(9.10 hodin)

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Jsou ještě nějaké další procedurální návrhy? Není tomu tak.

Budeme hlasovat následujícím způsobem. Nejdříve rozhodneme o návrhu pana poslance Pícla, neboť se bezprostředně týká dnešního pořadu schůze, poté o návrhu pana poslance Recmana, který se také týká dnešního pořadu schůze, potom o mém procedurálním návrhu, který se týká kompletně, jak bychom dnes jednali, a na závěr o návrhu pana poslance Teplíka, byť jeho návrh se netýká dnešního jednání.

Nejprve bychom rozhodli o návrhu pana poslance Pícla, který si přeje, aby bod pořadové číslo 130, druhé čtení bodu "Zrušení Fondu dětí a mládeže", byl vyřazen z dnešního jednání a - pane poslanče, promiňte, na kdy? Na úterý jako první bod dopoledne - odpoledne, ano.

 

O tomto návrhu rozhodneme hlasováním pořadové číslo 135, které zahajuji a ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 135 tento návrh byl přijat, když se pro něj z přítomných 183 vyslovilo 164 a 9 bylo proti.

 

Pan poslanec Recman navrhl, abychom dnes po bodu 100 zařadili bod 101, což je zřízení stálé komise pro bankovnictví.

O tomto návrhu rozhodneme v hlasování pořadové číslo 136, které zahajuji a ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 136 tento návrh byl přijat, když se pro něj z přítomných 189 vyslovilo 112 a 48 bylo proti.

 

Nyní rozhodneme o mém procedurálním návrhu, který pro jistotu ještě jednou zopakuji, který vypadá tak, již ve znění schválených pozměňovacích návrhů pánů poslanců, že se dnes budeme zabývat bodem 100, 101, poté bodem 109 - bodem 9, omlouvám se, a bodem 124, které již byly pevně zařazeny. Dále bychom se zabývali bodem 31 a před polední přestávkou body 103 až 108. Mezitím bychom se zabývali třetími čteními, která v tuto chvíli již lze projednat, což jsou body 75, 77, 78, 88, 89 a 91. Na odpoledne je pevně zařazen bod 68, a po projednání těchto bodů bychom projednávali mezinárodní smlouvy prvé čtení. O tomto návrhu rozhodneme v hlasování - pan poslanec Kapoun s procedurální poznámkou.

 

Poslanec Miroslav Kapoun: Vážená paní předsedající, já jsem se chtěl zeptat - včera jsme hlasovali, že jako první dva body budou body, které nebyly projednány ve včerejším jednání, tzn. bod 9.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Pane poslanče, ale já jsem četla, že budeme projednávat bod 109, hned po projednání bodu 101. Devět - provoz pozemních komunikací.

 

Takže o návrhu, který jsem přednesla, rozhodneme v hlasování pořadové číslo 137, které zahajuji a ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 137 tento návrh byl přijat, když se pro něj z přítomných 190 vyslovilo 170 a 2 byli proti.

 

Nyní ještě poprosím pana poslance Teplíka - protože v tom množství pozměňovacích návrhů si nepamatuji přesně, co obnášel jeho návrh.

 

Poslanec Tomáš Teplík: Pro úplnost ve stručnosti zopakuji svůj návrh. Bod č. 93 zařadit jako čtvrtý bod jednání v pondělí 10. července.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Takže budeme hlasovat o návrhu pana poslance Teplíka, a to v hlasování pořadové číslo 138, které zahajuji a ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 138 tento návrh byl přijat, když se pro něj z přítomných 190 vyslovilo 144 a 4 byli proti.

 

Konstatuji, že jsme se vypořádali s procedurou a nyní můžeme pokračovat v našem jednání.

 

Dalším bodem, který budeme projednávat, je

 

100.
Návrh na zřízení vyšetřovací komise Poslanecké sněmovny pro objasnění rozhodování státu v IPB od doby jejího vzniku do uvalení nucené správy a jejího prodeje ČSOB

 

Včera jsme projednávání tohoto návrhu přerušili před hlasováním po přednesených návrzích usnesení. Prosím, aby se slova ujal pan poslanec Vlastimil Tlustý a navrhl postup při hlasování.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Vážená paní místopředsedkyně, dámy a pánové. Vzhledem k tomu, že jsou avizovány ještě přihlášky do rozpravy, sumarizace v tuto chvíli nedává smysl.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Ano. Já bohužel nemám poznačeno v prezidiálce, zda včera byla ukončena či nebyla ukončena rozprava. Napovídá mi pan místopředseda Langer, že nebyla. Chtěla jsem požádat o tuto informaci pana zpravodaje, ale je s tím všeobecný souhlas. Budeme tedy pokračovat v rozpravě, která nebyla uzavřena, a slovo má pan poslanec Sobotka.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Paní předsedající, vážená vládo, dámy a pánové. Vzhledem k tomu, že nebyla ukončená podrobná rozprava, dovolil jsem si se do ní přihlásit. Domnívám se, že by parametry vyšetřovací komise měly být nastaveny tak, aby pokud možno bylo v Poslanecké sněmovně dosaženo maximálního konsensu a tento konsensus pokud možno pozitivně ovlivnil atmosféru při práci vyšetřovací komise. Z tohoto důvodu a po konzultaci se svým poslaneckým klubem bych si dovolil vzít zpět dva pozměňující návrhy, které jsem včera v podrobné rozpravě přednesl. Ten první pozměňovací návrh, který beru zpět, se týká jiného stanovení počtu členů vyšetřovací komise a druhý pozměňovací návrh se týká pozměňovacího návrhu kolegy Tlustého.

Současně mi dovolte, abych přednesl pozměňující návrh, na kterém se, doufám, tato Poslanecká sněmovna shodne jako na určení věci, která má být vyšetřovací komisí vyšetřena. Tento pozměňující návrh podávám k návrhu - jako pozměňující návrh k návrhu kolegy Kalouska v čl. 1. Navrhuji, aby tento návrh zněl: "Určení věci, která má být vyšetřena: Objasnění rozhodování státu a jednotlivých konkrétních osob a institucí IPB od vzniku Investiční banky až po uvalení nucené správy na IPB a následný prodej ČSOB, zejména pak: zjištění příčin ztráty majority státu v IPB, zjištění okolností výběru strategického partnera, zjištění příčin neuspokojivého hospodaření banky vedoucího ke ztrátám a zjištění příčin, jež vedly k uvalení nucené správy a následnému prodeji banky.

Děkuji.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP