(18.20 hodin)

(pokračuje Kužvart)

Jediný zájem je zde proto, že ty Javoříčské jeskyně jsou blíže lokalitě, kterou získala dětská ozdravovna ve Vojtěchově. Proto tedy je nemožné z důvodu ochrany přírody tento jeskynní systém, který patří k nejvýznamnějším lokalitám, jakýmkoli způsobem ohrozit. To je k vysvětlení vše.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane ministře. Paní kolegyně Dostálová využije možnosti položit doplňující dotaz.

 

Poslankyně Kateřina Dostálová: Vážený pane ministře, řekl jste velice správně, že tato lokalita je dětské ozdravovně blíže. Děti jsou dnes odváženy 20 km z dětské ozdravovny do jeskyní a mohly by tak využívat jeskyně, které jsou řádově stovky metrů od této ozdravovny. Nicméně nemohu s vámi souhlasit, že by došlo k jakýmkoli úpravám a poškozením těchto jeskyní, což také vylučují všechny posudky, a to také z toho důvodu, že prostor, kde by tato speleoterapie mohla probíhat, je řada. Jsou to také prostory probíhající prohlídkovou trasou a v žádném případě by nešlo o stavební úpravy.

Teď si dovolím jen krátkou glosu. Musím říci, že je mi velice líto, že je vám a ochranářům krajiny ochrana krajiny nade vše, i nad zdraví našich spoluobčanů.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Pan ministr Kužvart.

 

Ministr životního prostředí ČR Miloš Kužvart: Svým způsobem jsem takovouto reakci očekával. Pochopitelně by moje reakce mohla obsáhnout zbývajících zhruba osm minut, které jsou vyčleněny pro interpelace, ale považuji za svou povinnost, protože poslankyně a poslanci zde dlící určitě jsou velice zasaženi tím, že někomu více záleží na ochraně přírodních fenoménů než na ochraně zdraví dětí, abych znovu zopakoval několik základních momentů.

Znovu opakuji, v rámci úkolu, který byl financován z programu PHARE, Agentura ochrany přírody a krajiny, která je jedním z autorů odborných posudků, byla požádána o souhlas k provedení srovnávacích měření v Javoříčských jeskyních, o kterých nyní diskutujeme. Poté co dosud provedený výzkum prokázal menší vhodnost Mladečských jeskyní pro speleoterapii a řešitel úkolu, Lékařská fakulta v Olomouci, nedosáhl spolupráci s dětskou ozdravovnou se speleoterapií pro experimenty v jeskyni ve štole, byla mu Agenturou ochrany přírody a krajiny umožněna experimentální léčba pro omezený počet pacientů v části pro veřejnost zpřístupněné trasy zmíněných Javoříčských jeskyní. To je ten rok 1994, na který paní poslankyně upozornila.

Nevhodnost zpřístupňování dalších, dosud neporušených částí jeskynního systému pro speleoterapii i nedostatečnou kapacitu zpřístupněné části jeskyní, kvůli které bylo nutné provádět experimentální léčbu na směny, uznali řešitelé tohoto mezinárodního projektu již v době výzkumu. Dětská ozdravovna se speleoterapií sídlící původně v Mladči upravila pro tyto účely speleoterapie jeskyně ve štole ve vrchu Třesín u Mladečských jeskyní, které dosud pro tyto účely využívá. Takže zjednodušeně řečeno, není to o tom, co je více či méně. Děti se mají kde léčit a bylo by velmi nebezpečným zjednodušením celého problému říkat, že je upřednostněno to či ono.

Na tuto činnost, tzn. ve vrchu Třesín u Mladečských jeskyní, jeskyní ve štole, obdržela instituce, ta ozdravovna, příslušné stanovisko, tzn. výjimku z ochranných podmínek národní přírodní památky Třesín podle příslušného ustanovení zákona na ochranu přírody a krajiny. Ale před časem tato organizace získala objekt bývalého rekreačního střediska Dopravních staveb Olomouc ve Vojtěchově, kam se přemístila, a nyní usiluje o přesunutí ozdravných, nikoli léčebných pobytů dětí v jeskyních do systému Javoříčských jeskyní. Problém prostě je, že dětská ozdravovna ve Vojtěchově by chtěla pro své komerční účely upravit a využívat dosud nezpřístupněné části systému Javoříčských jeskyní. Jedná se o jeskyni Pod špázem(?) nebo Hlinité jeskyně.

Vážená paní poslankyně, se situací obou těchto jeskynních útvarů jsem podrobně seznámen. Obě tyto jeskyně jsou součástí národní přírodní rezervace Špraněk, takže jakékoli zásahy devastační typu mnou zmíněných stavebních úprav jsou vyloučeny. Děti se mají kde léčit a toto je komerční aktivita, která je v příkrém rozporu s posláním chráněných území. Vedeme správní řízení a je jasné ze všech podkladů, které jsou k dispozici, že by došlo k nevratné změně tohoto přírodního prostředí.

Na závěr bych chtěl zdůraznit, že nemíníme zpochybňovat výsledky onoho výzkumného úkolu programu PHARE, i když se netýkají jeskyní navrhovaných nyní ke speleoterapii ředitelem dětské ozdravovny se speleoterapií ve Vojtěchově. Hodláme i nadále podporovat výzkumy v jeskyních, tedy i výzkumy zaměřené na speleoterapii, neboť jde o velmi složitý komplex faktorů, který není dostatečně prozkoumán.

A úplně na závěr. Při mé návštěvě této lokality v blízkém okolí probíhají další průzkumné práce, které mohou vést k objevení dalších jeskynních prostor. Je evidentní, že nikdo nebude bránit tomu, aby v situaci, kdy je možné bez devastace dalších objevených prostor, aby speleoterapie byla rozšířena - zdůrazňuji slovo rozšířena - i na další prostory. Takže není to naštěstí tak, jak zde před chvílí zaznělo. Děti se mají kde léčit.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Toto byla poslední odpověď na poslední interpelaci, kterou umožňuje zákon o jednacím řádu, neboť poslední interpelace může být položena nejpozději v 18.20 hodin. Další vylosovaní tedy budou mít příležitost příští čtvrtek.

Vážené kolegyně, vážení kolegové, členové vlády, děkuji vám za vámi vydanou energii v tomto sále a končím dnešní jednání. Těším se zítra v 9 hodin na shledanou.

 

(Jednání přerušeno v 18.27 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP