Pokračování schůze Poslanecké sněmovny
25. ledna 2000 ve 14.07 hodin

Přítomno: 182 poslanců

 

(Jednání zahájeno ve 14.07 hodin.)

 

Předseda PSP Václav Klaus: Vážené kolegyně a kolegové, prosím, abyste se posadili, prosím o zklidnění v sále, abychom mohli zahájit naše jednání.

Zahajuji tedy pátý jednací den 21. schůze Poslanecké sněmovny a srdečně vás všechny vítám. Prosím ještě jednou, abyste ztlumili své hovory v tomto sále. Dále prosím, abyste se přihlásili svými identifikačními kartami. O vydání náhradní identifikační karty mě požádal pan poslanec Gross - číslo 1, poslanec Vojíř - číslo 6.

O omluvení své neúčasti na dnešním jednání požádali z důvodu plenárního zasedání Parlamentního shromáždění Rady Evropy ve Štrasburku poslanci Bartoš, Horníková, Jirousová, Matějů, Němcová, Ouzký, Sehnalová, Skopal, Štěpová, a pro nemoc se omlouvají poslanci Havlíček a Laštůvka. Ministr Zeman se účastní jmenování nových rektorů vysokých škol na Pražském hradě.

Minulý týden jsme schválili, že dnes od 19 hodin budeme projednávat blok mezinárodních smluv ve druhém a prvním čtení, to znamená body 76 až 95 schváleného pořadu. Abychom vyhověli jednacímu řádu, je třeba ještě rozhodnout, že po 19. hodině budeme o těchto smlouvách i hlasovat. Dovolte mi tedy, abych toto první hlasování dnes zahájil.

 

Zahájil jsem tedy hlasování. Kdo je pro možnost hlasovat o mezinárodních smlouvách dnes večer, nechť stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 97 z přítomných 139 poslanců 105 hlasovalo pro, 18 proti. Návrh byl přijat.

 

Nyní vás chci ještě informovat o návrzích, které vzešly z dnešní porady předsedy sněmovny, místopředsedů a zástupců poslaneckých klubů k průběhu schůze na tento týden.

Návrh číslo 1: zítra, ve středu 26. ledna budeme jednat do 21 hodin včetně hlasování, s výjimkou práva uplatnění veta některým poslaneckým klubem.

Za druhé - ve čtvrtek 27. ledna od 9 hodin budeme projednávat zákony ve třetím čtení, přičemž platí, že bod 59 zůstává jako první bod odpoledního jednání.

To je tedy ranní doporučení. Pokud nebude námitek, doporučuji hlasovat o obou těchto návrzích společně.

Hlásí se paní poslankyně Kupčová.

 

Poslankyně Jitka Kupčová: Vážený pane předsedo, dámy a pánové, chtěla bych navrhnout, aby se o zítřejším programu nebo způsobu jednání hlasovalo zvlášť. Velmi krátce bych tuto svoji žádost chtěla zdůvodnit tím, že ústavně právní výbor se většinou svých hlasů usnesl na tom, že by bylo vhodné, aby projednal podněty a pozměňovací návrhy, které zde v plénu ve druhém čtení byly vzneseny k poslaneckému návrhu změn ústavy - tisk č. 359. Schůze ústavně právního výboru na toto téma je svolána na zítřek po skončení schůze sněmovny. Přitom se předpokládalo, že schůze skončí v 19.00 hodin. Domnívám se, že to je velmi závažné jednání a že by bylo vhodné, aby Poslanecká sněmovna umožnila ústavně právnímu výboru tyto pozměňovací návrhy projednat.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Z toho plyne, že navrhujete…(Poslankyně Kupčová: Aby se jednalo do 19 hodin.)

Ano, navrhujete tedy oddělené hlasování o obou návrzích. Dobře.

 

První návrh byl jednat zítra do 21 hodin včetně hlasování, s výjimkou uplatnění práva veta některým poslaneckým klubům.

Zahájil jsem hlasování. Kdo je pro tento návrh, nechť stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 98 z přítomných 162 39 hlasovalo pro, 94 proti, návrh nebyl přijat.

 

Pan poslanec Vymětal (Karel) se velmi raduje, ale myslím, že drtivá většina sněmovny má jistotu, že hlasovala špatně, pokud se nemýlím. (Veselost ve sněmovně.)

 

Druhý návrh byl - ve čtvrtek 27. ledna od 9 hodin projednávat zákony ve třetím čtení, přičemž platí, že bod 59 zůstává jako první bod do odpoledního jednání.

Zahájil jsem hlasování. Kdo je pro tento návrh, nechť stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 99 z přítomných 162 122 hlasovalo pro, 3 byli proti, tento návrh byl přijat.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP