(Jednání opět ve zahájeno 14.03 hodin.)

 

Předseda PSP Václav Klaus: Vážení kolegové, prosím, abychom zahájili páteční odpolední schůzi. Dovolte mi, abych uvedl další bod, jehož název je

 

33.
Návrh poslanců Radko Martínka, Miloslava Výborného, Petra Mareše, Jiřího Patočky
a Miloslava Kučery st. na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 111/1998 Sb.,
o vysokých školách a o změně a doplnění dalších zákonů (zákon o vysokých školách)
/sněmovní tisk 472/ - druhé čtení

 

O úvodní slovo prosím pana poslance Radko Martínka.

 

Poslanec Radko Martínek: Vážený pane předsedo, vážení páni ministři, vážené kolegyně a kolegové, máme před sebou návrh zákona, který je velmi jednoduchý a týká se změny názvu Vysoké školy pedagogické v Hradci Králové na Univerzitu Hradec Králové.

Vzhledem k tomu, že jsem tuto problematiku poměrně podrobně objasnil při prvém čtení, chtěl bych při této příležitosti jenom dodat, že tato byť drobná změna z našeho pohledu je pro tuto školu velmi významná, je velmi významná proto, že tato vysoká škola už dávno není zaměřena pouze na přípravu pedagogů, ale školí také celou řadu odborníků v oblasti ekonomického studia a z tohoto důvodu i název školy působí těmto studentům v praxi poměrně velké problémy.

Důležitější však než tento problém je skutečnost, že tato škola od roku 1989 prodělala obrovskou změnu a podle výsledků její práce, práce pedagogů i studentů, je zralá na to, aby mohla vstoupit mezi odborné školy, jako je Univerzita Pardubice, Univerzita v Opavě a další podobné školy. Proto pro tuto chvíli si myslím, že jménem všech předkladatelů je řečeno to podstatné, a děkuji vám za pozornost.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji panu poslanci. Tento návrh jsme přikázali v prvním čtení k projednání výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu. Prosím poslankyni Svobodovou jako zpravodajku, aby se ujala slova.

 

Poslankyně Alena Svobodová: Vážený pane předsedo, vážené kolegyně, vážení kolegové, dovolte, abych přednesla zpravodajskou zprávu výboru pro vědu, vzdělání, mládež a tělovýchovu. Tento výbor na své 29. schůzi, konané dne 22. března t. r. projednal poslanecký návrh na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 111/1998 Sb., o vysokých školách a o změně a doplnění dalších zákonů, tisk 472.

Znovu ještě jednou připomenu, že hlavním cílem navrhované úpravy je změna názvu Vysoké školy pedagogické v Hradci Králové na název Univerzita Hradec Králové. V odůvodnění novely zákona o vysokých školách jedním z předkladatelů Radko Martínkem a ve zpravodajské zprávě poslankyně Svobodové i v rozpravě bylo shodně konstatováno, že Vysoká škola pedagogická v Hradci Králové splňuje podmínky pro změnu názvu. Bylo zde především zdůrazněno, že Vysoká škola v Hradci Králové není monotypní vysokou školou, která vzdělává pouze budoucí pedagogy, ale že vedle pedagogické fakulty zde vznikla další fakulta řízení a informační technologie a že škola nabízí vysokou škálu magisterských, bakalářských i doktorandských studijních programů.

Dále akreditační komise vlády České republiky svým rozhodnutím na zasedání ve dnech 22. a 23. září 1998 potvrdila, že Vysoká škola pedagogická je vysokou školou univerzitní.

Na základě této rozpravy výbor přijal své usnesení, které jste obdrželi jako tisk 472/2 a ve kterém doporučuje Poslanecké sněmovně schválit poslanecký návrh tak, jak zde byl uveden.

Ještě bych si, pane předsedo, dovolila jenom předeslat, že bych ráda po ukončení rozpravy podala - pokud by nebyly žádné pozměňovací návrhy a pokud by průběh projednávání mohl být velmi hladký, jak se zdá, že by tak mohlo býti - procedurální návrh, že by mohlo pokračovat v návaznosti na druhé čtení čtení třetí.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Paní poslankyně, já si teď nejsem jist, jestli to dovoluje náš jednací řád. - Dovoluje.

Dobře, otevírám obecnou rozpravu, do které se nikdo nepřihlásil. Rozpravu končím. Podrobná rozprava? Též žádná. Závěrečná slova asi nikdo nemá. Dobře, končím druhé čtení.

Pan poslanec se hlásí k čemu? K podrobné rozpravě, nebo bojujete, jsa z tohoto města, o to, aby to mohlo být ve třetím čtení hned schváleno, abyste se s tím mohl vrátit o víkendu domů? (Smích, potlesk.)

 

Poslanec Jiří Patočka: Pane předsedo, to je přesně ten důvod. Myslím si, že citace § 90 nám to umožňuje. Děkuji.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Prosím, pan poslanec Kučera st.

 

Poslanec Miloslav Kučera st.: Pane předsedo, mohu-li coby reprezentant bývalého Východočeského kraje a spřáteleného kraje Pardubic podpořit tento návrh, rovněž si myslím, že by to bylo možné tak uskutečnit.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Dobře, zahajuji třetí čtení. Nejdřív dám hlasovat o tom, zda souhlasíte s přeřazením třetího čtení právě na tuto chvíli. Všechny vás odhlásím, prosím, aby se sestava, která zde je, přihlásila svými identifikačními kartami, a zahájil jsem hlasování.

 

Kdo je pro, aby třetí čtení tohoto bodu bylo přeřazeno ihned na tuto chvíli, bezprostředně po druhém čtení? Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 88 z přítomných 102 poslanců 98 hlasovalo pro, nikdo proti. Návrh byl přijat.

 

Zahajuji třetí čtení tohoto návrhu (bod 108). Táži se pana předkladatele, zda si žádá úvodní slovo. (Ne.) Táži se zpravodajky. Prosím.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP