(12.40 hodin)

(pokračuje Talíř)

Tuto chybu rozpoznal Senát, který nám vrátil tento zákon. Nicméně pozměňovacích návrhů Senátu bylo více. Při odůvodňování, proč má sněmovna setrvat na svém původním návrhu, jsem tady litoval, že nemůžeme některé senátní návrhy podpořit a některé nepodpořit. To je hlavní důvod, proč vám předkládáme tuto krátkou novelu - vrátit knihovnám povinné výtisky, zejména časopisů, neboť mnohé z nich, např. olomoucká knihovna, je příjemcem těchto povinných výtisků desítky, možná stovky let. Ostatní je uvedeno v důvodové zprávě.

Zároveň bych rád navrhl, abychom zkrátili dobu na projednávání tohoto zákona. Jistě víte, že tiskový zákon již vstoupil v platnost a po dobu, než knihovnám bude vrácen - pokud tento návrh bude schválen - povinný výtisk časopisů, musí si časopisy nakupovat. Proto je zájem na tom, aby tento zákon byl projednán co nejrychleji. Proto si dovolím navrhnout zkrácení projednávání tohoto zákona ve výborech o 30 dnů.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane poslanče. Prosím, abyste z hledisek ryze formálních tento návrh zopakoval v rámci obecné rozpravy v prvním čtení.

Prosím, aby se slova ujal zpravodaj pro první čtení poslanec Aleš Rozehnal.

 

Poslanec Aleš Rozehnal: Dámy a pánové, důvody vzniku této novely jsou, jak naznačil pan předkladatel, chaotické a mozaikovité projednávání ve třetím čtení tiskového zákona. Domnívám se, že propuštění do druhého čtení této novely doladí určité nesrovnalosti, které vznikly a na nichž jsme se všichni podíleli.

Mám k tomu jednu výhradu. Mám obecně rozpor vůči principu povinných výtisků. Domnívám se, že tento princip je dnešní době vzdálen, že je z doby, kdy všechno patřilo pouze jednomu státu a kdy to byl pouhý transfer něčeho mezi někým.

Přesto se však domnívám, že poptávka knihoven po povinných výtiscích je. I když mám výhrady k povinným výtiskům jako k principu, přesto navrhuji propustit tuto novelu do druhého čtení.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane poslanče. Otevírám obecnou rozpravu. Pan poslanec Talíř.

 

Poslanec Jaromír Talíř: Pane předsedající, jak jsem avizoval, dovoluji si v rámci otevřené rozpravě v souladu s § 91 odst. 2, jednacího řádu navrhnout zkrácení projednávání tohoto tisku o 30 dnů.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji. Hlásí se pan poslanec Miloslav Kučera starší. Ještě ale vystoupí pan poslanec Talíř.

 

Poslanec Jaromír Talíř: Jsem upozorňován panem ministrem kultury - ve své předkládací zprávě jsem zapomněl upozornit na stanovisko vlády, která vyslovila souhlas s drobným doplňkem, který je možné ve druhém čtení tohoto zákona aplikovat.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji za toto doplnění. Slovo má pan poslanec Miloslav Kučera starší.

 

Poslanec Miloslav Kučera st.: Vážený pane předsedo, členové vlády, kolegyně a kolegové, chci říci jen dvě věty. Říká se, že u rozumného člověka, udělá-li chybu, pozná se jeho rozumnost v tom, že chybu přizná a pokusí se ji okamžitě napravit. Myslím si, že by se to dalo do jisté míry parafrázovat i na Poslaneckou sněmovnu. Rozumná Poslanecká sněmovna se pokusí chybu, která vznikla spíše nedopatřením, napravit.

Druhá věc. Všimli jste si, že tento návrh je podáván zástupci pěti poslanců našeho výboru, každý z jiné strany, ale všechny nás pojí dohromady, že jsme členy tohoto parlamentu. Je to tedy průřezem přes strany. Přimlouvám se za návrh předkladatele, aby byla zkrácena doba projednávání, abychom tuto chybu dokázali napravit co nejdříve. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Další se do rozpravy nehlásí, rozpravu končím. Budeme se zabývat nejprve návrhem na přikázání výboru k projednání.

 

Organizační výbor navrhl přikázat k projednání návrh výboru pro vědu, vzdělávání, kulturu, mládež a tělovýchovu. Má někdo jiný návrh? Nemá.

Zahajuji hlasování s pořadovým číslem 186. Kdo je pro tento návrh? Kdo je proti?

Z přítomných 126 pro 101, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Nyní se rozhodneme o zkrácení lhůty k projednávání o 30 dnů.

Zahájil jsem hlasování číslo 187. Kdo je pro? Kdo je proti?

Z přítomných 128 pro 99, proti jeden.

Konstatuji, že návrh byl přikázán k projednání výboru pro vědu, vzdělávání, kulturu, mládež a tělovýchovu a že lhůtu pro jeho projednání jsme zkrátili o 30 dnů.

 

Děkuji panu poslanci Talířovi.

 

Vážené kolegyně a kolegové, máme před sebou další návrh zákona, o kterém se obávám, že je to zákon, který bude poměrně komplikovaný na projednávání. Je to návrh s pořadovým číslem 60. Je 12.46 hodin. Myslím si, že v tuto chvíli bych mohl přerušit jednání Poslanecké sněmovny a požádat všechny členy organizačního výboru, aby se neprodleně přesunuli do místnosti, kde zasedá organizační výbor. Budeme pokračovat ve 14.00 hodin, a to bodem 111, následovat budou body č. 54, 55, 65 a 88. Děkuji vám za pozornost.

 

(Jednání přerušeno ve 12.47 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP