(12.30 hodin)

(pokračuje Schling)

Není. Tento uchazeč není v rovnoprávném postavení, on nemůže všechny tyto věci znát a on je vystaven určitému riziku, před kterým je stát povinen ho chránit. To je jedna věc. A je tady i otázka konkurence. Jak by se asi projevilo na tomto trhu, kdyby ty tzv. podrobnosti nebyly regulovány? Ti nepoctiví podnikatelé by samozřejmě poskytovali výuku za horších podmínek, s méně ohledy na dodržování pravidel bezpečnosti atd. Tím by vlastně poškozovali ty podnikatele v autoškolách, kteří by se snažili výuku poskytovat na co nejvyšší úrovni.

Námitka, že by se to projevilo v konečném efektu v počtu zájemců o výuku v té či oné autoškole, domnívám se, neobstojí. Jsem přesvědčen, že ta míra regulace podnikání, která je v předloženém návrhu zákona zakotvena, je přiměřená. Je možno o některých detailech jistě diskutovat, ale jak už jsem řekl, pak se dostáváme do problematiky zákon versus vyhláška, ale pokud jde o samotný fakt, zda tyto záležitosti předepisovat nebo nepředepisovat, jsem rozhodně na stanovisku předepisovat. Tento názor není opřen o nějaké moje dojmy, ale je opřen o vyjádření mnoha podnikatelů, jak majitelů autoškol, tak zástupců sdružení autoškol, kteří se velmi významně podíleli na přípravě návrhu zákona, protože to opravdu ovlivňuje jejich podnikání.

A právě z těchto kruhů zaznívaly požadavky na to, aby podmínky byly stanoveny, aby byla zajištěna rovná konkurence na trhu, rovné podmínky a aby byla omezena konkurence nekalá. Toto je, domnívám se, zájem jak na levé, tak na pravé straně politického spektra. Jistě zůstaly i mezi těmito podnikateli skupinky, které obhajují podmínky volné soutěže. Volné soutěže - v uvozovkách - kdy ti nepoctiví krátkodobě získávají, ale ztrácejí zákazníci.

Proto se domnívám, že v zájmu občanů by koncepce tohoto zákona měla být zachována a zákon by neměl být odmítnut a měl by být dále projednáván. Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji panu ministru Schlingovi a nyní prosím pana zpravodaje Kapouna, aby se na závěr vyslovil, mimo jiné, o čem budeme hlasovat.

 

Poslanec Miroslav Kapoun: Jen jednou větou. Chtěl bych upozornit na to, že stav v našich autoškolách už zapříčinil to, že naše řidičské průkazy nejsou uznávány např. v Německé spolkové republice. To znamená, pokud se tam někdo budete chtít přestěhovat a bydlet tam, budete si muset udělat nový řidičský průkaz. Samozřejmě toto zvažují i ostatní státy právě proto, že nemáme tuto sladěnost s Evropskou unií.

Chtěl bych k tomu říci, že v diskusi nebo v obecné rozpravě vystoupili čtyři poslanci, z toho dva dávali návrhy. Pan poslanec Langer dal návrh na zamítnutí a pan poslanec Výborný dal návrh na vrácení výboru k novému projednání. Já bych poprosil, paní řídící, aby o těchto dvou návrzích dala hlasovat.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji.

Nejprve rozhodneme o návrhu na vrácení návrhu zákona výboru k novému projednání, a to v hlasování pořadové číslo 78, které zahajuji a ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 78 tento návrh nebyl přijat, když se z přítomných 178 pro něj vyslovilo 88 a 80 bylo proti.

 

Vzhledem k tomu, že se jedná o těsné hlasování a že vidím velký nával u výsledků hlasování, vyčkám chvíli před tím, než budeme pokračovat v hlasování.

Myslím, že jsem poskytla dostatek času na vyjasnění hlasování.

Nyní rozhodneme o druhém návrhu, který byl přednesen v rozpravě, a to o návrhu na zamítnutí návrhu zákona. Já registruji žádost o odhlášení, takže vás všechny odhlašuji a prosím o novou registraci.

 

V hlasování pořadové číslo 79 rozhodneme o návrhu na zamítnutí tohoto návrhu zákona. Zahajuji hlasování pořadové číslo 79 a ptám se, kdo je pro tento návrh? - O hlasování pořadové číslo 80 se jedná. - Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 80 tento návrh nebyl přijat, když se pro něj z přítomných 175 vyslovilo 79 a 89 bylo proti.

 

V tuto chvíli zahajuji podrobnou rozpravu, do které je jako první přihlášena paní poslankyně Ivona Jungová, připraví se pan poslanec Václav Brousek.

Současně prosím ještě předtím, než paní poslankyně začne hovořit, aby poslanci, kteří potřebují prodiskutovat některá témata, tak učinili v předsálí, protože zde to ruší jednání schůze. Já počkám, až hloučky poslanců skončí svoji diskusi. Ještě jednou prosím všechny diskutující poslance, aby nerušili svou diskusí jednání ve sněmovně. Páni kolegové, já se strašně nerada uchyluji k tomu, abych napomínala jednotlivé poslance jmenovitě, takže prosím ty nejzatvrzelejší, aby přestali diskutovat v Poslanecké sněmovně.

Paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Yvona Jungová: Děkuji, paní předsedající. Vážená paní předsedající, vážení přítomní. V obecné rozpravě pan kolega Čevela velmi kvalifikovaně a podrobně vysvětlil problematiku zdravotnické přípravy uchazečů o řidičské oprávnění a řidičů. Dovolím si proto navázat na jeho vystoupení a v souladu s očekáváním pana ministra dopravy předkládám k vládnímu návrhu zákona o získávání a zdokonalování odborné způsobilosti k řízení motorových vozidel a o změnách některých zákonů, sněmovní tisk 545, následující pozměňující návrhy.

K § 13 - Podmínky k přijetí k výuce a k výcviku. V odst. 1 doplnit písm. g) v následujícím znění:

g) absolvovala školení první pomoci, organizované Červeným křížem nebo jinou humanitární organizací určenou vedoucím referátu zdravotnictví krajského úřadu, v rozsahu nejméně 10 hodin a předložila před přijetím do autoškoly potvrzení o jeho absolvování, vystavené příslušným oblastním spolkem Červeného kříže nebo jinou humanitární organizací určenou vedoucím referátu zdravotnictví krajského úřadu.

K § 19 - Učební osnova výuky a výcviku žadatelů o řidičské oprávnění. V odst. 2 vypustit písmeno d), v odst. 3 vypustit písmeno c).

***




Přihlásit/registrovat se do ISP