakticky znemožněno vyjádřit svůj názor k navrhovanému zákonu a podílet se svými návrhy na jeho zpracování. O způsobu, zda bude sněmovna postupovat podle odstavce 1 nebo odstavce 2, musí rozhodnout sněmovna sama.

Znamená to tedy, že výklad k této záležitosti zůstává v rukou sněmovny. V tuto chvíli dám hlasovat o procedurálním návrhu pana poslance Koháčka a sněmovna svým hlasováním se vyjádří k tomu, zda souhlasí s tím, zda tato procedura tedy možná je, protože ti, kdo budou hlasovat pro tento návrh, se současně vyjádří k tomu, že je možné takovýmto způsobem hlasovat, ti, kteří nesouhlasí s takovýmto výkladem, se vyjádří proti.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP