(16.10 hodin)

(pokračuje Zeman M.)

Městské státní zastupitelství v Praze v rámci operace, které já osobně říkám profukování trubek, tzn. odstraňování zastydlosti či zarezlosti v činnosti orgánů v trestním řízení, ať už se jedná o vyšetřovatele, nebo státní zástupce, uskutečnilo tři prověrky spisového materiálu. Výsledkem těchto prověrek bylo vydání konkrétních pokynů k zaměření prověřování a k provedení jednotlivých úkonů.

Ve dnech 21. - 28. června t. r. uskutečnilo dohledovou prověrku i Vrchní státní zastupitelství v Praze. Na základě závěrů zmíněné prověrky přijalo Městské státní zastupitelství v Praze opatření, kterým dozorem nad prošetřováním pověřilo nového státního zástupce a z jeho podnětů také iniciovalo výměnu vyšetřovatele. Možná že mě po tomto sdělení, vážený pane poslanče, obviníte z personálních čistek, ale mohu vás ujistit, že jediným účelem těchto výměn je právě to, aby lidé, kteří nekonají, ať už z důvodu lenosti, neschopnosti nebo zkorumpovanosti, byli nahrazeni lidmi, kteří konají. Tato vláda nehodlá ani vyšetřovatelům, ani státním zástupcům předepisovat, jak mají rozhodnout, ale cítí jako své právo a také jako svou povinnost, aby tito lidé konečně rozhodovali a aby na některé spisy pět let neusedal prach. Což se mimo jiné dálo i v případě H-systému.

Případ byl přidělen zkušenému vyšetřovateli Policie ČR a tento vyšetřovatel má celou kauzu podle sdělení Ministerstva vnitra, které jsem na základě vaší interpelace dostal, uzavřít do konce tohoto roku. To znamená přibližně do pěti týdnů.

Přitom bych rád zdůraznil, že celý materiál čítá několik desítek tisíc stran, abychom si alespoň trochu uvědomili rozsah této kauzy. V pravidelných termínech, prakticky týdenních, dochází k prověrkám u vyšetřovatele, dochází k názorové shodě mezi vyšetřovatelem a státním zástupcem Městského státního zastupitelství. Říkám to proto, že za minulých vlád bylo dosti obvyklé, že se obě strany snažily celou věc co nejrychleji odložit, protože tím měly méně práce. Poslední hloubková prověrka, která má dále akcelerovat toto vyšetřování, proběhla shodou okolností právě 22. listopadu t. r. a Vrchní státní zastupitelství je o těchto věcech plně informováno. Jinak bych samozřejmě nechtěl - a vy to jistě pochopíte, pane poslanče - mluvit o detailech tohoto vyšetřování, abych nikoho nevyplašil.

Nicméně závěrem své odpovědi bych rád dodal, že ve vaší straně, to je v Unii svobody, zřejmě vázne vnitrostranická komunikace, protože podle podkladů, které jsem obdržel, paní exposlankyně Hana Marvanová, která, nemýlím-li se, je nyní členkou Unie svobody, navštívila čtyřikrát v této záležitosti pana ministra Jaroslava Baštu a vyslovila mu jménem zástupců spolku Svatopluk i dalších postižených ocenění a osobní poděkování jako předsedovi kontrolní a analytické skupiny výboru na ochranu ekonomických zájmů, a to právě mimo jiné v souvislosti se změnou vyšetřovatele a se změněným přístupem k řešení tohoto problému.

Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Děkuji předsedovi vlády České republiky panu Miloši Zemanovi. Pan kolega Svoboda chce využít možnosti doplňující otázky. Prosím, pane kolego, máte možnost.

 

Poslanec Pavel Svoboda: Já to ještě trochu více zkomplikuji. Vy jste tady, pane premiére, mluvil o tom, že se jedná o vyšetřování, které vznesl vyšetřovatel na základě podání skupiny okradených občanů ze spolku Svatopluk. Já jsem svou interpelaci směřoval spíše na jiné skupiny občanů z jiných spolků. Jistě i vy sám dobře víte, že sdružení těchto poškozených občanů je několik, a já doufám, že toto vyšetřování, o kterém jste mluvil, je vedeno i na ochranu těchto klientů, nejen na ochranu těch klientů, které jste jmenoval, tzn. ze spolku Svatopluk.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Děkuji kolegu Svobodovi. A nyní v závěrečné reakci vystoupí předseda vlády České republiky pan Miloš Zeman.

 

Předseda vlády ČR Miloš Zeman: Pane poslanče, hluboce bych urazil vaši inteligenci, což nehodlám učinit, kdybych se domníval, že vaše doplňující otázka vychází z naivního podezření, že vyšetřování případných tunelářů ve společnosti H-systém je vedeno pouze nebo převážně za účelem ochrany jen jedné skupiny postižených, která se náhodou sdružila ve spolku Svatopluk. Je zcela samozřejmé, že toto vyšetřování - podobně jako ve všech obdobných případech - je vedeno v zájmu všech postižených, bez ohledu na to, zda jsou ve spolku Cyril, Metoděj, Svatopluk nebo cokoliv jiného, a formulaci vaší otázky připisuji vaší únavě, která je zřejmě dána řídkostí této sněmovny a poměrně pokročilou hodinou.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Děkuji předsedovi vlády ČR panu Miloši Zemanovi. Další, kdo byl vylosován v pořadí na druhém místě v interpelaci na předsedu vlády, je pan poslanec Janeček Josef. Prosím, pane kolego, ujměte se slova.

 

Poslanec Josef Janeček: Vážený pane předsedající, pane předsedo vlády, vzhledem k tomu, že je nezbytné spolupracovat na vytváření kvalitního právního prostředí, obracím se s interpelací možná jakoby na první pohled nezvyklou, tj. s interpelací ve věci mandátu správní rady VZP.

Správní rada přijala podle mého názoru velmi novou teorii o vzniku a zániku mandátu volených orgánů. Její novost tkví v tom, že mandát nevzniká pouze volbou či jmenováním, ale také novelou zákona, tedy změnou délky funkčního období. Příklad zástupců pojištěnců ve správní radě VZP lze dokumentovat tak, že u zástupců, kteří byli zvoleni na dva roky, došlo těsně před vypršením funkčního období ke změně novely, kdy funkční období bylo stanoveno na čtyři roky, tak takovýmto způsobem došlo jakoby ke vzniku nového mandátu. To znamená, že tito zástupci, původně zvolení na dva roky, setrvávají ve svém úřadě již téměř šest let.

Samozřejmě aplikace této právní teorie by měla hluboké následky pro všechny další volené orgány, včetně např. volby prezidenta. Je samozřejmě možné, aby toho bylo využito právě při projednávaných změnách ústavy, a v případě, že by např. funkční období bylo zkráceno z pěti na čtyři roky, podle této teorie by mu vznikl nový čtyřletý mandát, a to bez volby.

Domnívám se, že tu situaci je nutné vyjasnit, a proto pokládám dvě otázky:

Za prvé: Zdali je tato teorie v souladu s právním názorem vlády, tedy s názorem vlády na vznik a zánik mandátu.

Za druhé: Co vláda učiní pro to, aby otázka vzniku a zániku mandátu byla vyjasněna, neboť je to základní princip zastupitelské demokracie.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Děkuji panu kolegu Janečkovi. Nyní s reakcí na úvodní dvě otázky vystoupí předseda vlády České republiky pan Miloš Zeman. Prosím, pane předsedo.

 

Předseda vlády ČR Miloš Zeman: Vážený pane místopředsedo, vážený pane poslanče Janečku, vážené kolegyně a kolegové. Chtěl bych vaším prostřednictvím, pane místopředsedo, sdělit panu poslanci Janečkovi, že mu děkuji za jeho touto interpelací vyjádřený hluboký obdiv k mým pansofickým schopnostem, které zřejmě dokáží obejmout jakékoliv problematiky, včetně tak subtilních problémů, které se týkají vzniku a zániku mandátu v oblasti Všeobecné zdravotní pojišťovny. S pokorou musím panu poslanci Janečkovi sdělit, že mé znalosti o mých vlastních schopnostech jsou daleko nižší než jeho představy. A s údivem zjišťuji, že by asi bylo logické, kdyby - chce-li znát právní názor vlády - se obrátil i na místopředsedu Rychetského jako předsedu legislativní rady, která vládě doporučuje právní stanoviska, případně na ministra zdravotnictví, kterého má tak rád.

Nicméně jestliže už se obrátil na mě, jsem povinen panu poslanci Janečkovi odpovědět.

Kdybych chtěl vyčerpat veškerý zbývající čas do sedmnácté hodiny, rád bych tyto obsažné materiály stránku po stránce přečetl. Nicméně se domnívám, že bude-li si pan poslanec Janeček přát, rád mu je poskytnu k osobnímu prostudování, a omezím se pouze na to nejpodstatnější.

Za prvé: Zákon, o němž pan poslanec Janeček hovořil, je velmi nedokonalý, a je nedokonalý především proto, že v tomto zákoně je sice uvedeno, že zástupce zaměstnavatelů pojištěnců do správní rady jmenuje organizace podnikatelů zřízená podle zvláštního zákona - jedná se o § 20 odst. 7 tohoto zákona - a že autorům tohoto zákona, já je nechci z úcty k panu poslanci Janečkovi jmenovat, jaksi uniklo, že do tohoto zákona nedali slovo "a odvolává". Opakuji - "a odvolává". Takže jsme dostali takovou lehkou právní absurditu, že nějaká instituce kohosi jmenuje, ale už nemá právo jmenovaného odvolat.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP