(11.00 hodin)

Poslanec František Ondruš: Pane předsedající, členové vlády, kolegyně a kolegové, pozměňovací návrhy, které budu předkládat, nebudu zdůvodňovat, poněvadž se domnívám, že na adresu vládní novely už zazněla spousta slov, takže přejdu k paragrafům.

V § 2 - Geologické práce - navrhuji změnit odstavec 3 takto:

Geologický průzkum zahrnuje účelové zaměřené geologické práce, jimiž se zkoumá území v podrobnostech přesahujících geologický výzkum. Geologický průzkum se podle účelu prací člení na ložiskový, průzkum pro zvláštní zásahy do zemské kůry, hydrogeologický, inženýrskogeologický a průzkum geologických činitelů ovlivňujících životní prostředí.

U téhož § 2 odst. 4 navrhuji nové znění písm. c) následujícím způsobem:

c) těžebního průzkumu, který se provádí ve stanoveném dobývacím prostoru v rozsahu a podrobnostech potřebných pro účelné vydobytí ložiska.

Dále navrhuji změnu § 3 odst. 3 a 4.

Odst. 3. O odborné způsobilosti odpovědného řešitele geologických prací rozhoduje ministerstvo, které svým rozhodnutím vydá osvědčení o odborné způsobilosti odpovědného řešitele geologických prací. Ministerstvo může rozhodnutí o odborné způsobilosti zrušit tomu, kdo závažným způsobem nebo opakovaně porušil ustanovení tohoto zákona anebo předpisy vydané na jeho základě.

Nově navrhované znění odst. 4: Podmínkou odborné způsobilosti je vysokoškolské vzdělání s geologickým zaměřením prokázaným výpisem zkoušek nebo odborným středoškolským vzděláním s minimálně pětiletou praxí v oboru.

Další změnu navrhuji v § 4a, nové znění odstavce 1 a 2.

Znění odst. 1: Průzkumné území se registruje za účelem vyhledání ložiska vyhrazeného nerostu.

Odst. 2 - nové znění: Žádost o registraci průzkumného území se podává ministerstvu, které ji vyřídí do jednoho měsíce od jejího obdržení. Je-li vrácena žádost k doplnění, tato lhůta se staví. Proti nezaregistrování průzkumného území se může žadatel odvolat do 15 dnů ministrovi životního prostředí, který o odvolání rozhodne do 60 dnů po jeho obdržení.

§ 4b odst. 1 - nové znění: Průzkumné území se stanoví pro průzkum již vyhledaného ložiska.

Odst. 2 téhož paragrafu: Žádost o stanovení průzkumného území se podává ministerstvu. Účastníkem řízení je žadatel.

Nové znění odst. 3 téhož paragrafu: V případě dvou nebo více žádostí o průzkum rozhodne ministerstvo nejdříve o žádosti, která byla doručena jako první; tento postup se nevztahuje na případ přednostního nároku podle § 2.

Nové znění odst. 4 téhož paragrafu: Ministerstvo žádost o stanovení průzkumného území může zamítnout zejména v případě, že průzkum je v rozporu se státní surovinovou politikou, státní politikou životního prostředí, zájmy obrany státu, zahraničními závazky státu nebo pokud další veřejný zájem převýší zájem na průzkumu a následném využití výhradního ložiska.

Odst. 7 se vypouší.

§ 6 odst. 3 se vypouští.

Další návrh na změnu uvádím k § 21 - Zrušení průzkumného území, který dle mého návrhu měl mít text: Ministerstvo může zadavateli zrušit registraci nebo stanovení průzkumného území, poruší-li organizace opakovaně nebo se závažnými důsledky povinnosti stanovené tímto zákonem.

Další navrhovaná změna. Článek II - Přechodná ustanovení - nové znění:

1. Povolení k vyhledávání a průzkumu vyhrazených nerostů vydaná podle dosavadního předpisu zůstávají v platnosti do doby uvedené v pravomocném rozhodnutí o jejich udělení. Placení úhrad podle povolení vydaných do účinnosti tohoto zákona se řídí dosavadním právním předpisem. Žádosti o povolení k vyhledávání nebo průzkumu ložisek vyhrazených nerostů a žádosti o prodloužení již vydaných povolení podané a dosud nevyřízené do účinnosti dosavadního zákona se posuzují podle tohoto zákona.

Dále navrhuji změnu - Část druhá - Změna horního zákona - článek III, bod 5:

Ustanovení paragrafu 14a, 14b a 14c se vypouští. V § 30 odst. 6 se text nahrazuje tímto zněním:

Odst. 6. Dobývání výhradního ložiska nesmí být zastaveno, aniž byly zajištěny důležité, zákonem chráněné obecné zájmy, především bezpečnost života nebo ochrana zdraví lidí.

To je vše. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji panu kolegu Ondrušovi. Ptám se, kdo další se hlásí do podrobné rozpravy. Žádnou přihlášku nevidím. Podrobnou rozpravu končím. Pokud se nepletu, pane zpravodaji, návrh na vrácení ani zamítnutí nepadl. Končím proto druhé čtení tohoto zákona.

 

Dalším bodem je bod číslo

 

18.
Senátní návrh zákona, kterým se mění a doplňuje zákon č. 247/1995 Sb.,
o volbách do Parlamentu České republiky a o změně a doplnění
některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 212/1996 Sb.
/sněmovní tisk 467/ - druhé čtení

 

Z pověření Senátu by měla návrh zákona uvést paní senátorka Alena Palečková. Byl jsem informován, že ze Senátu nikdo nepřijde.

Vládní návrh jsme v prvém čtení přikázali k projednání ústavně právnímu výboru, který usnesení nepředložil. Prosím, aby se slova ujal zpravodaj výboru poslanec Zdeněk Koudelka, případně jiný člen ústavně právního výboru, který byl pověřen vystoupit. Pan poslanec Koudelka už je zde. Prosím.

 

Poslanec Zdeněk Koudelka: Vážený pane předsedající, vážená sněmovno, k tomto návrhu zákona ústavně právní výbor nepřijal žádné usnesení, započal pouze projednávání návrhu, ale nedokončil je. Tolik jako zpravodaj.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji panu zpravodaji. Otevírám obecnou rozpravu a uděluji slovo panu poslanci Koudelkovi.

 

Poslanec Zdeněk Koudelka: Vzhledem k tomu, že tento návrh se zabývá úpravou předvolební kampaně, a vzhledem k tomu, že v již ve sněmovně schváleném návrhu zákona o volbách stejná problematika byla řešena, navrhuji zamítnutí zákona.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji. Kdo další se hlásí do obecné rozpravy? Nikdo. Obecnou rozpravu končím. Už je zjevné, proč ze Senátu do sněmovny raději ani nikdo nepřišel.

Budeme hlasovat o zamítnutí senátního návrhu zákona. Prosím, abyste se zaregistrovali svými identifikačními kartami, neboť jsem vás odhlásil.

Aniž bych chtěl kohokoliv popichovat proti komukoli, opakuji, že budeme hlasovat o zamítnutí senátního návrhu zákona.

 

V tuto chvíli zahajuji hlasování s pořadovým číslem 48 a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

Z přítomných 160 pro 134, proti 23. Návrh byl přijat.

 

Děkuji panu zpravodajovi. Konstatuji, že návrh zákona byl zamítnut.

 

Dalším bodem je bod číslo

 

19.
Vládní návrh zákona o matrikách, jménu a příjmení
a o změně některých souvisejících zákonů
/sněmovní tisk 498/ - druhé čtení

 

Z pověření vlády předložený návrh zákona uvede ministr vnitra Stanislav Gross. Prosím pane ministře, ujměte se slova bezprostředně poté, co vám ho udělím, v návaznosti na intenzitu hluku v jednacím sálu Poslanecké sněmovny.

Prosím pana kolegu Zahradila, Kladívka, Rozehnala, ale i kolegy ze sociální demokracie, aby opustili jednací sál. Slovo má ministr vnitra.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP