(16.40 hodin)

(pokračuje Brožík)

Můj zrak padá do lavice, kde by měl zasednout pan ministr vnitra Stanislav Gross. Vzhledem k tomu, že zde není, vyhlašuji desetiminutovou přestávku.

Pan poslanec Škromach, předseda klubu ČSSD.

 

Poslanec Zdeněk Škromach: Vážený pane předsedající, dovolím si navrhnout procedurální návrh. Vzhledem k tomu, že pan ministr Gross v tuto chvíli je v Senátu a předkládá tam jeden ze zákonů, navrhuji, aby tento bod byl přesunut na 18. hodinu dnešního dne a abychom pokračovali dalšími body, abychom ušetřili čas.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Od 18.30 hodin máme schválený program, že budeme projednávat písemné interpelace. Požádal bych pana předsedu klubu, aby se dotázal případně spolupracovníků pana ministra, kdy je schopen se dostavit. Můžeme přikročit k projednávání dalšího bodu, ovšem ten bod je pana ministra Grégra, který právě vstoupil do sněmovny, takže pokud sněmovna bude souhlasit, přeskočíme bod 38 do doby, než se objeví pan ministr vnitra, a přistoupíme k dalšímu bodu, to je bod č. 41, vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 40/1995, o regulaci reklamy a o změně a doplnění zákona č. 468/91 Sb., o provozování rozhlasového a televizního vysílání, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 79/97 Sb., o léčivech a o změnách a doplnění některých souvisejících zákonů, sněmovní tisk 622, prvé čtení. Z pověření vlády předložený návrh uvede ministr průmyslu a obchodu pan Miroslav Grégr.

Promiňte, pane poslanče, hlásíte se technicky, nebo procedurálně? Pane ministře, promiňte, pan poslanec Svoboda má procedurální návrh.

 

Poslanec Cyril Svoboda: Pane předsedající, vážená vládo, my tady schvalujeme program schůze. Nechci tady být nějak extra nepříjemný. Ale řídí se podle toho celá sněmovna a teď si tady prohazujeme program, jak chceme, ani se o tom nehlasuje a nikdo neví, z čí autority. Prohazuje se program, tak jak se prohazuje. Pokud má být změna, ať se o tom řádně hlasuje, aby v tom byl aspoň pořádek. Zdá se mi, že je to tady velmi pružné. Potom řekněme, že náš program je pouze takové nezávazné vodítko v naší cestě týdnem zasedání Poslanecké sněmovny, ale že to není nic závazného. Myslím, že bychom měli dodržet nějakou proceduru.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Pane poslanče, nezaznamenal jsem ale žádný procedurální návrh.

 

Poslanec Cyril Svoboda: Můj procedurální návrh je, aby se hlasovalo o změně programu. Změnili jsme teď program jen tak fakticky, jestli jsem to správně pochopil.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Bylo sděleno sněmovně panem předsedou klubu, že pan ministr Gross předkládá návrh v Senátu. Bývá neobvyklé, že zasedá společně sněmovna i Senát, v tomto termínu se nám to bohužel sešlo. Z tohoto důvodu jsme už přesouvali několik návrhů zákonů.

Ano, omlouvám se, já tedy dávám procedurálně hlasovat o tom, že před bodem 38 projednáme bod 41. Do té doby se dozvíme, jak je to s panem ministrem Grossem.

 

Dávám tedy procedurálně hlasovat o tom, zda sněmovna souhlasí s tím, abychom projednali nejprve bod 41 před bodem 38, který byl podle schváleného programu jednání.

Zahajuji hlasování. Táži se, kdo je pro. Kdo je proti?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 65 - já se přiznám, že nejsem přesvědčen o tom, že z přítomných 151 členů bylo pro 64 a proti 34, protože nehlasovalo 53 poslanců. Návrh nebyl přijat.

 

Táži se, zda je zpochybnění hlasování. Pokud nebude zpochybnění hlasování, vyhlásím přestávku do doby, než se objeví pan ministr vnitra, pokud je to zájem sněmovny. O slovo se přihlásil místopředseda vlády a ministr pan Pavel Mertlík.

 

Místopředseda vlády a ministr financí ČR Pavel Mertlík: Vážený pane předsedající, chtěl bych využít mezifáze k informaci o tom, že zítra od 14 hodin mám napevno čtyři body v Senátu. Čili zítra od 14 hodin budu v Senátu. Myslím, že jsem dával písemně omluvu, ale chci to říci ještě zde.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Děkuji, pane ministře, to je faktické sdělení, že zítra od 14 hodin nebudeme moci projednávat zákony, které předkládá ministr financí a místopředseda vlády.

Pokud nejsou námitky k procedurálnímu návrhu o změně programu... Jsou námitky? Pan poslanec Macháček.

 

Poslanec Antonín Macháček: Pane předsedající, omlouvám se, tři vteřiny přesně podle displeje jsem se zaregistroval a mačkal jsem ano. Mám X. Tři vteřiny před koncem, nikoli poslední vteřinu, takže zpochybňuji hlasování.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Děkuji, pane poslanče. Nechám o této námitce hlasovat, všechny vás odhlásím a požádám o novou registraci vašimi kartami.

 

Budeme hlasovat o námitce pana poslance Macháčka o hlasování, kterým jsme nepodpořili přesunutí bodu č. 41.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Jedná se o námitku pana poslance Macháčka. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 66 z přítomných 131 poslanců pro 109, proti 11. Návrh byl přijat.

 

Budeme opakovat hlasování č. 65, kterým jsme procedurálně navrhli, aby před bod č. 38 byl zařazen bod č. 41, který předkládá pan ministr průmyslu a obchodu Miroslav Grégr. Opakujeme tedy hlasování.

 

Zahájil jsem hlasování. Kdo je pro, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti?

Sděluji, že v hlasování pořadové číslo 67 z přítomných 142 poslanců pro 84, proti 40. Návrh byl přijat.

 

Dalším bodem tedy je

 

41.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 40/1995 Sb., o regulaci reklamy
a o změně a doplnění zákona č. 468/1991 Sb., o provozování rozhlasového
a televizního vysílání, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 79/1997 Sb.,
o léčivech a o změnách a doplnění některých souvisejících zákonů
/sněmovní tisk 622/ - prvé čtení

 

Omlouvám se ještě jednou panu ministrovi a opakovaně ho žádám, aby předložený návrh uvedl.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP