(14.10 hodin)

(pokračuje Rychetský)

Tady to zmocnění má charakter spíše pokynu než vlastního zmocnění, vláda musí takto jednat.

Chtěl bych říci, že rozpočtový výbor přijal návrh tohoto doprovodného usnesení z jediného důvodu, že by se chtěl, abych tak řekl, podívat na přehled těch věcí, které mají být vydány, aby se tam náhodou opět neobjevil nějaký objekt, jako byl objekt voršilek - Nová scéna Národního divadla, jak se zjistilo - aby náhodou nedošlo k takovému vydání. Jinými slovy - přivítal bych, kdyby Poslanecká sněmovna schválila návrh zákona ve znění všech pozměňovacích návrhů přijatých oběma výbory. Jiné pozměňovací návrhy v rámci druhého čtení nepadly, takže hlasování bude nepochybně velmi jednoduché.

Pokud se týká následného hlasování o doprovodném usnesení, mohu vás ubezpečit, že i když nebude přijato, vláda si již netroufne dopustit se takové chyby, že by se do nařízení vlády dostal nějaký vydávaný majetek, na který by se zákon neměl vztahovat. Když bude přijato, mohu vás stejně tak ubezpečit, že je samozřejmé, že vláda připravené návrhy nařízení vlády předloží rozpočtovému výboru a rozpočtový výbor se o tom může přesvědčit. Nechtěl bych, aby doprovodné usnesení ovlivnilo přijetí návrhu zákona, který má nesmírný význam. Ještě jednou opakuji to, co jsem řekl. Jsme první země, která na základě Washingtonské deklarace z prosince 1988 takto důsledně, transparentně a zákonem řeší definitivní vypořádání se s majetkovými křivdami způsobenými holocaustem, a za to bych vám chtěl všem poděkovat.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji panu místopředsedovi Rychetskému. Slovo má pan poslance Cyril Svoboda.

 

Poslanec Cyril Svoboda: Vážená paní místopředsedkyně, vážená vládo, kolegyně a kolegové, určitě tady nikdo nezpochybňuje zákon. Určitě za něj zvedneme ruku. O tom není nejmenších pochyb. Myslím si, že když ne 100 %, tak drtivá většina je pro tento zákon. Já ale svádím zápas o to doprovodné usnesení. Až tato Poslanecká sněmovna bude žádat, abychom předjednávali nějaké jiné nařízení vlády o čemkoliv, tak budete argumentovat, že to je moc výkonná a že za to nese odpovědnost vláda jako celek.

Co to je, projednávat nařízení vlády? To sem za chvíli budeme tahat vyhlášky a budeme projednávat vyhlášky? To, co patří moci výkonné, nechť dělá moc výkonná, co patří moci zákonodárné, nechť dělá moc zákonodárná. Já si myslím, že se má jít touto cestou. Nic se nezlepší, nic se nezhorší, protože je všeobecná vůle tento majetek vydat, takže nevím, o co tu jde. Ale nechci, abychom si zvykli projednávat normy, které patří moci výkonné v moci zákonodárné, a naopak.

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji panu poslanci Svobodovi. Hlásí se dále někdo do rozpravy? Není tomu tak. Končím rozpravu.

Ptám se pana ministra, zda si přeje přednést závěrečné slovo. Není tomu tak. Ptám se paní zpravodajky, zda si přeje přednést závěrečné slovo. Také tomu tak není.

Přistoupíme tedy k hlasování o pozměňovacích návrzích. Prosím zpravodajku paní poslankyni Miroslavu Němcovou, aby oznámila postup při hlasování a poté přednášela jednotlivé pozměňovací návrhy a před hlasováním k nim sdělila stanoviska.

 

Poslankyně Miroslava Němcová: Děkuji za slovo. Dovolte mi, kolegyně a kolegové, abych vás seznámila s návrhem procedury, kterou bychom měli projít při hlasování o tomto zákoně. Navrhuji tedy, abychom nejprve hlasovali o pozměňujících návrzích petičního výboru, které jsou uvedeny pod písm. B. Poté - budou-li přijaty - nebudeme hlasovat o pozměňujících návrzích rozpočtového výboru pod písm. A, neb jsou totožné. Ve třetím kroku budeme hlasovat o pozměňujícím návrhu, který předložil ve druhém čtení pan poslanec dr. Svoboda, tento návrh je uveden pod písm. C. Následovalo by hlasování o návrhu zákona jako o celku a poté hlasování o doprovodném usnesení rozpočtového výboru.

Dovoluji si vám navrhnout, abychom v tom prvním hlasování - nebudou-li námitky - hlasovali o pozměňujících návrzích petičního výboru pod písm. B jako o celku, tzn. o návrzích B1 až B7. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji paní zpravodajce.

 

Já nechám rozhodnout v hlasování pořadové číslo 188, které zahajuji. Kdo souhlasí s návrhem procedury, tak jak jej přednesla paní zpravodajka? Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 188 tento návrh byl přijat, když se pro něj z přítomných 146 vyslovilo 125 a nikdo nebyl proti.

 

Paní zpravodajko, předkládejte prosím jednotlivé pozměňovací návrhy a spolu s panem místopředsedou vlády se k nim před hlasováním vyjadřujte.

 

Poslankyně Miroslava Němcová: Budeme tedy hlasovat o pozměňovacích návrzích uvedených pod písmenem B1 až B7. Pan ministr a místopředseda vlády souhlasí, zpravodaj souhlasí.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Zahajuji hlasování pořadové číslo 189 a ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 189 tento návrh byl přijat, když se pro něj z přítomných 157 vyslovilo 135 a nikdo nebyl proti.

 

Poslankyně Miroslava Němcová: Návrhy uvedené pod písmenem A - to jsou návrhy rozpočtového výboru - nejsou tedy hlasovatelné. Budeme hlasovat o návrhu uvedeném pod písmenem C.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Prosím stanoviska.

 

Poslankyně Miroslava Němcová: Obě stanoviska jsou souhlasná.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Zahajuji hlasování pořadové číslo a ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 190 tento návrh byl přijat, když se pro něj z přítomných 159 vyslovilo 134 a nikdo nebyl proti.

 

Poslankyně Miroslava Němcová: Paní předsedkyně, prosím, abyste nyní dala hlasovat o pozměňujícím návrhu, který jsem pronesla teď ve třetím čtení.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Tedy o legislativně technickém návrhu.

 

Poslankyně Miroslava Němcová: Ano, legislativně technický.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Zahajuji hlasování pořadové číslo 191 a ptám se, kdo souhlasí s legislativně technickou úpravou paní poslankyně Němcové. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 191 tento návrh byl přijat, když se pro něj z přítomných 163 vyslovilo 157 a jeden byl proti.

 

Poslankyně Miroslava Němcová: Tím jsme vyčerpali všechny pozměňující návrhy uvedené v tisku 525/3 a prosím, abyste dala hlasovat o návrhu zákona jako o celku.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Přednesu návrh usnesení:

"Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona o zmírnění některých majetkových křivd způsobených holocaustem a o změně zákona č. 243/1992 Sb., kterým se upravují některé otázky související se zákonem č. 229/1991 Sb., o úpravě vlastnických vztahů k půdě a jinému zemědělskému majetku, ve znění zákona č. 93/1992 Sb., ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 525, ve znění schválených pozměňovacích návrhů."

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 192 a ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 192 tento návrh byl přijat, když se pro něj z přítomných 161 vyslovilo 143 a nikdo nebyl proti. Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP