(10.20 hodin)

(pokračuje Kapoun)

Chtěl bych kolegům poděkovat a chtěl bych zdůraznit, že právě napravili to, co v minulém období Poslanecká sněmovna "zásluhou" poslanecké iniciativy - a myslím, že si vzpomenete, který poslanec to byl - právě tuto nespravedlnost založila.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji. Žádná další přihláška není, obecnou rozpravu končím.

V obecné rozpravě zazněl návrh na zamítnutí návrhu zákona a je to návrh, o kterém musím v tuto chvíli nechat hlasovat. Prosím všechny, kteří se chtějí vyjádřit k tomuto návrhu, aby přišli do jednacího sálu sněmovny.

 

V tuto chvíli zahajuji hlasování s pořadovým číslem 45 a ptám se, kdo je pro návrh na zamítnutí tohoto návrhu zákona, nechť stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Z přítomných 168 pro návrh 19, proti 110. Návrh nebyl přijat.

 

Nyní tedy otvírám podrobnou rozpravu, do které mám opět písemnou přihlášku kolegy Karla Vymětala, kterému uděluji slovo.

 

Poslanec Karel Vymětal: Děkuji. Pane předsedající, dámy a pánové, nechtěl jsem polemizovat, abychom nenatahovali obecnou rozpravu, ale přece jenom v podrobné bych chtěl reagovat na to, co říkal pan kolega Kapoun.

Samozřejmě jsem tady nemluvil o spravedlnosti nebo nespravedlnosti. To je jedna věc. Pokud o ní hovořil, je to samozřejmě jeho vyjádření.

Hovořil jsem zde o tom, co je ve prospěch koho. A to je tak. Pokud jde o ukrajinskou měnu při zahraniční pracovní cestě, jen bych reagoval na tuto připomínku v tom, že podle tohoto zákona a v navazující vyhlášce Ministerstva financí pro státy, do kterých se konají zahraniční pracovní cesty, je stravné stanovováno nikoliv v českých korunách, ale v zahraniční měně. Kdyby byla pravda to, co říkal kolega Kapoun, v tom případě by celá ta vyhláška mohla znít v korunách českých. Není to tak, tak asi nemá pravdu.

Dámy a pánové, pokusím se o poslední kompromis. Poslední pokus o kompromis, a sice v této podrobné rozpravě předkládám návrh, aby v článku jedna bodě pět návrhu zákona, tedy v navrženém § 21 odst. 5, se první dvě věty nahradily tímto textem:

"Částku, o kterou byla poskytnuta záloha při zahraniční pracovní cestě vyšší nebo nižší, než činí nároky zaměstnance, vrací zaměstnanec zaměstnavateli nebo doplácí zaměstnavatel zaměstnanci v měně stanovené vyhláškou Ministerstva financí (§ 12 odst. 2) pro příslušný stát nebo po dohodě zaměstnavatele a zaměstnance v jiné měně podle odst. 2."

Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji. Hledám další přihlášku do podrobné rozpravy. Přihlášku nevidím, podrobnou rozpravu končím.

Nejsem si vědom, že by pan kolega Karel Vymětal navrhl v podrobné rozpravě zamítnout tento návrh zákona, končím druhé čtení tohoto návrhu zákona.

 

Dalším bodem schváleného pořadu schůze je bod s pořadovým číslem

 

29.
Vládní návrh zákona o provádění mezinárodních sankcí
k udržování mezinárodního míru a bezpečnosti
/sněmovní tisk 282/ - druhé čtení

 

Z pověření vlády předložený návrh zákona odůvodní místopředseda a ministr zahraničních věcí Jan Kavan.

Pana ministra zahraničních věcí zde nevidím. Omluvenku na toto jednání Poslanecké sněmovny jsem nedostal. Takže přerušuji v tuto chvíli jednání sněmovny na pět minut. (Ministr Kavan přichází.) Nepřerušuji, beru své slovo zpět.

Jen upozorním kolegyně a kolegy, že po tomto bodu, tj. bod 29, by měl následovat bod číslo 30, 31, 32, 33, 34 a bod 37.

Na žádost ministra zahraničních věcí přerušuji jednání sněmovny do 10.30 hodin a ponechávám toto přerušení bez komentáře.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP