(10.30 hodin)

Poslanec Miroslav Beneš: Pane předsedající, členové vlády, dámy a pánové, pan poslanec Jičínský mi ve své argumentaci vzal trochu vítr z plachet a usnadnil mi cestu vzhledem k vaší vstřícnosti, jak naložit s mým pozměňovacím návrhem, který - říkám na rovinu - vznikl na základě konsensuální žádosti výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí na půdě Ministerstva vnitra.

Úvahy, které vedly členy našeho výboru k tomuto požadavku, byly velmi podobné úvahám, které tady uváděl pan poslanec Jičínský. Tedy v senátních volbách volíme člověka, nikoliv straníka, a asi by bylo dobré, aby ti v zahraničí, kteří se chtějí senátních voleb zúčastnit, tak aby aspoň věděli, mezi kým si vybírají.

Můj pozměňovací návrh spočívá v tom, a je poněkud odlišný od návrhu pana poslance Jičínského, jestli jsem to stačil dobře pochopit, tak je odlišný v tom, že lidé ze zahraničí mohou se zúčastnit voleb do Senátu, ale na území České republiky. To znamená, že se musí seznámit s kandidáty. Můj pozměňovací návrh je na čtyřech stránkách.

Začíná pozměňovacím návrhem k bodu 4, kde v § 3 odst. 2 se za slova "pro hlasování do" vkládají slova "Poslanecké sněmovny".

Za druhé - k bodu 6. V § 6 odst. 1 se doplňuje písmeno e), které zní: "e) v případě voleb do Senátu nemá trvalý pobyt na území České republiky".

V bodě 3 k bodu 6. V § 6 odst. 5 se za slova "zastupitelské úřady" vkládají slova "při volbách do Poslanecké sněmovny".

Všechny ostatní body vyplývají z těchto pozměňovacích návrhů. Využil bych tedy stejného mechanismu a zpravodajovi bych předal komplexní text pozměňovacího návrhu, nebyla-li by námitka.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Ano. Ptám se, jestli stejně jako v případě pana kolegy Jičínského je námitka nebo není námitka proti tomuto. Námitku nevidím. Prosím, pane poslanče, předejte svůj písemně zpracovaný pozměňovací návrh zpravodaji. Děkuji vám za zvýšení efektivity našeho jednání.

 

Poslanec Miroslav Beneš: To pouze v první části, pane místopředsedo, neboť mám ještě pozměňovací návrh k § 27. Tento pozměňovací návrh se ani tak netýká účasti lidí v zahraničí na volbách, jako se týká toho, o kom rozhodují. Vládní návrh v tuto chvíli říká, že volební obvod 1, čili Praha-střed, je tím volebním obvodem, do kterého budou lidé ze zahraničí volit. Samozřejmě jsem si vědom toho, že je zapotřebí, aby byla umožněna volba lidem v zahraničí. Na druhou stranu si nemyslím, že by měl být jeden jediný volební obvod, který má být - řekl bych - dceřiným pro tyto volby.

Přemýšlel jsem velmi intenzivně nad tím, jak to upravit. Máme-li navrženo 35 volebních obvodů, tak zda jako u návrhu do voleb do Senátu se říká, že z jednotlivých zemí volí do jednoho volebního obvodu, ale je to velmi komplikované a velmi složité, a proto si dovoluji předložit tento pozměňovací návrh, kde v § 27 poslední věta se nahrazuje větou: "Všechny zvláštní volební okrsky v zahraničí jsou podřazeny pod volební kraj určený losem státní volební komisí do sedmi dnů od vyhlášení voleb prezidenta (-em?) republiky." Z toho pak vyplývá, že kompetence státní volební komise by měla být doplněna v § 8 odst. 2 o písm. i) ve znění: "určuje losem, kterému volebnímu kraji jsou podřazeny zvláštní volební okrsky v zahraničí".

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane kolego. Chtěl bych jen poprosit - byl jsem na to opakovaně upozorněn - všechny poslance, kteří hodlají části svých pozměňovacích návrhů nepřednášet na mikrofon a předat je v písemné podobě, že by měli zajistit jejich rozmnožení a rozdání do lavic všem poslancům tak, aby případně - obsahují-li některý návrh, který je významný pro toho či onoho kolegu - na ně mohl on reagovat ještě v probíhající podrobné rozpravě. Prosím, pojďme na jedné straně vést tuto sněmovnu a její jednání k vyšší efektivitě, ale na straně druhé musíme umožnit všem kolegům, aby měli stejnou možnost jako kdokoli jiný se vyjadřovat na návrhy a podněty jiných kolegů ve sněmovně.

Má slova tedy v tuto chvíli plynou k panu poslanci Jičínskému, panu poslanci Benešovi, resp. panu zpravodaji Koudelkovi, aby co možná nejrychleji zajistili namnožení písemných pozměňovacích návrhů pana poslance Jičínského a Beneše, případně dalších.

Další přihlášený do rozpravy je pan poslanec Martin Kocourek. Připraví se paní kolegyně Zuzka Rujbrová.

 

Poslanec Martin Kocourek: Vážený pane předsedající, vážený pane ministře, vážené kolegyně a kolegové, dovolte, abych přednesl pozměňovací návrh k tisku 585. Tento pozměňovací návrh by se týkal dvou paragrafů, a to § 48 a § 32.

V § 48 odst. 1 by první věta zněla: "Počet voličů zjištěných Českým statistickým úřadem k 1. lednu příslušného roku se vydělí počtem poslanců."

V § 48 odst. 2 by první věta zněla: "Republikovým mandátovým číslem se dělí celkový počet voličů v každém volebním kraji zjištěný Českým statistickým úřadem k 1. lednu příslušného roku."

§ 32 odst. 3 - zde by se za slova "na kandidátní listině" vložil text "se stanoví tak, že počet mandátů v příslušném volebním kraji zjištěný podle § 48 může být zvýšen nejvýše o jednu třetinu".

Tímto pozměňovacím návrhem by se vlastně stanovoval počet poslaneckých mandátů v jednotlivých volebních krajích na základě počtu registrovaných voličů v jednotlivých volebních krajích na rozdíl od vládního návrhu nebo současné praxe, kdy se počet mandátů přidělovaných volebním krajům váže na volební účast.

Tolik můj pozměňovací návrh.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane poslanče. Slovo uděluji paní kolegyni Zuzce Rujbrové, připraví se pan poslanec Jiří Havlíček.

 

Poslankyně Zuzka Rujbrová: Pane předsedající, dámy a pánové, mám čtyři pozměňující návrhy, z nichž první je v podstatě gramatický a jeho obsahem je návrh, aby v § 1 odst. 5 a dále v § 25 a 57 bylo vynecháno slovo "alespoň". Jde o slovo, které je tam podle mého přesvědčení nadbytečné.

Můj druhý pozměňovací návrh koresponduje s největší pravděpodobností s tím, co zde už navrhovali kolegové Jičínský a Beneš, ovšem za situace, kdy mi není známo přesné znění jejich návrhů. U kolegy Beneše to mohu předpokládat, protože tento návrh byl předmětem jednání výboru, a můj návrh se od jeho návrhu do jisté míry liší, protože směřuje k omezení účasti hlasování osob bez trvalého pobytu na území České republiky do Senátu komplexně, tedy nejenom na zastupitelských úřadech, ale i na území České republiky.

Dovolím si tento, byť obsáhlý, návrh přednést, protože podle mého přesvědčení nejde pouze o drobné legislativní promítnutí návrhu do textu zákona a navíc nejsem zcela přesvědčena, že sněmovna v minulosti svým usnesením upravujícím vnitřní poměry tento postup připustila. Pokud si vzpomínám, jednalo se to, pouze pokud šlo o návrhy výborů.

Můj návrh zní: V § 3 odst. 2 se slova "do Parlamentu České republiky" nahrazují slovy "do Poslanecké sněmovny".

V § 6a odst. 1 se v poslední větě vynechávají slova "popřípadě zvláštním seznamu vedeném podle § 6 odst. 5 písm. a)".

V § 6a odst. 3 písm. b) se vynechávají slova "popřípadě zvláštním volebním okrsku spadajícím do volebního obvodu".

***




Přihlásit/registrovat se do ISP