(15.40 hodin)

(pokračuje Křeček)

To je černé na bílém napsáno ve spise.

Jakou povinnost má podle ústavy poslanec? Jestliže se kdokoli z vás obrátí na starostu obce nebo dopisem na ministra v nějaké věci, může být tímto vyšetřovatelem stíhán, protože o takovém jednání poslance není v ústavě ani slovo. Domnívám se, že způsob, jakým je vyšetřován pan poslanec Bašta, trochu zpochybňuje to, co před chvílí řekl pan poslanec Langer, totiž že máme policisty, kteří jsou schopni kauzy vyšetřit. Nejsou schopni. Oni postupují způsobem, o kterém nechci spekulovat. Velmi lituji, že zde není pan ministr vnitra, aby si to poslechl a aby zvážil, co na úrovni vyšetřování v této věci udělá. Jak řekl pan poslanec Kalousek, je to druhý případ spisu, který nesnese ani nejmenší kontrolu, byť nejsme vyšetřujícím orgánem.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Děkuji, pane poslanče. Pan poslanec Jičínský.

 

Poslanec Zdeněk Jičínský: Vážený pane předsedající, kolegyně a kolegové, musím říci, že mě překvapil pan kolega Langer svou argumentací. Uznávám přirozeně právo opozice kritizovat vládu za určitý závazek, jestliže má za to, že se vládě tento závazek nepodařilo splnit, nebo že jej splnila špatně, že slibovala nereálně, ale v jeho argumentaci nevidím vůbec něco, co souvisí s tím, o čem se teď jedná a kde vidí nějaké překročení pravomoci Jaroslava Bašty, které by dávalo důvod k trestnímu stíhání. Tady bychom měli rozlišovat odpovědnost politickou a odpovědnost trestně právní. Překvapilo mě, že pan místopředseda Langer tyto dvě polohy velmi smísil.

Možná si vzpomínáte, že jsme svého času - bylo to v minulém období - rozhodovali o tom, zda má sněmovna vyslovit souhlas s vydáním k trestnímu stíhání bývalého ministra financí Ivana Kočárníka. Souviselo to tehdy s vydáním záruk za závazky České pojišťovny, pokud jde o zákonné pojištění z provozu motorových vozidel. Tehdy jsem byl přesvědčen o tom, že Ivan Kočárník, pokud by bylo vedeno vůči němu trestní řízení, by byl shledán nevinným. Byla tu formulována skutková podstata trestného činu a měl jsem za to, že o tomto podezření, že byla nebo nebyla naplněna skutková podstata, měl rozhodnout soud. Proto jsem tehdy i při přesvědčení, že Ivan Kočárník by byl shledán nevinným, měl za to, že sněmovna měla dát souhlas k trestnímu stíhání.

V tomto případě zde ale nebylo řečeno nic, co souvisí s porušením trestního zákona. Argumentace, kterou zde Jaroslav Bašta velmi podrobně rozebral, svědčí o tom, že v policii a v jejích vyšetřovacích orgánech jsou podivné představy o tom, co to znamená trestní stíhání v některých věcech.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji panu poslanci Jičínskému. Slovo má pan poslanec Marek Benda.

 

Poslanec Marek Benda: Vážená paní místopředsedkyně, vážené dámy a pánové, budu reagovat na to, co říkal pan poslanec Jičínský. Mám pocit, že neposlouchal to, co říkal místopředseda Langer. Pan místopředseda Langer říkal, že padá plná odpovědnost na vládu a pana ministra Baštu za velmi nepovedenou akci "čisté ruce", ale politická zodpovědnost. Tuto politickou odpovědnost odlišujeme od trestně právní odpovědnosti, a proto nebudeme hlasovat pro vydání pana poslance Bašty, protože celý spis pokládáme za nesmyslný, protože nedošlo ke spáchání žádného trestného činu.

To nemění nic na tom, že si myslíme, že celá akce byla špatně vymyšlena a špatně konána a že má za to vláda sociální demokracie nést odpovědnost - za takové nešťastné nápady. Přesto si nemyslím, že by odpovědnost jednotlivých členů vlády měla být v takto nekvalitních kauzách vyjadřována v trestní rovině. Myslím si, že vždy musíme být nesmírně opatrní na to, aby jednotliví členové vlády byli stíháni za velmi pofidérní překročení pravomoci veřejného činitele. Je to strašně nebezpečné a strašně politicky zneužitelné.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji panu poslanci Bendovi. Hlásí se někdo dále do rozpravy? Pan poslanec Zdeněk Škromach, připraví se pan poslanec Ivan David.

 

Poslanec Zdeněk Škromach: Vážená paní předsedající, vážené dámy a pánové, od opozice tady zaznívají kritická slova o práci vlády, o práci jednotlivých ministrů. Byl bych velmi překvapen a bylo by zřejmě na pováženou, pokud by od opozice zaznívala chvála této vlády nebo chvála ministrů. Čím je větší odpor vůči vládě, vůči příslušným ministrům, právě těm, kteří se zabývají akcí "čisté ruce", tím si myslím, že svou práci dělají dobře. Říká se "potrefená husa nejvíc kejhá".

Z tohoto hlediska politickou odpovědnost nese každý z nás, i jednotliví ministři. O politické odpovědnosti určitě nebude rozhodovat tato sněmovna, ale budou rozhodovat voliči v příštích volbách. To je spravedlivé. Ti spravedlivě rozhodnou o tom, kdo jakou politickou odpovědnost nesl a zda svou politickou práci dělal nebo nedělal dobře.

Pokud jde o akce "čisté ruce", myslím, že se výsledky postupně objevují. Chápu také, že mnozí cítí určitou obavu z případných dalších pozitivních výsledků, které tato akce přinese.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Slovo má pan poslanec Ivan David. Připraví se poslanec Nájemník a potom pan poslanec Zahradil. Pan ministr Gross si přeje vystoupit přednostně. Je v pořadí.

 

Poslanec Ivan David: Vážená paní předsedající, vážená vládo, dámy a pánové, nebyl bych se hlásil, ale co zde zaznělo od pana místopředsedy Langera, to je opravdu alarmující. Použil dokonce s velkou hrdostí a opakovaně slov, že s čím kdo zachází, s tím také schází. To na jedné straně. Na druhé straně řekl, že vláda měla používat standardních postupů a standardních institucí. Cožpak SPOK není standardní institucí? Samozřejmě, že je. Vidíme, jakým způsobem v tomto případě postupuje.

Přidávám se k podezření, které tady vyslovil, byť nepřímo, pan poslanec Bašta, že možná toto byl vzkaz, takový vzkaz, jaký obdobně používá mafie. I já jsem dostal takový vzkaz. Bylo mi také vzkázáno, že je to od orgánu činného - kdo jiný by mohl takový vzkaz udělat, a sice magnetofonovou kazetu, na níž bylo zřetelně vytvořeno z jednotlivých slov jakési mé tvrzení. Vzkaz byl jasný: jestliže nedám ruce pryč od kauzy Motol, pak oni dokáží vytvořit jakýkoli telefonický rozhovor, samozřejmě v dokonalejší verzi, než mi dali jako ukázku. Protože jsem neustal v této činnosti, teprve se muselo objevit obvinění od paní ředitelky v Motole.

Abych se neodchyloval od této věci - pouze konstatuji, že tuneláři v této zemi se mohou cítit bezpeční, protože zřejmě orgány činné v trestním řízení, nejsou-li nečinné, mohou konat i proti těm, kteří by snad chtěli některé věci rozkrýt. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji panu poslanci Davidovi. Slovo má pan poslanec Nájemník. Připraví se pan poslanec Zahradil.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP