(17.40 hodin)

(pokračuje Recman)

Zatím v tisku byly publikovány informace, že byla dohoda na dvou místopředsedech této rady. Za zaměstnance Jan Sábel, předseda regionální rady odborových svazů, a za zaměstnavatele ing. Jiří Cienciala, předseda představenstva a generální ředitel Třineckých železáren. Jsem si vědom i toho, že určité zkušenosti jsou, protože funguje regionální tripartita i na Mostecku. Chci podotknout, že v Ostravském kraji funguje řada institucí, které se snaží řešit problémy a nedostatky regionu, zejména nezaměstnanost, přilákat investory do podniků. Chci vzpomenout aspoň tři: Řídící a monitorovací výbor, Sdružení pro obnovu a rozvoj severní Moravy a Slezska a Agenturu pro regionální rozvoj, která se snaží získávat a rozdělovat prostředky z fondů EU. Věřím, že významnou roli v tomto směru potom bude mít i ostravská tripartita.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Pane poslanče, dám vám ještě možnost, pokud byste měl ještě doplňující otázku, máte ještě minutu, kterou vám jednací řád dává, ale vím, že je to zvláštní tázat se na něco, co jsem neslyšel. Takže je to na vás.

 

Poslanec Svatomír Recman: Pane předsedající, spíš takový komentář, protože jsem si vědom, že problémy, které dnes na Ostravsku jsou, tj. otázka nezaměstnanosti, otázka restrukturalizace, přesahují možnosti a rámec Ostravského kraje. V tomto směru bych rád znal určitý podíl a pomoc tomuto regionu - např. prostřednictvím této ostravské tripartity - státu, vlády a parlamentu tomuto regionu. Děkuji.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Děkuji. Jako další je do programu ústních interpelací přihlášen pan poslanec Brousek Václav. Zaslechl jsem ještě před otevřením tohoto programu, že pan poslanec Brousek zde nebude, tudíž konstatuji, že mu propadá jeho přihláška do ústních interpelací, a slova se tedy může ujmout pan poslanec Cyril Svoboda, kterýž interpeluje pana ministra financí a místopředsedu vlády Pavla Mertlíka podruhé ve věci družstevních záložen. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Cyril Svoboda: Vážený pane předsedající, vážený pane ministře, vážená vládo, moje interpelace se týká opět družstevních záložen. Poslanecká sněmovna v době, kdy schvalovala novelu příslušného zákona, přijala usnesení, ve kterém vyzývá vládu, aby prostřednictvím Konsolidační banky poskytla půjčku ve výši 3 mld. Kč na fond pojištění vkladů. Je to podle mě závazek politické reprezentace touto formou pomoci všem těm, kteří o vklad přišli, protože stokrát můžeme říkat, že neměli věřit slibům, které jim byly slibovány, ale chci znovu zdůraznit, že družstevní záložny vznikly na základě zákona a mají státní povolení ke své existenci. Z toho důvodu si myslím, že je potřeba v té věci konat.

Jsem motivován k této interpelaci skutečností, že vláda svým usnesením se rozhodla, že prodá investorovi Waltrovku, všechny akcie za 1 Kč, což znamená ztrátu pro Konsolidační banku ve výši zhruba 1,3 mld. Kč, což je samozřejmě chvályhodný čin a je to správné, protože zřejmě tímto ten podnik nezanikne a bude fungovat dál. Myslím, že když se rozhodla vláda touto formou pomoci v tomto případě, byl bych rád, aby mi někdo odpověděl, jak to bude s vklady těch, kteří o ně přišli v družstevních záložnách.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Děkuji, pane poslanče. Slova se ujme místopředseda vlády a ministr financí pan Pavel Mertlík. Zapomněl jsem ohlásit, že se připraví pan poslanec Pejřil František.

 

Místopředseda vlády a ministr financí ČR Pavel Mertlík: Vážený pane předsedající, vážené dámy a pánové, vážený pane poslanče, na tu závěrečnou otázku v tuto chvíli nemohu odpovědět z prostého důvodu. Zopakuji to, co jsem řekl v odpovědi na první interpelaci dnešního podvečera. Vláda na můj návrh pravděpodobně v dohledné době projedná určité varianty tohoto řešení. Myslím, že je obvyklé, že je rozumné, je-li k dispozici několik variant, tak vybrat si z některé varianty. V této chvíli nechci předjímat rozhodnutí vlády. Chci jen ujistit pana poslance Svobodu i Poslaneckou sněmovnu, že já osobně i Ministerstvo financí považujeme problém pojištění vkladů a schopnosti uspokojit tyto pojistné nároky za velmi závažný, a co považuji rovněž za velmi důležité, oddělení tohoto problému od hospodaření jednotlivých družstevních záložen a fungování těchto záložen jako institucí.

Co se týče otázky týkající se Konsolidační banky. Konsolidační banka je instituce, která vznikla v počátku 90. let k tomu, aby řešila problémy transformace stávajících průmyslových a jiných nefinančních korporací v České republice, a protože šlo o problémy finančního typu propojené s problémy existujícího finančního sektoru, banka zejména začala řešit paralelně i problémy bank. Ne vždy asi optimálním způsobem, zejména ona řešení z počátku 90. let byla velmi nesystémová právě proto, že vedla k určitému včlenění aktiv, zejména tzv. tozů a některých jiných v první fázi, ze stávajících podniků a očistila o ně stávající nově zřízené komerční banky, aniž zároveň byly učiněny kroky k tomu, aby se náběh nových podobných problémových aktiv neopakoval. Nicméně toto je a bylo i v minulosti posláním Konsolidační banky. Jejím úkolem nebylo a není řešit problémy fungování nových podnikatelských subjektů a také sektoru, který vznikl kolem nich na základě zákona, čímž mám konkrétně na mysli i Fond pojištění družstevních záložen, které - jak jistě Poslanecká sněmovna si dobře pamatuje - vznikly po roce 1995, a nejsou tedy problémem transformace samy o sobě, tudíž není podle mého soudu rozumné, aby tyto problémy byly řešeny transformační institucí, která je stejně určena k zániku. Jak víte, expiruje existence Konsolidační banky v dnešní podobě v polovině příštího roku a vláda v současné době připravuje návrh zákona o její transformaci v nebankovní instituci.

Domnívám se, že tedy toto doporučení je z technického hlediska nevhodné a že je třeba hledat jiné zdroje, než je Konsolidační banka. Tím nesnižuji závažnost problému, tak jak jsem naznačil. Domnívám se, že přijdu na schůzi vlády v dohledné době a vláda potom pravděpodobně do Poslanecké sněmovny s vhodným řešením.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Děkuji, pane ministře. Pan poslanec Cyril Svoboda má doplňující otázku. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Cyril Svoboda: Pane předsedající, chtěl jsem jen doplnit otázku takto. Vyplývá mi z toho, co řekl pan ministr, že nebude řešení prostřednictvím půjčky Konsolidační banky, to jsem pochopil správně. Vláda bude hledat jiné řešení a bude ho hledat v dohledné době. Byl bych rád, abychom řekli těm, kteří o peníze přišli, co to je dohledná doba, jestli to může pan ministr upřesnit ještě nějakým bližším údajem, protože víme, že dočasnost má také svůj jakýsi limit, takže chci vědět, dokdy to je.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Pan ministr bude reagovat.

 

Místopředseda vlády a ministr financí ČR Pavel Mertlík: Otázka je zcela na místě již proto, že k dnešnímu dni jsou "platné pohledávky" - teď to nemyslím jako právní termín - vůči fondu ve výši, která se blíží 1 mld. Kč. Čili čas už nastal na rozdíl od situace před 14 dny, před 3 týdny, kdy ještě proces postupného řešení situace v některých družstevních záložnách nebyl tak daleko. Nyní už ten čas je. Já jsem neřekl ve svých předchozích slovech - a pokud ano, prosím o opravu, nicméně myslím, že jsem to neřekl - že by vláda začala v dohledné době hledat. Řekl jsem, že vláda hledá a v dohledné době půjde tento bod na zasedání vlády. Dohlednou dobou předpokládám, že to může být otázka zhruba 14 dnů. Na úrovni Ministerstva financí je návrh hotov.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP