(18.50 hodin)

Poslanec Zdeněk Kořistka: Vážený pane předsedající, vážené kolegyně a kolegové, když jsem dostal odpověď na svou písemnou interpelaci od pana ministra financí, zvažoval jsem, jestli zde vystoupit, jestli mám projevit svou nespokojenost. Nakonec jsem se tak rozhodl. Nebudu zde konfrontační, protože vývoj od odpovědi pana ministra šel dál. Přesto si myslím, že jeho odpověď na mou interpelaci mohla být daleko konkrétnější, protože v době, kdy se tato odpověď psala, se projednávala stejná záležitost v této sněmovně, na kterou odpovídal premiér Zeman a i místopředseda pan Mertlík. Bohužel v jeho odpovědi jsem se dozvěděl minimum informací o celé kauze, tj. vstupu zahraničního investora do Vagonky Studénka.

Vagonka Studénka je část ČKD Praha. Vím, že má obrovské problémy, vím ale také, že má dobrý výrobní program, že má zajištěny zakázky na příští rok v hodnotě skoro 2 mld. Kč, že má nový management, že odbory, které pracují v této firmě, nyní zachovávají sociální smír, protože vědí, že situace je velice vážná. Očekával bych, že když vláda přijala usnesení, myslím, že bylo přijato v červenci t. r., a tímto usnesením zadala úkoly směrem např. ke Konsolidační bance, která měla urychlit jednání o vstupu zahraničního investora do tohoto podniku, že vláda tyto kroky bude sledovat a hlavně bude sledovat plnění tohoto usnesení.

Přesto bych se vrátil k písemné odpovědi pana ministra Mertlíka. V této odpovědi se hovoří o postupném poklesu uzavíraných kontraktů, což je možné sledovat v delší časové řadě. Avizoval jsem informace o tom, že v říjnu a v září byly velké problémy s uzavíráním kontraktů právě z toho důvodu, že potenciální zahraniční investoři i ti partneři, kteří chtěli nasmlouvat kontrakty s Vagonkou Studénka, nevěděli, do jaké situace jdou, jestli má význam kontrakty s takto znejistěným partnerem uzavírat. Přesto se to povedlo a kontrakty v hodnotě 2 miliard Kč jsou dobrým počinem pro příští rok.

Chtěl bych se také vyjádřit k části, kde se hovoří o tom, že tuto situaci vláda nemůže ovlivňovat, protože - cituji - vláda ani Konsolidační banka nemůže podnikat žádné kroky k urychlení vyřešení situace společnosti.

Ten, kdo psal odpověď, pravděpodobně neznal usnesení vlády, protože vláda právě Konsolidační bance zadala nějaký úkol. To byla druhá nepřesnost odpovědi.

Proč jsem dnes vystoupil? Tímto problém se na svém jednání zabýval hospodářský výbor v říjnu, zabývali jsme se situací v ČKD Praha, a tím i Vagonkou Studénka. Hospodářský výbor se zabýval také problematikou revitalizační agentury a revitalizace klíčových podniků v České republice. Informace jsme v průběhu října získali nejen já, ale celý hospodářský výbor. Chtěl bych vyzvat pana ministra, aby zde sdělil poslední informace, které má - protože zatím od října do dnešního dne uplynula nějaká doba -, jaký je stav ve vstupu zahraničního investora do Vagonky Studénka. Vím, že se jedná o americkou firmu Thrall.

Chtěl bych zde apelovat, pokud může vyvinout veškeré úsilí, aby proces vstupu zahraničního investora do tohoto podniku, který je jedním z klíčových na severní Moravě, která je postižena vysokou nezaměstnaností, váhou své osobnosti urychlil. Pokud mi odpoví na tyto dvě otázky, nebudu navrhovat žádné usnesení.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Přeje si pan ministr odpovědět? Nezávidím teď úlohu ministru financí, protože jako ministr socialistické vlády je v tuto chvíli panem poslancem z Unie svobody interpelován ideologicky zleva. Jsem velmi zvědav, jak se s tímto velmi obtížným úkolem vypořádá. Budu to velmi pozorně poslouchat.

 

Místopředseda vlády a ministr financí ČR Pavel Mertlík: Vážený pane předsedo, kolegyně a kolegové, pokusím se s tím vypořádat.

Souhlasím s názorem, že úkol není zcela jednoduchý, a to i z řady jiných důvodů. Každé slovo, které tady může padnout, stejně jako na půdě hospodářského výboru nebo na jiném podobném grémiu, může zničit komplikovaný obchodní případ. To bych chtěl alespoň šestkrát podtrhnout. Není zájmem ministra financí třeba poskytnutím interní informace, kterou nějaký poslanec nezodpovědně dá k dispozici novinářům, něco takového riskovat. Nebudu to dělat provždy, nejen v tomto konkrétním případě.

Ještě podtrhuji jednu věc: se sdělováním některých informací poslancům mám negativní zkušenosti.

Zpět k věci. Především musím protestovat proti tvrzení, že Konsolidační banka liknavě plní vládní usnesení, které jsem navrhoval. Právě proto, že jsem ho navrhoval, starám se o to, aby bylo plněno. Vládní usnesení dává za úkol Konsolidační bance zprostředkovat obchod mezi několika soukromými firmami. Podtrhuji, že Vagonka Studénka je soukromá firma, vlastněná soukromou společností ČKD, úvěrovaná soukromými bankami, a zájemcem o vstup je soukromá americká firma. Konsolidační banka jako státní instituce k tomu může napomoci, ale nemůže nic nařizovat ani firmě Sroll, ani ČKD a nikomu dalšímu, kdo hraje nějakou roli v tom celém procesu. Její pozice je delikátní, je definovaná vedle toho i určitými finančními možnostmi, které nejsou neomezené a nekonečné.

Osobně se domnívám, že v tomto i v některých jiných, zvláště ostře sledovaných případech Konsolidační banka plní zodpovědně svou funkci. Že bychom všichni rádi viděli výsledek rychleji, to je jiná věc. Toto jsem musel říci, protože skutečnost, jak byla řečena o liknavém postupu, není pravda. Že je to krajně komplikované jednání, to je jiná skutečnost.

Jaký je konkrétní stav? Firma Sroll má zájem vstoupit do ČKD Vagonka Studénka formou přímého kapitálové vstupu, navýšením základního jmění kapitálovým vstupem. To je jedna věc.

Druhá věc je to, že má zájem uzavřít s bankami, které financují ČKD Vagonka Studénka, s firmou ČKD Studénka jako takovou a s ČKD Praha Holding letter of intent, čili dokument, ve kterém by byly obsaženy základní principy transakce vstupu a podmínky, po jejichž splnění by bylo možno transakci vstupu zrealizovat. Lze předpokládat, podle dnešního vědomí, že tento právní dokument bude uzavřen na společném jednání bank investora a firmy ČKD v průběhu 49. týdne t. r., což je příští týden, s tím, že jednání jsou na velmi dobré cestě, ale jsou velmi obtížná. Zájemce, který je jediným zájemcem, postupuje náležitě tvrdě, jak to byznysmeni v podobným případech umějí. Je to naprosto legitimní. Letter of intent je vnímám jako výchozí bod pro další jednání s investorem a po jeho uzavření by mělo být očekáváno, že k dohodě skutečně dojde. Takto to chápou také banky, včetně bank, které úvěrují tento konkrétní případ.

Na uzavření tohoto dokumentu poměrně hodně záleží. Zdá se, že nic v této chvíli nebrání tomu, aby byl po dalších jednáních v příštím týdnu uzavřen. Taková je situace s tím, že když se toto podaří, dalšími kroky v průběhu doby, kterou nechci definovat, ale týdnů až měsíců, by mohlo ke kapitálovému vstupu dojít.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji panu ministrovi. Hlásí se ještě někdo jiný do rozpravy k této otázce? Jestli ne, rozpravu končím. Táži se pana poslance, jestli navrhuje nějaké usnesení Poslanecké sněmovny k této odpovědi. Nenavrhuje. Děkuji panu poslanci.

Před ukončením dnešního jednání oznamuji, že paní poslankyně Šojdrová stáhla svou interpelaci na ministra zdravotnictví. Příště budeme pokračovat interpelací poslance Josefa Janečka na ministra zdravotnictví. Děkuji, končím dnešní jednací den.

 

(Jednání přerušeno v 18.57 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP