(9.20 hodin)

(pokračuje Recman)

Na nepříznivé situaci - je to můj osobní názor - mají podíl nejen družstevníci, kteří špatně hlídali a kontrolovali zejména management jednotlivých záložen, ale rovněž vláda, která dostatečně rychle a pružně nereagovala na nedostatky v zákoně 87/95 Sb., ale rovněž Úřad pro dohled nad družstevními záložnami, který spadá pod Ministerstvo financí a který začal fungovat velmi pozdě a nekvalifikovaně, ale domnívám se, že svůj podíl má i Parlament, který schválil nedostatečný, řekl bych přímo děravý zákon umožňující tunelovat vklady jednotlivých družstevníků.

Myslím, že bychom se mohli shodnout na tom, že tuto nepříznivou až krizovou situaci je třeba řešit velice rychle.

Chci jen připomenout, že vláda předložila návrh zákona o dluhopisovém programu na zajištění finančních prostředků pro záložní fond na červnové 26. schůzi Poslanecké sněmovny. Přitom poslanci většinou hlasů návrh zákona 13. července letošního roku zamítli. Návrh byl předložen jako tisk 653.

Chtěl bych požádat a doporučit, abychom zařadili výše uvedený bod za blok "Zákony vrácené Senátem", tzn. za bod 13, do nového bloku "Zákony - prvé čtení". Rovněž bych doporučil, aby v případě, že tento bod bude zařazen na program jednání, byl zákon projednáván v prvém čtení podle § 90 odst. 2 jednacího řádu.

Můj druhý návrh směřuje k zařazení nového bodu, a to pod názvem "Volba předsedy stálé komise Poslanecké sněmovny pro bankovnictví". Ve zdůvodnění chci připomenout, že na 26. červnové schůzi jsme rozhodli o zřízení stálé komise Poslanecké sněmovny pro bankovnictví, na této schůzi jsme zvolili členy komise, ale nebyl zvolen předseda stálé komise. Z tohoto důvodu je činnost komise paralyzována a to je třeba napravit. Jednou z možností je volba předsedy této komise.

Chci vás požádat o podporu zařazení uvedeného bodu na tuto schůzi. Doporučuji bod zařadit do bloku "Návrhy a další body", to znamená za současný bod 46, tj. ještě před blok "Třetí čtení zákonů".

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji panu poslanci Recmanovi. Chtěl bych ho současně poprosit, zda by akceptoval, dojde-li k rozšíření o první čtení, že budou zařazena po ukončení druhých čtení, abychom mohli mít mezeru mezi druhými a třetími čteními, abychom pak mohli některé zákony skutečně schválit. (Poslanec Recman: Souhlasím.)

Děkuji, mohu to tedy potom takto prezentovat.

Slovo má pan poslanec Vlach.

 

Poslanec Jiří Vlach: Vážený pane předsedo, vážený pane premiére, dámy a pánové, dovolím si vám předložit návrh na zařazení nového bodu, který by měl název "Zpráva vlády o bezpečnosti Jaderné elektrárny Temelín". Domníváme se, že oficiální projednání tohoto bodu je v zájmu jak odpůrců, tak zastánců spuštění této elektrárny. Přestože si uvědomuji, že program je nabitý, obávám se, že toto je poslední schůze, na které by projednání tohoto bodu mělo smysl.

Myslím, že jako zákonodárci se k této závažné věci máme postavit odpovědně. Také se domníváme, že oficiální projednání a závěr k tomuto bodu, pravděpodobně formou usnesení v tom smyslu, že Poslanecká sněmovna bere tuto zprávu vlády na vědomí, je nejen v zájmu občanů České republiky, ale může to být i velmi kultivovanou odpovědí a informací pro naše sousedy a pro celý středoevropský region.

V této souvislosti považuji za korektní uvést, že pokud by byl tento bod zařazen, domníváme se, že by to otevíralo prostor i pro případné usnesení Poslanecké sněmovny, kterým by se mohla obrátit na jiné parlamenty, zejména Evropský parlament, a navázat na jednání, která probíhala a v nichž jsme vždy deklarovali náš velmi intenzivní zájem o to, aby, když budou projednávány otázky, které se týkají této země, byli přizváni naši zástupci a slyšena naše strana.

Pokud by Poslanecká sněmovna akceptovala tento návrh, dovolím si upřesnit časové zařazení. Protože by bylo dobré mít na přípravu přednesení určitý časový prostor, dovoluji si navrhnout projednání tohoto bodu na příští středu, a to jako první bod odpoledne. Děkuji.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP