Začátek schůze Poslanecké sněmovny
27. června 2000 ve 14.12 hodin

Přítomno: 186 poslanců

 

Předseda PSP Václav Klaus: Vážené kolegyně a kolegové, prosím, posaďte se, abychom mohli pomalu začít. Prosím o ukončení kuloárových rozhovorů, o ukončení telefonování, prosím o posazení se do lavic.

Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, zahajuji 26. schůzi Poslanecké sněmovny, všechny vás na ní srdečně vítám. Schůzi jsem svolal a návrh pořadu jsem stanovil na návrh organizačního výboru Poslanecké sněmovny ze dne 15. června t. r., 16. června v pátek vám byla rozdána pozvánka.

Prosím pana ministra Dostála a paní exministryni, kdyby se posadili a nerušili.

Prosím, abyste se přihlásili svými identifikačními kartami. O vydání náhradní karty mě požádali poslanec-ministr Gross, který má kartu č. 2, poslanec Mareš - karta č. 8, poslanec Kuneš - karta č. 10, poslanec Turek - karta č. 12 a poslanec Kohlíček má náhradní kartu č. 13.

Prosím pana poslance Payna, aby se laskavě posadil.

Přistoupíme k určení ověřovatelů této schůze. Navrhuji, abychom jako ověřovatele určili poslance Pavla Svobodu a poslankyni Miroslavu Vlčkovou. Má někdo jiný návrh? Není tomu tak. Dám tedy hlasovat o tomto návrhu.

 

Zahájil jsem hlasování a ptám se, kdo je pro tento návrh, aby ověřovateli této schůze byli pan poslanec Pavel Svoboda a paní poslankyně Miroslava Vlčková, nechť stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 1 ze 168 poslanců 160 hlasovalo pro, nikdo nehlasoval proti, návrh byl přijat. Ověřovateli schůze se tedy stali poslanec Pavel Svoboda a poslankyně Miroslava Vlčková.

 

Prosím určené ověřovatele, aby nyní zkontrolovali přihlášky poslanců na ústní interpelace se seznamy v počítači a poté dohlédli na losování jejich pořadí. Seznamy s vylosovaným pořadím budou rozdány do lavic.

 

Sděluji, že do zahájení schůze požádali o omluvení své neúčasti na jednání tito poslanci: na zasedání Parlamentního shromáždění Rady Evropy ve Štrasburku jsou poslanci Bartoš, Horníková, Jirousová, Matějů, Němcová. - Paní poslankyně Němcová ale zřejmě ve Štrasburku není, poněvadž ji vidím. - Dále pan poslanec Ouzký, Skopal, Svoboda Cyril, Štěpová. V Bruselu je na jednání poslanec Beneš. Paní poslankyně Dundáčková se omlouvá z vážných zdravotních důvodů, pan poslanec Starec se omlouvá bez udání důvodů na dnešní den.

Z vlády se omlouvají pro jednání v Senátu pan ministr Fencl, ministr Kavan je ve Varšavě, ministr Lachnit v Mostě, ministr Špidla na zasedání shromáždění OSN v Ženevě.

Další náhradní karty mají poslankyně Hanačíková č. 15, poslanec Ambrozek č. 16.

Další změnou je, že kolegyně Jirousová, která se omluvila kvůli Štrasburku, neodjela do Štrasburku, je přítomna zde.

Máme tedy vyřešeny účasti.

Paní poslankyně, páni poslanci, chtěl bych vás informovat o návrzích, které vzešly z dnešní porady s místopředsedy sněmovny a se zástupci poslaneckých klubů k průběhu schůze. Doporučujeme, aby

za prvé zítra, tj. ve středu 28. června, byl jako poslední bod projednáván bod "Odpovědi členů vlády na písemné interpelace", a to přibližně od 18.30 hodin;

druhý návrh je, aby blok voleb, tzn. body 94 až 98 návrhu pořadu, byl projednáván jako poslední body před polední přestávkou v úterý 4. července.

To jsou mé dva návrhy. Jen bych připomenul, že říkám-li v úterý před polední přestávkou, připomínám, že v pondělí 3. července, jak jsme minule rozhodli, zahájíme naše jednání ve 13.00 hodin a v pondělí 10. července, o týden později, zahájíme jednání ve 14.00 hodin.

Pokud nemáte námitek, budeme hlasovat o těchto mých právě přednesených návrzích najednou.

 

Námitky nevidím, zahájil jsem tedy hlasování. Kdo je pro tento návrh, nechť stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 2 z přítomných 176 poslanců 152 hlasovalo pro, 3 byli proti. Návrh byl přijat.

 

Nyní přistoupíme k stanovení pořadu, jehož návrh je uveden na pozvánce.

Chci vás informovat, že místopředseda vlády a ministr zahraničních věcí v souvislosti se zahraničními cestami požádal, aby bod 66 návrhu pořadu z bloku smluv v prvním čtení byl zařazen jako první bod odpoledního jednání v úterý 4. července. To tedy bude první věc, o které potom budeme hlasovat.

Současně dodávám návrh na jeden dodatečný bod programu a prosil bych v této souvislosti pokud možno o klid ve sněmovně, i pana poslance Kvapila, Peška a další. - Ani neslyší.

Chtěl bych vás upozornit, že jsem dnes obdržel dopis prezidenta republiky, který využil své pravomoci a vrátil Poslanecké sněmovně zákon přijatý 23. června - zjednodušeně řečeno volební zákon.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP