(Jednání pokračovalo v 10.51 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Paní poslankyně, páni poslanci, dostavte se prosím do jednacího sálu. Přestávka určená pro jednání poslaneckého klubu KDU-ČSL vypršela, můžeme tedy přistoupit k hlasování o předložených návrzích. Prosím pana zpravodaje Grůzu, aby přistoupil k řečništi a oznámil nám…

Pan předseda klubu Kasal si přeje nyní vystoupit. Má slovo.

 

Poslanec Jan Kasal: Děkuji, paní místopředsedkyně. Právě z titulu předsedy klubu bych rád Poslaneckou sněmovnu seznámil se stanoviskem poslaneckého klubu KDU-ČSL k projednávanému zákonu. KDU-ČSL považuje vstup České republiky do Evropské unie v současné době za jednu z priorit, a proto také podporuje všechny kroky, které umožní či zabezpečí vstup České republiky mezi země Evropské unie v první vlně.

Vládní návrh zákona o zemědělském intervenčním fondu je pozitivní v tom, že nás přibližuje nástrojům společné zemědělské politiky. Poslanci KDU-ČSL předložili řadu pozměňujících návrhů, kterými vládní předlohu pozměnili a přiblížili regulačním direktivám Evropské unie.

Za zásadní změnu považujeme např. stanovení intervenčních a cílových cen pro jednotlivé komodity tak, aby se v závěru čtyřletého období v maximální možné míře přiblížily cílovým cenám stanoveným příslušnými předpisy Evropské unie. Přijetí regulačních pravidel Evropské unie znamená podstatné zlepšení regulace cen výrobků placených zemědělcům a spotřebitelských cen potravin.

KDU-ČSL přijímá jako nezbytný fakt skutečnost, že při vstupu České republiky do Evropské unie - a doufejme, že to bude v roce 2003 nebo 2004 - bude v Evropském společenství existovat systém produkčních kvót. Bez zavedení funkčního systému produkčních kvót pro některé komodity nebude Česká republika připravena přijmout pravidla společné zemědělské politiky Evropské unie, a to by mohlo být, dámy a pánové, důvodem pro nepřijetí naší republiky v první vlně kandidátských zemí. Kdyby k tomu došlo, kdyby Česká republika nebyla v první vlně kandidátských zemí, znamenalo by to ztrátu i pro české zemědělce v řádech desítek miliard korun. Proto je nutné připravit spuštění kvótního systému co nejdříve.

KDU-ČSL odmítá hledání třetích cest v zemědělství, o něž se někteří pokoušejí. Považujeme za demagogická a nepravdivá tvrzení o tom, že zavedení kvót zabrání zániku nejslabších forem hospodaření a zabrání rozvoji zdravých podniků. Prostě tomu tak není, a proto prohlašujeme, že se zasadíme o spravedlivé nastavení produkčních kvót. Zavedením produkčních kvót nesmějí být postiženi podnikatelé, kteří investovali do zvyšování produkce mléka.

Dámy a pánové, KDU-ČSL z těchto důvodů nepodpoří návrhy, které zazněly v rámci všeobecné rozpravy druhého čtení a které se týkají buď návrhu vrácení k přepracování, nebo zamítnutí. Chceme otevřenou diskusi na toto téma. Proto stojíme velmi o to, aby proběhla i podrobná rozprava, kde i naši poslanci budou vystupovat aktivně. Já vám děkuji za to, že jste mě vyslechli. (Potlesk v části sálu.)

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji panu předsedovi Kasalovi. Nyní prosím zpravodaje pana poslance Grůzu, aby se ujal své funkce.

 

Poslanec Jan Grůza: V obecné rozpravě zazněly návrhy kolegy Kučery na vrácení k dopracování. Myslím, že tento návrh je nehlasovatelný, protože se vztahuje k prvnímu čtení. Lze předložit pouze návrhy na vrácení výboru k novému projednání, případně na zamítnutí. Jestli se nemýlím, kolega Pešán dal návrh na zamítnutí a toto je návrh, o kterém lze hlasovat.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Pane zpravodaji, pan poslanec Kučera mě upozornil na to, že nesprávně formuloval svůj návrh. Já myslím, že o jeho návrhu můžeme hlasovat.

 

Rozhodneme tedy nejprve o návrhu na vrácení návrhu zákona výboru k novému projednání, a to v hlasování pořadové číslo 73, které zahajuji a ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 73 tento návrh nebyl přijat, když se z přítomných 181 pro vyslovilo 59 a 119 bylo proti.

 

Nyní rozhodneme o návrhu na zamítnutí návrhu zákona, který předložil pan poslanec Pešán.

Zahajuji hlasování pořadové číslo 74 a ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 74 tento návrh nebyl přijat, když se pro něj z přítomných 182 vyslovilo 57 a 116 bylo proti.

 

Nyní zahajuji rozpravu podrobnou, do které je jako první přihlášen pan poslanec Petr Hort, připraví se pan poslanec Pavel Pešek.

Já jsem udělila slovo panu poslanci Hortovi. Prosím, chce-li diskutovat, aby se dostavil k řečništi. Současně prosím o klid, aby diskutující poslanci…

 

Poslanec Petr Hort: Já se omlouvám, že v nastalém hluku jsem přeslechl svoje jméno.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Prosím, aby diskutující poslanci odešli diskutovat do předsálí. Pane poslanče, máte slovo.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP