(14.40 hodin)

(pokračuje Gross)

Budeme se tedy věnovat tomuto novému bodu. Nicméně ještě před jeho otevřením vidím k programu procedurální návrh pana místopředsedy Ivana Langra.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji. Vážený pane místopředsedo, členové vlády, kolegyně a kolegové, předpokládám, že jste zaregistrovali, že v minulém týdnu rezignoval na svoji funkci generální ředitel České televize. Z jednání, která následovala poté, vyplynul zájem všech zúčastněných stran na tom, aby situace v České televizi se díky tomuto kroku maximálně možným způsobem zklidnila a nedramatizovala. Projednávání bodu nazvaného "Usnesení Poslanecké sněmovny" by mohlo působit jako onen pověstný olej, který by byl přiléván do ohně.

Proto mi dovolte, abych jménem mých kolegů, kteří sdílí i toto mé stanovisko, navrhl stažení tohoto bodu z programu jednání sněmovny.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Budeme tedy hlasovat o návrhu pana místopředsedy Langra na vyřazení bodu č. 104.

O tomto návrhu rozhodneme v hlasování pořadové číslo 392. Kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti?

Návrh byl přijat. Z přítomných 170 pro 160, proti 2.

 

Jeden bod jsme přidali, jeden bod jsme ubrali. Budeme se nyní věnovat návrhu, který jsme před krátkou chvílí zařadili do programu 19. schůze, což byl návrh, který navrhoval pan kolega Janeček. Jako navrhovatele tohoto bodu bych ho nejprve požádal, aby tento bod uvedl.

 

112.
Návrh usnesení Poslanecké sněmovny k návrhu zákona o ochraně zaměstnanců
při platební neschopnosti zaměstnavatele a o změně některých zákonů

 

Poslanec Josef Janeček: Vážený pane předsedající, kolegyně a kolegové, nechci se již příliš opakovat, ale z té diskuse zde bylo zjevné, že pokud chceme řešit naprosto oprávněné mzdové nároky zaměstnanců, že to nevyřeší zákon o konkursu a vyrovnání, ale že je to jiný zákon. Je to zákon zkráceně zvaný zákon o insolvenci, neboli zákon o ochraně zaměstnanců při platební neschopnosti zaměstnavatele plus o změně některých dalších zákonů.

Domnívám se, že Poslanecká sněmovna by měla vyjádřit svůj vztah k této problematice, a proto navrhuji takovéto usnesení. Je to usnesení, které jsem v pracovní verzi rozdal. Představitelům klubů chci říci, že jsme se s Unií svobody shodli na společném textu usnesení, že i tento společný text zahrnuje ony první dva body. Čili společný návrh usnesení klubu KDU-ČSL a Unie svobody zní:

"Poslanecká sněmovna

1. žádá vládu ČR, aby urychleně předložila návrh zákona o ochraně zaměstnanců při platební neschopnosti zaměstnavatele a o změně některých zákonů;

2. doporučuje předsedovi vlády, aby požádal předsedu Poslanecké sněmovny o urychlené projednávání návrhu zákona o insolvenci."

Jako komentář bych pouze dodal, že v případě, že by předseda vlády požádal o stav legislativní nouze, bychom určitě takovouto věc podpořili. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Děkuji panu kolegovi Janečkovi. Toto je tedy základní návrh. Otevírám všeobecnou rozpravu. Hlásí se někdo do všeobecné rozpravy? Ano, hovořit bude pan kolega Vojtěch Filip.

 

Poslanec Vojtěch Filip: Vážený pane předsedající, vážená vládo, paní a pánové, budu poměrně stručný. Myslím, že usnesení, které navrhuje kolega Janeček, má svůj hluboký smysl, ale myslím, že nejen do budoucna, ale i v tuto chvíli lze ještě udělat některé kroky, které ovšem nejsou pouze na parlamentu, ale jsou na vládě ČR.

Proto si dovolím bez dlouhého odůvodňování navrhnout do navrženého usnesení, které tady předložil kolega Janeček, poslední bod návrhu usnesení, podle toho, jak o nich budeme jednat, který by zněl tímto způsobem:

"Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR doporučuje vládě ČR poskytnout do 31. 12. 1999 příslušným obcím 0,4 mld. Kč - nebo chcete-li 400 mil. Kč - na bezúročné půjčky občanům, kterým zaměstnavatelé zadržují mzdu nebo její část déle než dva měsíce."

Jde tedy o situaci, kterou svým způsobem se pokusila originálně řešit určitá část města Brna a o níž probíhá diskuse v některých dalších obcích podle toho, jak jsou jednotlivé mzdy jednotlivých podniků zadržovány.

Jsem přesvědčen, že 400 mil. Kč je možné najít ve státním rozpočtu, ať už jde o nevyplacené 14. platy nebo jiné zdroje Všeobecné pokladní správy a případně vládní rozpočtové rezervy. To je vše, co bych k tomuto doplněnému bodu na usnesení chtěl říci.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Děkuji panu kolegovi Filipovi. Jen bych upozornil na to, že i u tohoto bodu bychom měli formálně rozlišovat všeobecnou rozpravu a podrobnou rozpravu. Takže pan kolega pak zopakuje návrh ještě v podrobné rozpravě.

Viděl jsem kolegu Škromacha, ten stahuje, ale nyní se přihlásil místopředseda vlády ČR a ministr práce a sociálních věcí pan Vladimír Špidla. Kolegové mi napovídají, že i ministr zdravotnictví.

 

Místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí ČR Vladimír Špidla: Vážený pane předsedající, vážení členové vlády, vážené poslankyně, vážení poslanci, usnesení, které je předloženo, je usnesení, které má svůj citový náboj, ale musím říci, že to je usnesení, které neovlivní realitu, protože - znovu je nutné zopakovat - zákon je připraven, bude předložen do sněmovny v následujícím měsíci. Toto usnesení neurychluje v žádném případě předložení vládou. Chápu jeho třetí bod, kdy sněmovna naznačuje svoji předběžnou vůli, aby tento zákon byl projednán bez zbytečných průtahů co nejrychleji, možná, že i v nějakém zvláštním režimu.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP