(14.50 hodin)

(pokračuje Grůza)

Usnesení Poslanecké sněmovny by mělo být vzkazem českým zemědělcům, že Poslanecká sněmovna si je vědoma jejich nelehkých problémů a je připravena tuto mimořádnou situaci řešit mimořádným způsobem.

Dámy a pánové, prosím o podporu tohoto návrhu.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji. Jako další pan poslanec Dalibor Matulka.

 

Poslanec Dalibor Matulka: Děkuji. Pane předsedo, dámy a pánové, já nemám žádný návrh týkající se tragédií v bankovnictví ani v suchu, ale návrh týkající se jiné tragédie, a tou je vládní návrh novely občanského zákoníku podle sněmovního tisku 465, který je zařazen v návrhu programu jako bod č. 7.

Ústavně právní výbor doprojednal tento návrh teprve minulý týden a ještě dnes ráno společně s legislativou jsme dopřesňovali usnesení ústavně právního výboru a poslancům doposud nebylo usnesení ústavně právního výboru rozdáno. Stane se tak pravděpodobně během dnešního odpoledne, případně zítra a ráno, a protože tento návrh je zařazen jako bod č. 7 a je velmi pravděpodobné, že by nemohl být v navrhovaném pořadí projednáván, protože by neuplynula příslušná lhůta, pak navrhuji po dohodě s panem ministrem spravedlnosti, aby tento bod byl přeřazen v programu poněkud dál, a dohodli jsme se s ministrem spravedlnosti, že odpovídajícím termínem by byl čtvrtek po polední přestávce. Čili návrh na přeřazení bodu č. 7 na čtvrtek po polední přestávce. Děkuji.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Myslíte tento čtvrtek?

 

Poslanec Dalibor Matulka: Tento čtvrtek, ano.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Tedy 29. 6. po polední přestávce. Ano. Děkuji.

Další je pan poslanec Sobotka.

Prosil bych klid, zejména napravo, zda by bylo možné diskutovat někde mimo.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Děkuji, pane předsedo. Dámy a pánové, dovolte mi, abych navrhl následující změny v programu této schůze. Navrhuji na konec bloku prvních čtení zařadit tyto nové body:

Jako bod 52 navrhuji zařadit "Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 588/1992 Sb., o dani z přidané hodnoty, ve znění pozdějších předpisů". Jedná se o sněmovní tisk 649.

Jako nový bod 53 navrhuji zařadit "Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 587/1992 Sb., o spotřebních daních, ve znění pozdějších předpisů, a některé další zákony". Jedná se o sněmovní tisk č. 650.

Jako nový bod 54 navrhuji zařadit "Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 337/1992 Sb., o správě daní a poplatků, ve znění pozdějších předpisů, a některé další zákony". Jedná se o sněmovní tisk č. 651.

Jako nový bod 55 navrhuji zařadit "Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 77/1997 Sb., o státním podniku, ve znění zákona č. 30/2000 Sb., sněmovní tisk č. 652".

Konečně jako bod 56 navrhuji zařadit "Vládní návrh zákona o státním dluhopisovém programu k získání finančních prostředků na poskytnutí návratné finanční výpomoci ze státního rozpočtu ke krytí výplaty náhrad ze zajišťovacího fondu družstevních záložen". Jedná se o sněmovní tisk č. 653.

Jedná se o návrhy zákonů, které byly doručeny Poslanecké sněmovně vládou a organizační výbor Poslanecké sněmovny nerozhodl o jejich zařazení na program této schůze.

Poslední návrh, který bych v tuto chvíli přednesl k pořadu schůze, se týká zařazení nového bodu č. 99 s tím, že navrhuji, aby tento bod zněl "Návrh na volbu členů dozorčí rady Státního fondu dopravní infrastruktury".

To jsou mé návrhy k pořadu schůze. Děkuji za vaši pozornost.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Pane poslanče, mohu vás poprosit o písemné předání? Dobře. Já jsem se to sice snažil poznamenat… Opakovaně prosím pány poslance, paní poslankyni Hanačíkovou zejména, o klid v sále.

Po panu poslanci Sobotkovi pan poslanec Karel Vymětal.

 

Poslanec Karel Vymětal: Děkuji, pane předsedo, za slovo. Dámy a pánové, dovolte, abych požádal Poslaneckou sněmovnu, aby z bodu "Odpovědi na písemné interpelace poslanců" vyjmula tisk č. 643, což je interpelace Karla Vymětala na ministra obrany Vladimíra Vetchého, a zařadila projednávání tohoto tisku na pátek 30. 6. jako první bod.

Důvodem této mé žádosti je, že zítra se nezúčastním jednání Poslanecké sněmovny, stejně jako ostatní členové tohoto ctihodného sboru, neboť je ustavující zasedání ostravské tripartity, a po dohodě s panem ministrem jsme zvolili tento termín, aby bylo možno tento tisk projednat. Děkuji.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Jde vám o vaši interpelaci, kterou chcete přesunout ze čtvrtka.

 

Poslanec Karel Vymětal: Ze středy na pátek 30. 6. jako první bod. Je tisk 643.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Ano, to jsem si poznamenal. Pan poslanec Laštůvka.

 

Poslanec Vladimír Laštůvka: Pane předsedo, dámy a pánové, dovolte, abych navrhl vyřazení bodu 52 stávajícího návrhu programu, tj. Úmluva o posuzování vlivu na životní prostředí přesahující hranice státu, 26. schůze. Důvod, který navrhuji, se mi zdá být zjevný. Tato projednávaná úmluva velmi úzce souvisí s novelou zákona 244 z roku 1992 o posuzování vlivu na životní prostředí.

Pokud tato novela nebude projednána touto sněmovnou, nebude k dispozici instrument, kterým bychom závazky, které přijmeme touto úmluvou, byli schopni plnit. Navrhuji tedy vyřadit tento bod a projednávat ho na další schůzi sněmovny, kde bude projednávána rovněž novela zákona 244. Děkuji.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji panu poslanci. Poslední písemná přihláška pan poslanec Teplík.

 

Poslanec Tomáš Teplík: Vážený pane předsedo, vážená vládo, dámy a pánové, dovolte i mně, abych předložil návrh na změnu pořadu naší dnešní schůze. Bude to návrh poněkud netradiční, nicméně domnívám se, že ve svých důsledcích velmi důležitý.

Rád bych požádal sněmovnu o to, aby zkrátila lhůtu na projednávání u sněmovního tisku č. 577 - návrh zákona o zemědělských skladních listech - a v případě, že zkrátí tuto lhůtu, aby zařadila tento návrh zákona do druhého čtení jako poslední bod a potom v návaznosti do třetího čtení jako poslední bod.

Tento návrh je motivován tím, že si myslím, že není možné tady počítat s nějakým dlouhodobějším prodlením, protože na tento řekl bych velmi nutný hospodářský nástroj naši zemědělci čekají a proč jim neumožnit použít tento nástroj už na letošní sklizeň. V případě oddalování si myslím, že by tato šance byla promarněna. Děkuji.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji. Hlásí se ještě pan poslanec Tlustý do rozpravy.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Vážený pane předsedo, vážená vládo, dámy a pánové, dovolte mi přednést dva návrhy k pořadu schůze, které vyplývají z usnesení rozpočtového výboru.

Za prvé: Rozpočtový výbor přerušil projednávání vládního návrhu zákona o obecních daních, je to tisk 582, a v našem programu je uveden pod pořadovým číslem 14, a proto navrhuji, aby bod 14 byl přeložen jako poslední bod v rámci druhých čtení, a to proto, aby rozpočtový výbor mohl doprojednat tento bod a přijmout usnesení.

Za druhé: Usnesení rozpočtového výboru mi ukládá, abych navrhl zařadit nový bod programu této schůze, a tím by byl bod s názvem "Návrh nominace na člena pracovní skupiny Rady vlády pro neziskové nestátní organizace k vyhodnocení výběrového řízení na rozdělení finančních prostředků získaných prodejem akcií určených pro Nadační investiční fond". Navrhuji, aby tato nominace byla zařazena jako nový bod za stávající bod 97.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP