(16.20 hodin)

(pokračuje Buzková)

Můžeme pokračovat v jednání. Budeme hlasovat o tom, aby tento návrh byl projednáván v  režimu podle § 90 odst. 2.

 

O tomto návrhu rozhodneme hlasováním pořadové číslo 501, které zahajuji a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 501 tento návrh byl přijat, když ze 184 přítomných hlasovalo 93 pro a 91 bylo proti.

 

Vzhledem k tomu, že vidím, že budeme opět kontrolovat protokol o hlasování, chvíli počkám.

Konstatuji, že s návrhem usnesení byl vysloven souhlas. Zahajuji podrobnou rozpravu a ptám se, zda se někdo do ní hlásí. Hlásí se pan poslanec Tlustý.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Předkládám návrh na zamítnutí v podrobné rozpravě.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji. Hlásí se dále někdo do podrobné rozpravy? S faktickou poznámkou pan poslanec Kocourek. Pan poslanec Kocourek si nepřeje vystoupit. Končím podrobnou rozpravu. Po ukončení podrobné rozpravy budeme nyní hlasovat o návrhu na zamítnutí, jak jej přednesl poslanec Tlustý.

(V sále je neustále velký hluk.)

Zahajuji hlasování. Prohlašuji hlasování pořadové číslo 502 za zmatečné, protože mne o to požádali někteří poslanci.

Pan ministr si přeje přednést závěrečné slovo. Má možnost. Omlouvám se mu, že jsem mu toto slovo dříve nedala.

 

Místopředseda vlády a ministr financí ČR Pavel Mertlík: Děkuji. Vážená paní předsedající, vážené dámy, vážení pánové, nechci opakovat to, co jsem říkal poměrně extenzivně během včerejší rozpravy k bodu 110, kterým byla zpráva vlády o situaci ve fondu a o návrzích řešení. Dovolím si říci pouze dvě věci, které jsou nad rámec toho, co proběhlo v rozpravě včera.

Za prvé potvrzuji skutečnost, že pokud bychom šli tou cestou, kterou včera doporučila sněmovna, znamená to v dané částce vytvoření ztráty Konsolidační banky a následné pokrytí dluhopisovým programem, které jako celek bude dražší, než je varianta navrhovaná vládou.

Druhá věc, kterou jsem chtěl říci, navazuje na to, co jsem uvedl v úvodním slově, nicméně mám určité nové poznatky a nové skutečnosti. Ještě významnější, než tomu bylo před několika dny, je naše pochopení urgentnosti tohoto bodu. Pokud se nám nepodaří získat prostředky na základě tohoto návrhu zákona zhruba do října tohoto roku, pak takováto pomoc může přijít pozdě. Je to tedy trochu podobná situace jako se suchem, jak se o tom diskutovalo před chvílí.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Pan poslanec Tlustý má slovo.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Byl jsem upozorněn, že v této zvláštní proceduře již nelze v podrobné rozpravě předložit návrh na zamítnutí, takže v souladu s naším jednacím řádem stahuji tento návrh, neboť o něm není možné hlasovat.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji. Nyní budeme hlasovat o návrhu zákona. Vzhledem k tomu, že nepadly žádné pozměňující návrhy, přednesu návrh usnesení:

"Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona o státním dluhopisovém programu k získání finančních prostředků na poskytnutí návratné finanční výpomoci ze státního rozpočtu ke krytí výplaty náhrad ze Zajišťovacího fondu družstevních záložen podle sněmovního tisku 653."

Dostala jsem žádost o odhlášení, takže vás všechny odhlašuji a prosím o novou registraci.

 

O návrhu usnesení, jak jsem je přednesla, rozhodneme hlasováním pořadové číslo 503, které zahajuji a ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 503 tento návrh nebyl přijat, když ze 187 přítomných se pro vyslovilo 93 poslanců, proti 93.

 

Já chvíli počkám, než budeme pokračovat.

(Velký hluk v sále.)

Vidím, že hlasování zpochybňováno nebude. Konstatuji, že s návrhem zákona nebyl vysloven souhlas.

 

Dalším bodem je

 

74.
Vládní návrh zákona o provozu na pozemních komunikacích
a o změnách některých zákonů
/sněmovní tisk 477/ - třetí čtení

 

Prosím, aby místo u stolku zpravodajů zaujal ministr dopravy a spojů Jaromír Schling a zpravodaj hospodářského výboru pan poslanec Miroslav Kapoun. Pozměňovací návrhy jsou uvedeny v tisku 477/4.

Otevírám rozpravu ke třetímu čtení tohoto návrhu a ptám se, zda se do ní někdo hlásí. Hlásí se pan poslanec Krása.

 

Poslanec Václav Krása: Vážená paní předsedající, dámy a pánové, dovolím si přednést několik legislativně technických úprav.

V pozměňovacím návrhu D2 je chybně uvedeno slovo "a světelnými akustickými", protože tam má být "a doprovodnými akustickými", stejně jako u ostatních pozměňovacích návrhů. Tam došlo zřejmě k chybě v záznamu.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP