(11.30 hodin)

(pokračuje P. Němec)

Konečně do třetice z vkladní knížky na doručitele není možné odeslat žádný anonymní vklad, protože neexistuje provedení bezhotovostního příkazu k úhradě, to znamená, že se nemůže stát, že by na jiný účet v jiném peněžním ústavu přišly anonymní peníze z vkladní knížky na doručitele.

Tudíž snaha, která byla v původní vládní verzi a následně ve verzi přijaté Senátem, je podle našeho názoru zcela zbytečná za situace, kdy zákon proti legalizaci výnosů z trestné činnosti, který již nabyl účinnosti, zakazuje napříště zakládat jakékoli vkladní knížky na doručitele, resp. zakazuje zakládat jakékoli anonymní vkladové produkty.

Poslanecká sněmovna za situace, kdy byl již projednán a schválen návrh zákona proti legalizaci výnosů z trestné činnosti, který dle názoru ústavně právního výboru dostatečně tuto problematiku řešil tím, že zakázal napříště zakládání anonymních vkladových produktů, tak ústavně právní výbor a následně Poslanecká sněmovna přijaly to řešení, které vychází vstříc zejména starším občanům, tzn. těm držitelům dnešních vkladních knížek na doručitele, aby nemuseli zbytečně podstupovat zbytečné administrativní úkony a tak, jak by to předpokládala senátní, resp. vládní verze, činit zbytečné administrativní úkony a tyto vkladové produkty nuceně převádět na vkladové produkty jiné.

Vážené dámy, vážení pánové, výrazně se přimlouvám za to, aby Poslanecká sněmovna, pokud vůbec, přijala novelu občanského zákoníku ve verzi Poslanecké sněmovny a hlasovala proti návrhu ve znění Senátu. Děkuji vám za pozornost.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji. Teď bych dal slovo panu senátoru Vyvadilovi.

 

Senátor Jiří Vyvadil: Vážený pane předsedo Poslanecké sněmovny, vážené dámy a páni poslanci, mám pocit, že návrh v té podobě, v jaké ji vrátil Senát, je nesporně zpřesněním.

Pokud se týče zejména poslední otázky, o které hovořil pan poslanec Němec, my jsme hluboce přesvědčeni, že to jde, že to vede k právní jistotě, neboť dojde ke zrušení podle stávající sněmovní verze anonymních vkladů do budoucna. Ale zde je zároveň popsán režim, jak s ním bude nakládáno. Poctivě jsme přesvědčeni o tom, že pokud toto nebude popsáno, tak fakticky cosi zde bude ještě několik x let existovat, ale v zásadě bude velmi složité, jak budou práva vkladatelů z těchto vkladů řešena.

Nejde jen o to, že asi nepochybně jde o vztah též k normám Evropské unie, to je věc do určité míry sekundární. V první fázi jde o to, že se práva vkladatelů z těchto vztahů postaví napevno. Čili to je asi zásadní problém, který nás k tomu vedl. Jinak celkově jsme byli hluboce přesvědčeni o tom, že norma jako taková je nepochybně kladná a nezbytná, neboť bylo přece zapotřebí upravit otázku spotřebitelských smluv.

Já se jednoznačně i v zájmu babiček, jak zde bylo naznačeno, přimlouvám pro senátní verzi.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji panu senátorovi Vyvadilovi. Pan poslanec Matulka.

 

Poslanec Dalibor Matulka: Jen krátkou repliku: Ano, jde do určité míry o vztah k normám Evropské unie a byl to jeden z problémů, které ústavně právní výbor řešil. A právě při jednání ústavně právního výboru jsme si přesným zněním oněch norem, o kterých mluvil pan senátor, ověřili, že v normách Evropské unie jde o zákaz zakládání anonymních knížek, že žádná Evropská unie pochopitelně logicky nežene nikoho s existující, přežívající anonymní vkladní knížkou urychleně někam do spořitelny, aby ji proměnil na něco jiného. Samozřejmě, tak to je.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji panu poslanci Matulkovi. Hlásí se dále někdo? Pan ministr Motejl si ještě přeje vystoupit.

 

Ministr spravedlnosti ČR Otakar Motejl: Vážená paní předsedající, vážená Poslanecká sněmovno, nikoli pouze jako jeden z předkladatelů osnovy novely občanského zákoníku, ale venkoncem i proto, že jsem byl zmiňován zpravodajem jako osobní účastník projednávání této osnovy v Poslanecké sněmovně a posléze i v Senátu, chci uvést snad některé věci na pravou míru.

Já jsem zdůraznil už ve svém prvotním vystoupení, že si vážím zájmu, který o tuto novelu ústavně právní výbor a posléze i plénum Poslanecké sněmovny projevily a jakým způsobem a jistě v intencích řekl bych tolerance překladatele byla tato novela upravena ve znění Poslanecké sněmovny.

Je jistě svědomité zdůraznit, a myslím, že pan zpravodaj to nemůže zpochybnit, že to, co je vlastně dnes casus belli, to je otázka konečného uzavření problému vkladních knížek na doručitele, zůstalo od počátku do konce projednávání této věci jak ve výborech tak v plénu Poslanecké sněmovny tím hlavním rozdílem přístupu k této problematice mezi mnou a ústavně právním výborem i Poslaneckou sněmovnou.

Je zde vlastně jediný sporný bod a jsem i nadále přesvědčen, že to, co jsem podporoval v Senátu, je skutečně reálný postup, jakým je možno dosáhnout především ujasnění těchto vkladů ve vztahu k vnitrostátní řekl bych obci vkladatelů, když navíc převládá zkreslená představa vkladatelů o smyslu a významu těchto dokladů, a v neposlední řadě i požadavky Evropské unie. I tyto požadavky je třeba interpretovat z pohledu reality členských zemí, kde prakticky vklady na doručitele neexistují.

Z tohoto důvodu jsem přesvědčen, že s tímto jediným rozlišením věcného přístupu k řešení likvidace vkladů na doručitele jsou všechna ostatní ustanovení, tak jak je navrhuje v pozměněné věci Senát, převážně legislativního charakteru nebo zpřesněním úpravy, a proto bych považoval za nevhodné a nedoporučuji, jak jsem již řekl úvodem, nerespektovat změny navržené Senátem, a proto vám doporučuji, abyste zákon schválili ve znění vráceném Senátem parlamentu. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji panu ministru Motejlovi. Pokud se dále nikdo nehlásí a není tomu tak, rozpravu končím.

Přistoupíme k hlasování podle § 97 odst. 4 zákona o jednacím řádu Poslanecké sněmovny. K přijetí následujícího usnesení je zapotřebí souhlasu nadpoloviční většiny přítomných poslanců. Přednesu návrh usnesení:

"Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 40/1964 Sb., občanský zákoník, ve znění pozdějších předpisů, a některé další zákony, podle sněmovního tisku 465/4, ve znění schváleném Senátem, podle sněmovního tisku 465/5."

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 47. Toto hlasování nechám doběhnout, prohlásím ho za zmatečné, ale skutečně prosím, aby ti, kteří si prosí odhlásit, tak dávali najevo v dostatečném předstihu před zahájením hlasování.

Všechny vás odhlašuji na žádost z pléna. Prosím o novou registraci.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP