(17.00 hodin)

(pokračuje Zvěřina)

Jde o to, jestli chceme splnit své povinnosti vyplývající z Evropské unie, z toho integračního procesu, a pokud to chceme, tak se musíme nějakým způsobem s těmito námitkami vypořádat.

Já vůbec netvrdím, že stanovisko pana zpravodaje Teplíka je špatné. Třeba je pravdivé. Nerad bych tady teď pustil dál do projednávání a do hlasování pozměňovací návrhy, ke kterým mám tato stanoviska legislativních expertů, a proto bych plně navrhoval to, co tady navrhoval kolega Brožík, totiž přerušit tu věc, vrátit ji hospodářskému výboru v tomto případě samozřejmě k novému projednání, aby se ty věci řádně posoudily. Protože toto stanovisko je dost jednoznačné a já nevím, jak je chceme teď, jenom proto, že si myslíme něco jiného, vyvrátit. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji panu poslanci Zvěřinovi. S faktickou poznámku pan poslanec Karel Vymětal.

 

Poslanec Karel Vymětal: Dámy a pánové, promiňte mi ještě krátké zdržení. Rozumím tomu, co zde říkal kolega Zvěřina, ale zcela určitě i on připustí jako předseda výboru pro evropskou integraci, že bych mu mohl začít jmenovat stovky zákonů, které platí v českém právním řádu, a ten posudek, že jsou v rozporu s komunitárním právem Evropských společenství, bych dostal. To přece není tento problém. Já myslím, že nic se nemění na tom stavu, o kterém jsem hovořil. Chtěl bych, abychom si všichni uvědomili, a to bych velmi rád, že jsme poslanci České republiky. Děkuji vám.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Hlásí se někdo dále do obecné rozpravy? Není tomu tak. Je tomu tak. Do obecné rozpravy se ještě hlásí pan poslanec Kohlíček.

 

Poslanec Jaromír Kohlíček: Vážená paní předsedající, vážená vládo, milé kolegyně, vážení kolegové. Z toho, co tady říkal před chvilkou kolega Zvěřina, vyplynulo, že veškeré dokumenty, které jsme přijali při jednáních s EU, jsou dokumenty, o kterých se nedá s těmi, se kterými byly ujednány, vůbec hovořit. To ale není pravda, protože my vyjednáváme s EU a v průběhu těch vyjednávání postupně dospíváme k určitému konsensu. Ten konsensus - a protože jsou dvě jednající strany, musí být výhodný v rámci pravidel samozřejmě pro obě dvě strany. Čili já se domnívám, že je tady cesta k projednání této otázky s orgány EU, že je tady v rámci vyjednávání, v rámci naší přístupové strategie cesta, abychom to projednali, ale ta cesta nevede přes další projednání ve výboru.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji a ptám se, zda se dále někdo hlásí do obecné rozpravy. Není tomu tak. Končím obecnou rozpravu. V tuto chvíli se ptám pana ministra, zda si přeje vystoupit. Prosím tedy pana zpravodaje, aby se ujal své zpravodajské povinnosti.

 

Poslanec Tomáš Teplík: Děkuji za vyzvání. Ujímám se zpravodajské povinnosti. V obecné rozpravě padl pouze jediný návrh. Byl to návrh pana poslance Brožíka na vrácení této zákonné předlohy k opětovnému projednání výboru hospodářskému.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji. Já vás v tuto chvíli všechny odhlásím, prosím o novou registraci.

 

O návrhu na vrácení návrhu zákona hospodářskému výboru k novému projednání rozhodneme v hlasování pořadové číslo 51, které zahajuji. Ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 51 tento návrh byl přijat, když se z přítomných 147 pro vyslovilo 113, 26 bylo proti.

Tím jsme ukončili projednávání tohoto bodu.

 

Dalším bodem je

 

22.
Vládní návrh zákona o ochraně před dovozem subvencovaných výrobků
a o změně zákona č. 2/1969 Sb., o zřízení ministerstev a jiných ústředních orgánů
státní správy České republiky, ve znění pozdějších předpisů,
a zákona č. 13/1993 Sb., celní zákon, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 379/ - druhé čtení

 

Předložený návrh zákona odůvodní místopředseda vlády a ministr financí Pavel Mertlík. Pane místopředsedo, prosím, ujměte se slova. A já současně prosím ctěnou sněmovnu o klid.

 

Místopředseda vlády a ministr financí ČR Pavel Mertlík: Budu se snažit křičet.

Vážená paní předsedající, dámy a pánové. Návrh zákona, který předkládám, doplňuje ten komplex návrhů zákonů na ochranu domácího trhu před nekalými praktikami zahraniční konkurence nebo jiných subjektů. V tomto konkrétním případě jde o návrh zákona, který ochraňuje domácí tržní prostředí před zásahy cizích států, které prostřednictvím různých forem dotací a subvencí mohou narušovat tržní prostředí ve třetích zemích, v tomto případě v České republice, a umožňovat tím neoprávněné zvýhodnění subjektů ze svých vlastních zemí. Vzhledem k tomu, že -

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Promiňte, pane ministře. Paní poslankyně, páni poslanci, já myslím, že není možné projednávat zákon v takto hlučné atmosféře, a prosím vás ještě jednou, abyste umožnili ministrovi předložit jeho návrh.

 

Místopředseda vlády a ministr financí ČR Pavel Mertlík: Děkuji. Já už budu končit.

Vzhledem k tomu, že v tomto případě jde o činnost ministerstev financí jiných zemí, je tento návrh zákona v gesci Ministerstva financí, čímž se liší od předchozích, které se týkaly předmětů činnosti Ministerstva průmyslu a obchodu. Tento návrh zákona, jak už jsem řekl, tím, že kompletuje systém ochrany konkurence a tržního prostředí u nás v uvedeném smyslu, rovněž doporučuji vaší pozornosti a propuštění do třetího čtení.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Vládní návrh jsme v prvém čtení přikázali čtyřem výborům. Jejich usnesení byla rozdána jako sněmovní tisky 379/1 - 379/4. Prosím, aby se nyní ujal slova zpravodaj rozpočtového výboru pan poslanec Vladimír Doležal.

 

Poslanec Vladimír Doležal: Vážená paní předsedající, vážená vládo, dámy a pánové. Dovolte mi, abych vás seznámil s usnesením rozpočtového výboru, které schválil na své 25. schůzi 17. listopadu 1999. Po úvodním slovu náměstka ministra financí pana Hejnáka, zpravodajské zprávě poslance Doležala a po rozpravě rozpočtový výbor Poslanecké sněmovny Parlamentu vyslovil s  předloženým návrhem souhlas bez připomínek. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Nyní prosím, aby se slova ujal zpravodaj hospodářského výboru pan poslanec Karel Vymětal.

 

Poslanec Karel Vymětal: Děkuji, paní předsedající. Dámy a pánové, je tady také statická elektřina, jak vidím. Dostal jsem pěknou ránu, tak to mě povzbudilo.

Já přeci jenom za hospodářský výbor musím říci, že jsme projednávali předložený návrh zákona velice podrobně, a sami vidíte, že usnesení hospodářského výboru, které vám bylo rozdáno pod číslem 379/4, že těch pozměňovacích návrhů je tam mnohem, mnohem víc. Musím říci, že hospodářský výbor se velmi podrobně zabýval tímto zákonem a přijal ve svém usnesení řadu pozměňovacích návrhů, které - domnívám se - účinně doplňují předloženou vládní novelu a taktéž obsahují řadu legislativně technických pozměňovacích návrhů, které je třeba v zákoně provést. Takže za hospodářský výbor doporučuji Poslanecké sněmovně, aby přijala předložený návrh zákona ve znění pozměňovacích návrhů přijatých hospodářským výborem, nikoliv beze změn, jak pravil kolega z rozpočtového výboru.

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: O jednání výboru pro evropskou integraci nás bude informovat zpravodajka paní poslankyně Ludmila Brynychová.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP