(15.40 hodin)

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, paní kolegyně. Chci jen upozornit všechny kolegy, které jsem přivolal, že v tuto chvíli projednáváme bod č. 55, kterým je vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu ČR k vyslovení souhlasu s ratifikací Úmluva č. 144 o trojstranných poradách na podporu provádění mezinárodních pracovních norem z roku 1976, sněmovní tisk 552, druhé čtení, pokračování přerušeného jednání z 25. schůze.

Máme za sebou již uzavřenou rozpravu, se závěrečným slovem vystoupil pan ministr Špidla, vystoupila také paní zpravodajka, která upozornila na to, že v průběhu rozpravy zazněl návrh na zamítnutí? (Nezazněl.) - Moje prezidiálka hovoří o tom, že v průběhu rozpravy zazněl návrh na zamítnutí od pana poslance Payna. Prosím, abyste si tedy tento rozpor vyjasnili, abychom mohli hlasovat.

Upozorňuji, že k tomuto vládnímu návrhu byl rozeslán dodatek, sněmovní tisk 552/1.

Takže já v tuto chvíli přerušuji jednání sněmovny do 15.45 - tříminutová přestávka na poradu zúčastněných osob.

(Tříminutová přestávka.)

Vážené kolegyně, kolegové, je 15.46 hodin. Chci se zeptat, zda máme pokračovat v projednávání, nebo někdo navrhne přerušení, nebo resp. odročení do zítřka, tak aby nebylo pochyb o tom, zda ten tisk je způsobilý k projednání či nikoliv.

Slovo má pan ministr Špidla.

 

Místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí ČR Vladimír Špidla: Teď při kontrole tisku 552 musím konstatovat, že chybná formulace, nebo respektive nadbytečná předložka v čl. 4 je již opravena, čili text 552/1 je již korigován jak ve smyslu překladovém, tak i ve smyslu legislativně technickém.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Rozpravu nevedeme, pane poslanče, je to jen debata k tomu, zda můžeme hlasovat, či nikoliv. Takže beru to spíše jako procedurální vystoupení vaše.

 

Poslanec Jiří Payne: Ano, procedurálně. Problém spočívá v tom, že jsme dostali z Úřadu vlády s podpisem předsedy vlády sněmovní tisk, ve kterém je chyba. Otázka zní, zda náměstek jednoho z ministrů svým podpisem má právo pozměnit text, který je původně podepsán předsedou vlády. Mám za to, že v žádném úřadu taková situace nesmí nastat. Chce-li provést někdo opravu v dopise nebo v příloze dopisu, který nám zaslal předseda vlády, pak musí ta oprava být podepsána také předsedou vlády.

Já si nedovedu představit, že bychom odhlasovali text, který je odlišný od toho, co nám zaslal předseda vlády, když to není podepsáno předsedou. Omlouvám se, ale pokud Úřad vlády funguje tak, že náměstkové mohou měnit rozhodnutí pana premiéra, byť v technických věcech, pozítří to přestanou být technické věci, začnou to být věci finanční, a pak tento stát můžeme zrušit.

Děkuji, na shledanou.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane poslanče. Chci upozornit, že nevedeme rozpravu. Slovo mohu udělit pouze osobám s přednostním právem, respektive s právem vystoupit mimo rozpravu. Slovo má pan ministr Špidla.

 

Místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí ČR Vladimír Špidla: Myslím, že vedeme debatu, která by byla hodna lepší věci. Myslím, že…

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Promiňte, pane ministře. Prosím kolegy o klid. Vedeme velmi vážnou debatu a je potřeba se velmi dobře slyšet.

 

Místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí ČR Vladimír Špidla: Ano, debata je velmi vážná, významná a substanciální, a protože se teď nedá podat důkaz, který by vyvrátil tvrzení pana poslance Payna, navrhuji přerušení této debaty, řekněme do středy příštího týdne. (Neklid v sále.) Prosím? Tak do středy za čtrnáct dní, tak abychom mohli podat skutečně skálopevné důkazy, že nedošlo k tomu, že by se kormidlo státu vymklo z rukou pana premiéra. (Ojedinělý potlesk).

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Myslím, že to je velmi podnětná připomínka a všichni stojíme o to, aby to kormidlo bylo pevně v rukou pana premiéra, nepochybně.

Pan kolega Vojtěch Filip jako předseda Poslaneckého klubu KSČM.

A opětovně prosím o klid.

 

Poslanec Vojtěch Filip: Děkuji. Pane předsedající, paní a pánové, já s tím tak úplně nesouhlasím, s tou středou příštího týdne. Já si myslím, že materiály by tady měly být v pondělí 10. ve 14.00 hodin, abychom si mohli říci, kdy pevně zařadíme tento bod. Já myslím, že to je vláda schopna splnit, abychom ty kroky, které můžeme učinit na závěr této schůze, byly všechny legitimní a legální.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Dobře. Tedy já si dovolím modifikovat návrh pana ministra Špidly, to je procedurální návrh na odročení do dodání veškerých podkladů nezbytných k projednání této věci ze strany vlády. Rozumíme si takto? Můžeme o tomto návrhu takto hlasovat?

Prosím všechny, kteří chtějí hlasovat, aby se zaregistrovali svými identifikačními kartami.

 

Budeme hlasovat o procedurálním návrhu, který jsem předložil, to je návrh na odročení.

Zahájil jsem hlasování s pořadovým číslem 87. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

Z přítomných 140 pro 128, proti jeden. Návrh byl přijat.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP