(Jednání pokračovalo v 16.01 hodin.)

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Vážené kolegyně a kolegové, je 16.01 hodin, začíná bod

 

80.
Ústní interpelace

 

které jsou určeny předsedovi vlády ČR, respektive vládě ČR a ostatním členům vlády. Po zahájení 27. schůze Poslanecké sněmovny jsme za účasti ověřovatelů vylosovali pořadí poslanců, v němž budou vystupovat a klást ústní interpelace nejprve předsedovi vlády ČR panu Miloši Zemanovi či vládě České republiky, a to v čase od 16.00 do 17.00 hodin, poté ostatním členům vlády ČR. Seznamy poslanců podle vylosovaného pořadí nám byly rozdány do lavic.

Nyní dávám slovo panu poslanci Tomáši Kvapilovi, který byl vylosován na prvním místě, aby přednesl ústní interpelaci na předsedu vlády pana Miloše Zemana. Připraví se pan poslanec Zdeněk Kořistka.

 

Poslanec Tomáš Kvapil: Vážený pane premiére, dámy a pánové, problém privatizace bytů Českých drah se týká asi 16 000 domácností. Dosud bylo pro tento účel založeno 139 bytových družstev nájemníky. Od prvního oznámení privatizovat tyto byty uplynuly už čtyři roky a od té doby České dráhy do bytových domů určených k prodeji pochopitelně neinvestují. Dosud však nebyl nájemníkům prodán ani jeden z těchto bytů.

V červnu letošního roku jste mě, pane premiére, i veřejnost seznámil s rozpory mezi Ministerstvem financí a Ministerstvem dopravy a spojů, s jejich různými názory na podmínky privatizace a současně jste sdělil, že 10. července se rozhodne mezi dvěma možnými variantami. Od tohoto data uplynuly už zase dva měsíce a nájemníci bytů Českých drah stále nejsou obeznámeni s dalším postupem. Proto se na vás, pane premiére, obracím s následujícími otázkami: Za prvé, jaké rozhodnutí bylo v této kauze vládou přijato. A za druhé: můžete sdělit závazný termín v postupu privatizace? Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane poslanče. Slovo má předseda vlády pan Miloš Zeman.

 

Předseda vlády ČR Miloš Zeman: Vážený pane předsedající, vážený pane poslanče Kvapile, vážené kolegyně a kolegové, dovolte mi, abych dříve, než odpovím na tři otázky, které mně byly položeny, vytkl před závorku jeden návrh. I když jsem dostal u všech tří interpelantů od příslušných úřadů vlády odpovědi na tematiky těchto interpelací, přesto se domnívám, že by bylo férové vzhledem k několika hodinám, které byly vzhledem k mimořádné situaci této sněmovny k dispozici na odpověď, abych zcela přátelsky a nekonfrontačně nabídl těm interpelantům, kteří si budou přát doplňující informace, aby nikoliv nutně cestou formálních písemných interpelací, ale pouze dopisem specifikujícím další konkrétní podrobnosti se na mě obrátili, a já jim velmi rád podrobněji odpovím.

Přesto se domnívám, že mohu v plném rozsahu odpovědět na všechny tři otázky pana poslance Tomáše Kvapila. Ponechám bez odpovědi pouze jeho úvod, že o věci se rozhodlo již před čtyřmi lety. Jak známo, tato vláda je u moci zhruba dva roky. Takže kdybych vynikal jízlivostí, což je vlastnost, která je mně bytostně cizí, zeptal bych se, co se ty dva roky, co tato vláda nebyla u moci a strana pana poslance Kvapila u moci byla, co se tyto dva roky vůbec dělo.

Odpověď na vaši otázku, která se týká rozhodnutí ke dni 10. července, zní takto: Ano, 10. července se skutečně na Ministerstvu financí za účasti Ministerstva dopravy a spojů uskutečnilo společné jednání k řešení aktuální problematiky v souvislosti se zajištěním privatizace bytových domů, ke kterým vykonává právo hospodaření státní organizace České dráhy. Výsledkem tohoto jednání je dohoda, že prodej předmětných bytových domů se uskuteční za cenu stanovenou způsobem, který používala vyhláška č. 393/1991 Sb. v platném znění k 31. říjnu 1994. Usnesení vlády ze dne 9. června 1999 číslo 580 bude naplněno tak, že takto stanovená cena bude dále snížena o příslušný procentický podíl stanovený odborem 16, to je odbor metodiky cen, v závislosti na skutečnosti, zda je objekt zděný, nebo panelový. Proběhly ještě další víceméně technické schůzky, jimiž vás nechci zatěžovat.

Chtěl bych konstatovat, že zhruba před týdnem mě navštívil generální ředitel Českých drah pan Dalibor Zelený, který upozorňoval na některé administrativní průtahy při řešení této záležitosti. Včera se uskutečnilo jednání ministra financí a ministra dopravy a spojů, které celou záležitost definitivně uzavřelo, to znamená odstranilo veškeré zbývající rozpory, a ministr financí a místopředseda vlády Pavel Mertlík mně asi před půl hodinou sdělil, že oba ministři dali pokyn svému byrokratickému aparátu, aby dále tuto záležitost nezdržoval. Protože, pane poslanče, sociálně demokratická vláda nehodlá tolerovat takovou lenost a takovou neefektivnost našich ministerských úředníků, jakou tolerovaly vlády předchozí.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane předsedo vlády. Pan poslanec Kvapil má možnost položit doplňující dotaz.

 

Poslanec Tomáš Kvapil: Pane premiére, to, že je vám jízlivost zcela cizí, je o vás obecně známo, a jistěže jak novináři, tak i veřejnost to mohla mnohokrát na vlastní kůži slyšet a vidět. Já vám za vaši odpověď děkuji. Pouze také vím, že na tom jednání, o kterém jste vy hovořil, Ministerstvo financí slíbilo, že do konce července t. r. bude zahájen standardní proces privatizace těchto bytů. To se nestalo, opět je to tedy měsíc a půl. A vaše výmluvy a odpověď v tom slova smyslu, co se dělo od roku 1996 do nástupu vlády, ve mně budí úsměšky. Protože akceschopnost této vlády ukazuje se v tom, jak ona řeší tyto problémy. Já nechci konstatovat, pane premiére, že znovu už jako před dvěma měsíci vás žádám o osobní dohled v této věci, a počítejte s tím, že se zde zase setkáme na další schůzi.

Děkuji.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP