(11.30 hodin)

(pokračuje Motejl)

S určitým pocitem viny ovšem přicházím do této obecné rozpravy s tím, abych dal v úvahu osobám, které se podílejí na projednání tohoto předpisu ve druhém čtení, možnost dosáhnout určité změny v článku XX předloženého návrhu. Předkladatelé znají ten problém, který se týká úvahy o tom, že Ministerstvo spravedlnosti při zakládání této instituce je povinno - a já jsem rád, že se tak stane a také chci, aby se tak stalo skutečně uspokojivě a dobře - nejen vydat řadu prováděcích předpisů, ale zejména zformovat výběr a zřídit exekutorské úřady a zformovat celý sbor exekutorů.

Při pečlivém zvážení složitosti problematiky této přípravné startovací čáry by Ministerstvo spravedlnosti uvítalo možnost, kdyby účinnost těch částí zákona, které nemají vstoupit v platnost dnem vyhlášení, nenastala k 1. lednu, ale až k 1. dubnu 2001, protože opravdu jsme si vědomi toho, že vstupujeme do zcela nového prostředí se zcela novou problematikou s povinností nalézt systém a vybrat odpovědné lidi a položit základy institutu, který je velice významný, který může vydat dobrý signál pro širokou oblast věřitelů a neuspokojených lidí, kteří usilují o vymožení svého nároku. Neradi bychom podlehli eventuálním chybám a omylům, které by mohly nastat při snaze splnit tyto zakladatelské úkoly v tak krátké době.

Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane ministře, za vaše vystoupení. Ptám se, kdo se odváží po vás dále vystoupit. Pan zpravodaj Křeček. Do podrobné rozpravy ne, ještě v rámci obecné rozpravy, a proto hovořím o odvaze.

Nikdo se nehlásí, obecnou rozpravu končím. Zahajuji podrobnou rozpravu. Uděluji slovo panu poslanci Stanislavu Křečkovi.

 

Poslanec Stanislav Křeček: Pane předsedající, kolegyně a kolegové, dovolte, abych přednesl několik drobných pozměňovacích návrhů, vesměs legislativně technické úpravy.

Především je to návrh, který tady signalizoval ministr spravedlnosti. V čl. XX - Účinnost je změna v tom, že tento zákon nabývá účinnosti dnem vyhlášení s výjimkou zde stanovených ustanovení, která nabývají účinnosti dnem 1. ledna 2001, nikoli dnem 1. ledna.

Druhý pozměňovací návrh je k čl. XIV - Změna zákona o advokacii, kde se § 6 odst. 2 tohoto zákona doplňuje o slovo "exekutora" a věta pokračuje "exekutora a exekutorského koncipienta" a dále pokračuje tato věta nezměněně. Jde o to, aby postavení exekutora exekutorského koncipienta bylo stejné jako advokáta a advokátního koncipienta v tomto zákoně.

Další pozměňovací návrh se týká § 9 odst. 3 zákona o soukromých exekutorech, kde se doplňuje tento odstavec o slova "závěrečná zkouška právního čekatele", aby to bylo obdobné jako u zkoušek státních zástupců a justičních čekatelů. V § 95 se započítává do exekutorské praxe i praxe právního čekatele u státního zastupitelství. Není důvod, aby z toho státní zastupitelé vypadli, to je jen nedopatření.

V čl. XIX se slova "bod 5" nahrazují slovy "se tečka za bodem 5 nahrazuje čárkou a doplňuje se bodem 6. Označení bodu 5 se přeznačí na bod 6".

V části první § 33 projednávaného zákona o soukromých exekutorech se § 133 odst. 3 zrušuje, to je nedopatření. Zde je uvedeno, že některé části nenastanou před účinností tohoto zákona. Před účinností tohoto zákona nemůže nastat nic.

V čl. III zákona se v bodě 1 slova "správce daně" nahrazují slovy "správce podniku". Tam došlo k posunu při projednávání zákona o věcných právech k nemovitostem a musíme proto toto posunout. Takže slova "správce daně" se nahrazují slovy "správce podniku".

V čl. V bodu 1 se slova "§ 78" nahrazují slovy "§ 78A", to je zcela zjevně legislativně technická úprava.

Obecně pak navrhuji, aby základem pro projednávání tohoto zákona byl tisk 394/2, tzn. komplexní pozměňovací návrh ústavně právního výboru. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji panu kolegovi. Ptám se, kdo se další hlásí do rozpravy. Pan poslanec Koudelka.

 

Poslanec Zdeněk Koudelka: Dovolím si dát pozměňovací návrh ke komplexnímu pozměňovacímu návrhu ústavně právního výboru, a to že § 109 odst. 1: "Zřizuje se Česká exekutorská komora se sídlem v Brně."

Krátké odůvodnění. Exekutorská komora patří do soustavy institucí sloužících k ochraně a vymáhání práva. Stejně jako bylo zaujato při zřízení ombudsmana, domnívám se, že z určité už dané ústavní zvyklosti plyne, že to, co se týká soudní moci, ochrany práv občanů, co se týká institucí, které se realizují v této oblasti, tak pravidelným sídlem těchto orgánů bývá Brno.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji. Prosím o další přihlášky do podrobné rozpravy. Další přihlášky nejsou, podrobnou rozpravu končím, a končím tím i druhé čtení tohoto zákona.

 

Dalším bodem je

 

31.
Návrh poslanců Vladimíra Tlustého a dalších na vydání zákona o státních svátcích,
o dnech pracovního klidu a o významných dnech
/sněmovní tisk 449/ - druhé čtení

 

O úvodní slovo prosím poslance Vlastimila Tlustého.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Dámy a pánové, tento návrh při projednání ve dvou výborech, tj. výboru petičním a výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu, doznal dalších, nejen formálních, ale i věcných změn. Můj původní záměr rozšířit výčet státních svátků o jediný den, a to je 17. listopad - Den boje za svobodu a demokracii, se množství návrhů nejen na státní svátky, ale i ostatní svátky a významné dny ještě významně rozšířil a ve vznikající situaci bych jako předkladatel chtěl ještě za prvé deklarovat svůj souhlas s tím, aby sněmovna před podrobnou rozpravou o tomto návrhu zákona přijala jako základ dalšího jednání usnesení jednoho z těchto výborů, přičemž si dovolím doporučit, aby to bylo raději širší usnesení, protože předpokládám, kdyby jako základ byl přijal užší výčet navrhovaných dnů, stejně v podrobné rozpravě padnou všechny ty rozšiřující návrhy, a aby zároveň před podrobnou rozpravou ve druhém čtení byla přijata procedura hlasování ve třetím čtení, která by akceptovala, aby se mohlo ve třetím čtení požadovat individuální hlasování o zařazení jednotlivých dnů do kategorií státní svátky, tradiční svátky a památné dny v závislosti na tom, která z předloh bude přijata.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP