(14.40 hodin)

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji pěkně. Jako další poslanec Radko Martínek.

 

Poslanec Radko Martínek: Vážený pane předsedo, vážená vládo, vážení kolegové a kolegyně, v souvislosti s tím, co tady již bylo řečeno kolegou Kocourkem a kolegou Marešem, navrhuji přeřazení bodu č. 15, 16, 17, 12, 11, 13 a 14 na úterý příští týden, a to v tomto pořadí. Protože před chvílí pan kolega Palas navrhl jako stálý bod programu na úterý první čtyři body zemědělské zákony, tak proto navrhuji jako pátý bod na úterý bod č. 15 stávajícího programu, což je vládní návrh zákona o majetku České republiky, jako bod šestý bod č. 16 - návrh zákona o změnách některých zákonů v souvislosti s přijetím zákona o majetku České republiky, je to tisk č. 439, jako sedmý bod na úterý bod č. 17 - vládní návrh zákona o přechodu některých věcí, práv a závazků z majetku České republiky do majetku krajů, jako bod č. 8 stávající bod 12 - vládní návrh zákona o rozpočtových pravidlech a o změnách některých souvisejících zákonů, jako bod č. 9 stávající bod č. 11 - návrh poslanců Ivana Pilipa a dalších na vydání zákona, kterým se mění zákon ČNR atd., jako bod č. 10 stávající bod 13 návrhu pořadu, což je vládní návrh zákona o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů, tisk č. 434, a jako bod č. 11 stávající bod 14 návrhu programu, je to vládní návrh zákona o rozpočtovém určení minusu některých daní územně samosprávným celkům, sněmovní tisk č. 435.

Pokud by některý z těchto bodů nebyl projednán v úterý, navrhuji, aby ve středu se začalo doprojednáním těchto bodů v pořadí tak, jak jsem je přednesl, jako stálé body ve středu příští týden. Děkuji.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji. To bylo poslední písemné přihlášení. Pan poslanec Gross. Prosím o pozornost i jeho vlastních kolegů z jeho poslaneckého klubu.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Vážený pane předsedo, předsedo vlády, kolegyně a kolegové, dovolte mi, abych provedl formální krok, který učinit musím, to znamená, že v tuto chvíli podávám rezignaci na funkci místopředsedy Poslanecké sněmovny. Chtěl bych vám všem, co jsme spolu při nejrůznějších příležitostech spolupracovali, poděkovat za tuto spolupráci. Chtěl bych se omluvit těm, kterým jsem v případě nějakých vypjatějších atmosfér při řízení schůze možná malinko ukřivdil, protože tomu se člověk nevyhne při této činnosti, a v každém případě bych chtěl, abychom vzájemně do budoucna spolupracovali v mé nové roli, a doufám, že spolupráce bude mít také nějaké výsledky. Pokud výsledky budou, tak je budu považovat za společnou práci nás všech, protože žádný člen exekutivy nemá možnost prosadit věci bez spolupráce se zákonodárným sborem.

Ještě jednou děkuji a současně s rezignací na funkci místopředsedy sněmovny musím také formálně rezignovat na funkci předsedy stálé komise Poslanecké sněmovny pro práci Kanceláře Poslanecké sněmovny.

Doufám, že to se mnou nebylo moc velké utrpení, a pokud ano, tak se vám za to omlouvám. (Potlesk.)

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji. Já bych chtěl panu kolegovi Grossovi poděkovat za jeho fungování v roli místopředsedy Poslanecké sněmovny, popřát mu do jeho nové funkce mnoho úspěchů. Myslím, že formálně musíme rezignaci... Chce ještě něco?

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Všem se omlouvám. Ještě v rámci bodu schvalování programu jsem zapomněl vývod z mého proslovu. Musím samozřejmě navrhnout návrh na zařazení dvou nových bodů. Bod č. 1 je bod "Volba místopředsedy Poslanecké sněmovny" a bod č. 2 je "Změna v orgánech Poslanecké sněmovny". Navrhuji tyto body zařadit jako první dva body formálně do bloku "Zprávy a jiné návrhy" s tím, že předpokládám, že předseda volební komise stanoví lhůtu a tento bod bude třeba operativně přeřazen na některou z poledních přestávek nebo některý večer, ale to už nebude v mé režii, po schválení programu.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Ano. Po schválení programu vystoupí pan poslanec Vidím. Já bych ještě chtěl říci, že se domnívám, že podle jednacího řádu musíme vzít rezignaci pana místopředsedy na vědomí. Je to tak? Ještě předseda volební komise.

 

Poslanec Jan Vidím: Vážený pane předsedo, vážené dámy a pánové, v okamžiku, kdy sněmovna schválí zařazení dvou bodů, o kterých hovořil pan poslanec Gross, v tom okamžiku vystoupím se stanovením lhůt na podávání návrhů a v rámci projednávání bodu rezignace, resp. volba místopředsedy Poslanecké sněmovny Poslanecká sněmovna vezme na vědomí rezignaci poslance Grosse na tuto funkci.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Dobře. Děkuji pěkně za tuto procedurální poznámku. Táži se, zda ještě někdo jiný. Pan poslanec Škromach.

 

Poslanec Zdeněk Škromach: Vážený pane předsedající, vážená vládo, dámy a pánové, dovolil bych si navrhnout ještě několik změn k programu, a sice, aby stávající bod č. 1, což je elektrárna Búšehr, byl přeřazen jako první bod na příští týden úterý ve 14.00 hodin, a dále, aby body č. 2 až 9 byly přeřazeny jako první body příští týden v úterý, pokud bude schválen stávající bod č. 1.

Dále bych si dovolil navrhnout jednak pevně stanovit hodinu projednávání stávajících bodů 21, 22, a to v obráceném pořadí, protože se jedná o zákon o mzdě a zákoník práce a bylo by asi vhodné nejdříve projednat zákon o mzdě, protože jsou tam určité navazující skutečnosti na zákoník práce. Čili aby se nejdříve projednával ve druhém čtení zákon o mzdě, stávající bod č. 22, tisk 475, a to v pátek tento týden jako první bod, a zákoník práce, tisk 484, stávající bod 21, jako druhý bod v pátek tento týden. V souvislosti s tím aby třetí čtení těchto zákonů bylo zařazeno takto: stávající bod č. 80, což je zákon o mzdě, tisk č. 475, byl zařazen jako první bod příští týden v pátek, a bod 79 stávající, což je zákoník práce, tisk 484, zařazen jako bod č. 2 příští týden také v pátek.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Pane poslanče, já vám děkuji za tato oznámení, jenom opakuji, že jsme dlouho dnes dopoledne na grémiu projednávali, jak vyřešit body 1 - 9. Byl tam zástupce vašeho poslaneckého klubu, dohodli jsme se na úplně jiném řešení a já to považuji za velmi složitou věc toto zařídit. To byl většinový názor politického grémia a nemůžeme to jen tak mezi řečí změnit. Nicméně je to váš návrh. Bylo to formulováno a já to respektuji, ale příště prosím o elementární dohodu tohoto typu.

Hlásí se ještě někdo s pozměňovacím nebo doplňujícím návrhem? Ne-li, tak přistoupíme k hlasování o jednotlivých návrzích v pořadí, v jakém byly podány.

Nejprve nám nezbude, než hlasovat o mém návrhu. Navrhl jsem zařazení nového bodu, a to "návrh na zřízení vyšetřovací komise Poslanecké sněmovny", a to za bod 1, podle toho, v jaké chvíli bude bod 1 zařazen. Doufám, že všem je tento návrh srozumitelný.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP