(15.40 hodin)

(pokračuje K. Vymětal)

Váže také na pozměňovací návrh pana poslance Čevely, kterým se v § 14 doplnil bod 15 v novém znění, vložený nový bod 15, který upravuje výrobu, dovoz a vývoj diagnostických zdravotnických prostředků in vitro. To totiž bezprostředně souvisí se zákonem o zdravotnických prostředcích, na ten si možná všichni vzpomeneme, který jsme nedávno projednávali. Tento zákon nabývá účinnosti 1. července t. r., a je proto na místě, aby tento bod nově vložený, který se týká této problematiky, nabyl účinnosti v co nejkratší době.

Takže navrhuji, aby ustanovení § 139, tak jak ho přednesl pan poslanec Ouzký, bylo doplněno o dřívější účinnosti v ustanovení § 114 nového bodu 15, to je, aby na konci textu byla doplněna slova "a ustanovení § 114 bodu 15, které nabývá účinnosti prvním dnem druhého měsíce následujícího po dni vyhlášení". Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji panu poslanci Vymětalovi. Končím podrobnou rozpravu. Nevím, jestli je potřeba závěrečných slov. Přeje si pan ministr? Pan navrhovatel? Ne. Končím projednávání bodu 20. Pan poslanec Škromach.

 

Poslanec Zdeněk Škromach: Vážený pane předsedající, vážená vládo, vážené dámy a pánové, považuji za velmi nutné vzhledem k dopolední diskusi ohledně jednoho bodu, který se týkal dopravy, přednést procedurální návrh.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Já jsem ještě neukončil tento bod.

 

Poslanec Zdeněk Škromach: Myslel jsem, že jste ho již ukončil.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Já jsem hledal číslo bodu, tady jsem otáčel, tím jsme ukončili bod 20, a přemýšlel jsem. Já jsem předpokládal, že chcete uvnitř tohoto bodu ještě něco říci, každý z nás to tak cítil, pane poslanče, nezlobte se. Zůstaňte stát, abyste šetřil kroky. Teď okamžitě ukončuji projednávání bodu 20. Děkuji panu ministrovi i panu zpravodaji a mezi bodem 20 a 44 vystoupí pan poslanec Škromach.

 

Poslanec Zdeněk Škromach: Pane předsedo, z vašeho prohlášení jsem usoudil, že již jste bod ukončil. Nebylo-li tomu tak, omlouvám se.

Z návrhu programu 25. schůze Poslanecké sněmovny byl vypuštěn vládní návrh zákona o provozu na pozemních komunikacích a o změnách některých zákonů, sněmovní tisk 477. Tento zákon je věcně a právně spjat s vládním návrhem zákona o získávání a zdokonalování odborné způsobilosti v řízení motorových vozidel a o změnách některých zákonů, sněmovní tisk 545. Citovaný zákon o provozu na pozemních komunikacích obsahově vymezuje jednotlivé skupiny a podskupiny řidičských oprávnění a stanovuje podmínky pro vydání a odnětí řidičského oprávnění. Jednou z podmínek pro vydání řidičského oprávnění je i odborná způsobilost k řízení motorového vozidla. Podmínky pro získání odborné způsobilosti k řízení motorových vozidel pak stanovuje zákon o získávání a zdokonalování odborné způsobilosti k řízení motorových vozidel, a tím bezprostředně navazuje na zákon o provozu na pozemních komunikacích. Z uvedeného vyplývá, že oba zákony tvoří právně a obsahově jeden ucelený systém, který nelze roztrhnout, to znamená, že nelze přijmout jen jeden ze zákonů, aniž by se přijal zákon druhý. Tak to tady i zaznělo. Proto oba zákony navzájem na sebe přímo v textu odkazují a logicky předpokládají jeden termín účinnosti, tj. 1. leden 2001.

Proto navrhuji, aby tento sněmovní tisk byl zařazen za bod 68, je to procedurální návrh a žádám, aby o něm bylo hlasováno.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Sněmovní tisk 545 za bod 68? Rozumím tomu dobře?

 

Poslanec Zdeněk Škromach: Je to sněmovní tisk 477 - vládní návrh zákona o provozu na pozemních komunikacích a o změnách některých zákonů.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Chcete zařadit nový bod?

 

Poslanec Zdeněk Škromach: Ano, je to návrh na zařazení nového bodu.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Vy jste to uváděl trochu jiným způsobem. Nezlobte se, řekl jste přesunout bod. Pokusme se přesně formulovat věci. Prosím, abyste vystoupil s návrhem na zařazení nového bodu, pak o tom dáme seriózně hlasovat. Pan poslanec Kühnl.

 

Poslanec Karel Kühnl: Vážený pane předsedo, kolegyně a kolegové, podle § 54 odst. 6 jednacího řádu Poslanecké sněmovny jménem čtyř poslaneckých klubů, v abecedním pořádku KDU-ČSL, KSČM, ODS a US vetuji zařazení tohoto bodu na program této schůze. (Hluk v sále.)

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji. Takže ty, kteří sem přišli, musím zklamat, že hlasování nebude. Pan poslanec Škromach ještě jednou.

 

Poslanec Zdeněk Škromach: Opravdu děkuji za velmi konstruktivní přístup. Je zajímavé, že je to naprosto v rozporu s tím, co vlastně tady bylo konstatováno několika předřečníky v dopolední diskusi o tom, jak je nezbytné, aby tyto dva zákony byly pokud možno projednávány společně. Nyní, kdy by vlastně tato možnost byla, to znamená, že je logické, aby zákon, který byl vyřazen, ačkoli byl do sněmovny předán v řádném termínu a za řádných okolností, tak vzhledem k tomu by bylo asi vhodné, aby tento zákon byl projednán, a pak je také naprosto irelevantní, jestliže představitelé klubů, kteří se podepsali pod zamítnutí zařazení tohoto bodu, tady dopoledne vystupovali s návrhy, aby právě tato dva zákony byly projednávány společně. Samozřejmě je to stanovisko, je to přístup, chápeme, že to může být i způsob obstrukce v přistupování k těmto zákonům, ale považuji tento přístup za velmi neseriózní, protože samozřejmě každý velmi dobře ví, že pokud tento zákon půjde až v červnu, bude velmi těžké ho projednat dříve. Nakonec by byl delší čas na projednání ve výborech, protože pokud by byl zařazen na tuto schůzi, tak na schůzi červnovou by se už do druhého čtení nedostal. Dostal by se vlastně až na podzimní jednání sněmovny. Z tohoto hlediska by byl větší prostor právě ve výboru k projednání tohoto zákona. Ale chápu, že logika v této sněmovně mnohdy chybí, a děkuji všem konstruktivním klubům za podporu tohoto návrhu.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Pane předsedo, musím přesto zpochybnit vaši úvahu, že když výjimečně čtyři kluby vetují zařazení tohoto bodu, což je myslím unikátní jev, který se ještě ve sněmovně nestal, že by stálo za to mluvit o logice. Myslím, že tato věc je uzavřena. Hlásí se ještě někdo s nějakou jinou poznámkou? Ne-li, mrzí mě, že musím teď schůzi… Prosím, pan poslanec Koudelka.

 

Poslanec Zdeněk Koudelka: Pane předsedo, neznám přesně vaše úmysly…

 

Předseda PSP Václav Klaus: Chtěl jsem přerušit na 11 minut schůzi a počkat na interpelace.

 

Poslanec Zdeněk Koudelka: V tom případě dávám procedurální návrh, aby bod, který teď byl pevně zařazen a už nebude začat, byl pevně zařazen jako první bod zítra ráno. Je to bod č. 44, tisk č. 585 - vládní návrh zákona o volbách do Parlamentu. Je to z toho důvodu, že třetí čtení je pevně zařazeno na středu příští týden a obávám se, že kdyby nebylo druhé čtení zítra, nestačily by se již vytisknout pozměňovací návrhy, aby se splnily lhůty.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji panu poslanci. Dám o jeho návrhu hned hlasovat.

Kdo je pro tento procedurální návrh, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Omlouvám se, nezmáčklo se to zde. Ještě jednou. Stejně to ohlašuji za zmatečné hlasování, protože nám dělá větší a větší neplechu.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP