(17.10 hodin)

(pokračuje Škromach)

Podle mého názoru je tento návrh nehlasovatelný. Nyní bychom zřejmě hlasovali o jednotlivých článcích, tak jak jsou navrženy v usnesení, to je I. v tom znění, jak bylo předneseno. S tím, že to je dočasná komise Poslanecké sněmovny.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Hlásí se ještě pan poslanec Exner s technickou poznámkou, případně s procedurálním návrhem. Podrobná rozprava byla ukončena, pane poslanče.

 

Poslanec Václav Exner: Pane místopředsedo, já mám námitku proti výkladu zpravodaje, protože v § 47 jednacího řádu, kde se hovoří o komisích sněmovny, není žádná zmínka o tom, že komise sněmovny by mohly být voleny jenom poměrným způsobem, takže je jistě možný paritní způsob, už také proto, že podle stejného paragrafu se volí i vyšetřovací komise. Ve vyšetřovacích komisích máme, jak známo, paritní zastoupení naprosto běžně.

Chtěl bych upřesnit, že byly předneseny dva základní návrhy. Pan poslanec Štrait přednesl návrh na paritní zastoupení, v tom případě musí být počet členů komise dělitelný pěti, proto to pan poslanec Vymětal doplnil, aby v části II se s tím spojeně hlasovalo o zvýšení počtu členů komise na 15, protože počet 12, který tam v současné chvíli je, není dělitelný pěti.

V případě, že by tento návrh nebyl přijat, byl předložen návrh, aby počet členů komise se zvýšil na 13, a jako další varianta 14.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Děkuji vám, pane poslanče. Trochu jste mě předběhl, chtěl jsem svůj názor na to, jak budeme postupovat při hlasování o jednotlivých bodech, panu zpravodaji sdělit. Myslím si, že není rozporu u bodu I, kdy měníme název "stálá" na "dočasná", to byl omyl, vy jste, pane poslanče, doplnil "do 31. 12. 2001". To znamená, že není rozporu v tom, abychom hlasovali o bodu I: Poslanecká sněmovna zřizuje podle § 47 zákona č. 90/1995 Sb., o jednacím řádu Poslanecké sněmovny, dočasnou komisi Poslanecké sněmovny pro důchodovou reformu do 31. 12. 2001.

Jsou námitky k takto přednesenému návrhu I? Nejsou. Můžeme o tom neprodleně hlasovat.

 

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro, ať zvedne a stiskne tlačítko. Kdo je proti?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 563 z přítomných 162 poslanců 89 pro, 61 proti. Návrh byl přijat.

 

V návaznosti na pozměňovací návrh pana poslance Štraita proti původnímu návrhu pana předkladatele - změnit v odst. III zásady poměrného a zásady paritního zastoupení, nechal bych nejdříve odhlasovat tuto změnu a poté se můžeme vyrovnat s počtem členů v této komisi. Pak budeme mít ještě variantní návrhy, které přednesl také pan poslanec Štrait. Takže bych nechal hlasovat o bodu III, který mění zásady poměrného na zásady paritního zastoupení.

 

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro tuto změnu. Kdo je proti?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 564 z přítomných 163 poslanců pro 51, proti 47. Návrh nebyl přijat.

 

Můžeme se nyní vyrovnat s variantami počtu členů dočasné komise, která bude složena podle poměrného zastoupení. Původní návrh byl 12, byl doplněn o 13, 14, a táži se pana poslance Vymětala, jestli trvá na svých 15 členech. Netrvá, takže budeme hlasovat o variantách 12, 13, 14. Ta, která získá v orientačním hlasování největší počet, bude zařazena k hlasování o návrhu v bodě II.

 

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro 12 členů, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 565 z přítomných 163 poslanců získala varianta "dvanáct" 71 hlasů.

 

Budeme hlasovat o variantě 13.

Zahajuji hlasování. kdo je pro, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 566 z přítomných 163 poslanců hlasovalo pro tuto variantu 46 poslanců.

 

Nyní budeme hlasovat o variantě 14.

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro. Kdo je proti?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 567 z přítomných 163 poslanců hlasovalo pro tuto variantu 44 poslanců.

 

Znamená to, že nejvíce hlasů získala varianta 12, to znamená 71 hlasů. Budeme tedy hlasovat o bodu II: určuje počet členů dočasné komise Poslanecké sněmovny pro důchodovou reformu na 12.

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro, ať zvedne ruku a tiskne tlačítko. Kdo je proti?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 568 z přítomných 163 poslanců hlasovalo pro 72, proti 47. Návrh nebyl přijat. (Ohlas v sále.)

 

Další návrh jsme podrobili hlasování, to znamená, že uvedená komise bude složena podle zásady poměrného zastoupení, tento návrh jsme už schválili. Nechám tedy hlasovat o celém usnesení najednou. (Námitky.)

 

Poslanec Zdeněk Škromach: Pane předsedající, já se domnívám, že to bylo orientační hlasování o 12, 13 a 14 a že nyní bychom měli hlasovat o těch variantách podle počtu získaných hlasů, čili nyní bychom měli hlasovat o 13.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Já s vámi souhlasím, pane zpravodaji. Podle výsledku, který byl, jsem považoval tato hlasování již za bezpředmětná. Hlasujeme tedy nyní o počtu 13 v celém znění bodu II.

Na žádost ze sněmovny vás odhlašuji a žádám vás, abyste se přihlásili svými kartami.

Pan zpravodaj se ještě hlásil o slovo. Nikoli, už hlasoval. Považujeme toto hlasování za zmatečné.

 

V hlasování pořadové číslo 570 rozhodneme o počtu 13.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 570 z přítomných 157 poslanců pro 82, proti 47. Návrh byl přijat.

 

Bod IV. jsme odsouhlasili, můžeme tedy podrobit hlasování celý návrh usnesení. Je tady znovu požadavek na odhlášení. Ještě jednou vás odhlašuji a žádám vás, abyste se přihlásili svými kartami.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP