(12.20 hodin)

(pokračuje Špidla)

Není to nahodilé, není to nepromyšlené, má to svou logiku a za těmito texty je odpovídající práce.

Pokud jde o záchranné služby, to jsou nepřetržité služby, tam se pracovní pohotovost neužívá. Pokud se dají použít dvanáctihodinové pracovní směny, je to plně dostačující, a opět to bylo ve velmi pečlivé debatě provedeno.

Jeden pan poslanec se podivoval, že do tripartity nebyly vzaty v úvahu názory Hospodářské komory a drobných podnikatelů. Pan poslanec asi pětkrát vyslovil slovo tripartita a vždycky je vyslovil špatně, což znamená, že nechce této instituci přijít na jméno, nezabývá se jí a nerozumí jejímu chodu. To je důležité. V tripartitě jsou zastoupeni jak velcí podnikatelé, tak i podnikatelé malí, kteří vystupují velmi vehementně. Takže není pravda, že jejich názor nebyl vzat v úvahu.

Pokud jde o Hospodářskou komoru, tak to, že nenalezla debata o zákoníku práce některé ohlasy na místních úrovních, můžeme přičíst nedostatečné organizační síti Hospodářské komory. V každém případě na centrální úrovni Hospodářská komora dostává naše zákony, jako by byla připomínkovým místem. Čili možnost reagovat existuje, zda došlo k tak rozsáhlé reakci, jak pan poslanec uvádí, to nemohu posoudit. V každém případě mohu prohlásit, že zejména v oblasti bezpečnosti práce řada připomínek od Hospodářské komory přišla. Dílčí reakce, k jiným oblastem, byla daleko slabší, takže předpokládám, že podnikatelé zastoupení v komoře s návrhem v zásadě souhlasí.

Pokud jde o záležitosti rovných příležitostí nebo resp. zásady zákazu diskriminace, je to opět koncepčně velmi složitá otázka, která je řešena v řadě právních systémů. V systému, který je pravděpodobně pro naše pravicové spektrum nejbližší, totiž systém pracovněprávních vztahů v USA, je právě rovnost příležitostí a zákaz diskriminace v popředí jednání a zásadně se připouští, že podnikatel je oprávněn definovat své nároky pouze v přímé souvislosti s nároky toho kterého povolání a musí být schopen u soudu dokázat, že tomu tak bylo.

Připomínám spor mezi vietnamskými řidiči firmy Greyhound, která si dala požadavek, že řidič musí být 160 cm vysoký nebo větší. U soudu potom neprokázala, že řidič vysoký 159 cm není schopen řídit autobus, a stejně tak pracovní pokus neprokázal, že výměna kola trvá déle. Tato myšlenka byla odmítnuta. Museli platit významné odstupné.

Musím jasně říci, že není ani ve velmi liberálních systémech přijatelná myšlenka, že zaměstnavatel si může určit jakékoli opatření, které dělá předběžný výběr zaměstnanců, a tím vyloučit zaměstnance, kteří jsou schopni práci obstarávat odpovídajícím způsobem, z individuálního posouzení. To je ten problém.

Pan poslanec Cabrnoch si myslí, že v okamžiku, kdy zaměstnavatel se rozhodne, že přijme někoho jenom do 35 let, že nikdy nepřijme někoho, kdo je o něco starší. Proběhnou-li individuální pohovory, je zřejmé, že se může tento člověk rozhodnout jinak. Podstata diskriminace spočívá v tom, že je odňato individuální posouzení na základě diskriminanty, která nesouvisí přímo s výkonem práce. To je obecný princip a je uplatněn i v předloze, kterou dává vláda České republiky.

Pan poslanec Cabrnoch se dotkl také povinnosti vydat potvrzení o zaměstnání a dovodil z toho, že zaměstnanec je povinen toto potvrzení předložit jinému zaměstnavateli. Mýlí se, není to principem, který je obecně uznávaný v moderních zemích, protože je to jiná varianta pracovní knížky. Ukázalo se, že všechny tyto systémy, které mají charakter pracovní knížky, jsou postupně zaměstnavateli zneužívány k vytváření černých listin na základě určitých kryptických vyjádření, a tudíž jsou jako princip odmítány.

Důvod, proč je uložena povinnost vydat potvrzení o zaměstnání, spočívá v tom, že zaměstnavatelé často nesplní svou povinnost a zaměstnanec může být postižen, pokud jde o jeho pracovní nároky.

Dámy a pánové, myslím, že základní problém, který se řeší v obecné rozpravě, je, zda pracovněprávní vztahy mají být vytvořeny rovnovážně. Já jsem zastáncem tohoto názoru, protože nerovnovážné pracovní vztahy, přesunuté ve prospěch jednoho nebo druhého, nejsou schopné být základem efektivního moderního hospodářství. (Potlesk.)

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji panu ministrovi. Dřív než dám hlasovat, bych se chtěl omluvit. Zjistil jsem, poté co jsme se s paní místopředsedkyní vyměnili, že návrh pana poslance Němce na přerušení do vyjádření od ústavně právního výboru byl procedurálním návrhem, o kterém jsme měli dát hlasovat před ukončením rozpravy. Pokud byste s tím souhlasili, mohli bychom toto hlasování učinit z formálních důvodů teď.

Já vás teď odhlásím, z principu, abych zde nespojil něco minulého. Prosím, abyste se všichni přihlásili svými kartami.

Zahajuji hlasování o procedurálním návrhu… Nyní si přeje vystoupit pan předseda klubu KDU-ČSL Jan Kasal.

 

Poslanec Jan Kasal: Pane předsedo, omlouvám se, nechceme příliš zdržovat. Prosíme, aby hlasování začalo ve 12.32 hodin. Je to žádost o krátkou přestávku.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Vyhlašuji čtyřminutovou přestávku, budeme pokračovat ve 12.32 hodin.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP