(15.00 hodin)

Poslanec Jiří Payne: Pane předsedající, chtěl bych reklamovat hlasovací zařízení. Asi desetkrát jsem se pokoušel zaregistrovat a opravdu po dobu několika minut se mi to nepovedlo. Už jsem to jednou reklamoval, zadal jsem opravu toho přístroje v lavici a zatím to nebylo opraveno. Mám s tím tradičně problémy, prostě jsem nemohl hlasovat, protože hlasovací zařízení mě nezaregistrovalo.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: V tomto směru, pane kolego, jste problémový zřejmě, ale budeme muset tomu rozumět tak, že je to námitka proti hlasování. Budeme rozhodovat o námitce proti hlasování.

 

Je vznesena námitka a v hlasování pořadové číslo 131, které jsem zahájil, rozhodneme o této námitce.

Kdo souhlasí s námitkou pana poslance Payna, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti?

Námitka byla schválena. Z přítomných 180 bylo 130 pro, proti 11.

 

Takže teď se zeptám, jestli pan kolega Payne může hlasovat? Je tomu tak, budeme opakovat hlasování o návrhu na vrácení zákona k novému projednávání ve výborech.

Zahajuji hlasování pořadové číslo 132. Ptám se, kdo souhlasí s tímto návrhem. Kdo je proti?

Z přítomných 179 pro 88, proti 83. Návrh nebyl přijat.

 

Nyní budeme hlasovat o návrhu na zamítnutí předloženého návrhu zákona.

O tomto návrhu rozhodneme v hlasování pořadové číslo 133, které jsem zahájil. Kdo je pro návrh na zamítnutí, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti?

Z přítomných 179 pro 74, proti 88. Návrh nebyl přijat.

 

Tím končí obecná rozprava a můžeme přistoupit k rozpravě podrobné, kterou zahajuji. Do podrobné rozpravy mám nejprve přihlášeného pana kolegu Brouska, poté kolegu Kvapila, poté kolegu Křečka. V tomto pořadí, kolegové, budete vystupovat. Paní zpravodajka má přednostní právo. Nechcete ho využít? Ne, takže nejprve kolega Brousek.

 

Poslanec Václav Brousek: Vážený pane předsedající, vážená vládo, kolegyně a kolegové, dovolte mi předložit jeden pozměňovací návrh k tomuto zákonu.

§ 2 písm. g) se nahrazuje tímto zněním: "g) Společnými částmi domu části domu určené pro společné užívání, jimiž je vše, co není bytovými či nebytovými jednotkami. Vlastník budovy může v prohlášení podle § 5 a stavebníci ve smlouvě o výstavbě podle § 17 stanovit nebo spoluvlastníci se dohodnout, které další části domu nejsou společnými částmi domu. Společnými částmi domu jsou však vždy ty části domu, jejichž společné užívání je nezbytné k řádnému a pokojnému užívání jednotek."

Pokud bude tento návrh přijat, musí v souvislosti s ním dojít k těmto úpravám.

§ 6 odst. 1 písm. c) se vypouští a stávající d) - f) se označí jako c) - e).

V § 6 odst. 2 se vypouští dvakrát slova "a společných částí domu". Totéž v § 18 odst. 2. V § 8 odst. 2 se vypouští druhá věta a v § 11 odst. 7 před slova "k přijetí usnesení týkajícího se" se vkládá "určení, které další části domu nejsou společnými částmi domu". V § 18 odst. 1 se vypouští písmeno c), dosavadní d) - f) se označuje c) - e).

Krátké zdůvodnění. Výčtová část společných částí domu je velmi nepříjemná z několika důvodů. Například může dojít k dalším částem, které by měly být společnými částmi domu a které tento výčet nepostihuje, a druhá možnost je ta, že se spoluvlastníci rozhodnou využít prostor nějak jinak než jako společnou část domu, která - jak jistě víme - má jiný režim než např. nebytový prostor, a pak tedy toto nebudou moci provést. Znám několik podobných případů. To je tedy krátké zdůvodnění. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Děkuji kolegovi Brouskovi. Nyní vystoupí pan kolega Kvapil, připraví se pan kolega Křeček.

 

Poslanec Tomáš Kvapil: Vážený pane předsedající, vážená vládo, vážené poslankyně, vážení poslanci, předkládám tento pozměňovací návrh. Je to pozměňovací návrh k tomu, co předložil výbor pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí. Na konci bodu 21 se před slova "dosavadní část III" doplňuje text tohoto znění:

V § 20 odst. 7 včetně poznámek pod čarou č. 12d, 12e a 12f zní: "Odst. 7. Od daně z převodu nemovitostí je osvobozen první úplatný převod nebo přechod vlastnictví

a) ke stavbě, která je novou stavbou, na niž bylo vydáno pravomocné kolaudační rozhodnutí, nebo je dokončenou novou stavbou nebo rozestavěnou novou stavbou a stavba nebyla dosud užívána s výjimkou zkušebního provozu (odkaz na poznámku 12d),

b) k bytu v nové stavbě a k bytu, který vznikl změnou dokončené stavby (odkaz na poznámku 12e) a byt nebyl dosud užíván, jde-li o převod bytu podle zvláštního právního předpisu (odkaz na poznámku 12f), jestliže převodcem je fyzická či právnická osoba a převod stavby je prováděn v souvislosti s jejich podnikatelskou činností, kterou je výstavba nebo prodej staveb a bytů nebo jejich předmětem činnosti je výstavba nebo prodej staveb a bytů, anebo je-li převodcem obec."

Poznámky pod čarou:

12d: § 84 zákona č. 50/1976 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon), ve znění zákona č. 83/1998 Sb.

12e: § 139b odst. 3 zákona č. 50/1976 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon), ve znění zákona č. 83/1998 Sb.

12f: zákon č. 72/1994 Sb., kterým se upravují některé spoluvlastnické vztahy k budován a některé vlastnické vztahy k bytům a nebytovým prostorům.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP