(9.30 hodin)

(pokračuje Gross)

Obviněno je v tuto chvíli 21 osob.V jedné trestné věci bylo zastaveno trestní stíhání a v jedné věci byl již podán návrh na podání obžaloby. Celková škoda u těch případů, které se šetří a které jsou zahrnuty do této zprávy, je 2 mld. 414 mil. Kč.

Nyní mi dovolte, abych velice stručně popsal situaci ve vyšetřování v jednotlivých spořitelních a úvěrových družstvech.

Nejprve se zmíním o Živnostenském spořitelním a úvěrovém družstvu Praha. Zde bylo trestní oznámení podáno dne 10. 12. 1999 a obvinění bylo sděleno dne 13. 12.1999 členu představenstva tohoto spořitelního a úvěrového družstva panu R. K. pro trestný čin zpronevěry. Současný stav je takový, že trestní stíhání probíhá podle plánu vyšetřování a předpokládá se, že návrh na podání obžaloby - pokud se prokáží v průběhu vyšetřování skutkové věci - bude podáno v roce 2001.

Dále se zmíním o První pražské družstevní záložně. Zde bylo trestní oznámení podáno dne 21. 11. 1999, obvinění bylo sděleno dne 11. 4. 2000 bývalému členovi představenstva panu M. Ř. pro trestný čin zpronevěry a pro trestný čin zneužívání informací v obchodním styku, pro trestný čin podvodu, vydírání a pro trestný čin zkreslování údajů o stavu hospodaření a jmění.

Skutkové okolnosti byly tak závažné a byly shledány i jiné důvody podle trestního řádu, že dne 25. 5. 2000 byla usnesením Městského státního zastupitelství v Praze zrušena část opatření vyšetřovatele a obviněný je v současnosti trestně stíhán pouze pro trestný čin zpronevěry. Dále je trestně stíhán pro trestný čin podvodu, pro trestný čin vydírání a zkreslování údajů o stavu hospodaření. Dne 7.6.2000 bylo obvinění rozšířeno o další trestný čin podvodu. Celková škoda, kterou měl způsobit, je ve výši 400 milionů Kč.

Dne 11. 8. 2000 bylo sděleno obvinění pro shora uvedené trestné činy funkcionáři této První pražské družstevní záložny panu P. B.

Dne 11. 4. 2000 byl v souvislosti s trestnou činností v této družstevní záložně zadržen pan Ř. a soudce ho dne 13. 4. tohoto roku vzal do vazby. Vyšetřování probíhá podle plánu a návrh na podání obžaloby se předpokládá v roce 2001.

V První pražské družstevní záložně byly zjištěny a jsou šetřeny některé jiné trestné záležitosti. Řeší je Úřad vyšetřování hl.m. Prahy a spojily se s tímto vyšetřovacím spisem.

Další tzv. kampelička - Družstevní stavební záložna Praha - návrh na zahájení trestního stíhání byl podán 15. 10. 1999, obvinění bylo sděleno celkem sedmi funkcionářům Družstevní stavební záložny Praha. Asi nemá smysl, abych zde uváděl jednotlivé trestné činy, kterých se měli dopustit. Současný stav je takový, že trestní stíhání probíhá podle plánu vyšetřování. V tomto plánu vyšetřování se předpokládá, že potvrdí-li se tyto skutečnosti, bude podán návrh na podání obžaloby do konce roku 2000.

Kampelička s názvem Národní družstevní záložna Praha. Trestní oznámení bylo podáno dne 18. 8. 1998, obvinění bylo sděleno dne 31. 3. 1999 panu J. A. pro trestný čin úvěrového podvodu. Jde tam o škodu ve výši 1 milionu dolarů ke škodě Národní družstevní záložny. Poté se ale ukázalo, že ta věc je poněkud složitější, a obvinění bylo sděleno členům představenstva panu J. S., panu P. S., panu K. Š. a paní J. S., rozené P., pro trestný čin porušování závazných pravidel hospodaření, neboť podle trestního řádu a trestního zákona trestní odpovědnost jde za těmito osobami podle dosavadního stavu vyšetřování. Milion dolarů je škoda, která - jak se ukazuje - byla způsobena těmito, a nikoli tím předchozím podezřelým. Současný stav je takový, že 14. 6. 2000 byl Obvodnímu státnímu zastupitelství pro Prahu 1 podán návrh na podání obžaloby. Jak státní zastupitelství s tímto návrhem na podání obžaloby naloží, to v tuto chvíli nejsem schopen říci.

Další kampelička - První družstevní záložna Ostrava - pobočka Praha 4. Zde byla podána celkem čtyři trestní oznámení. Obvinění bylo sděleno dne 9. 3. 2000 funkcionáři pobočky První družstevní záložny v Praze panu P. H. pro trestný čin porušování povinností při správě cizího majetku. Jde tam o občanskou půjčku, kterou poskytl ve výši 4,5 milionu Kč. Byla poskytnuta neoprávněně, vyšetřování probíhá podle plánu vyšetřování.

Doudlebská družstevní záložna, pobočka Malšice. Trestní oznámení bylo podáno jednou právnickou osobou, podezřelí jsou pracovníci této družstevní záložny z trestného činu zpronevěry. Šlo o finanční prostředky ve výši více než 1 milion 200 tisíc Kč. Vyšetřování probíhá podle plánu vyšetřování. Podle dosavadních poznatků to byla zpronevěra toho typu, že peníze, které odešly, nedošly tam, kam dojít měly, podle toho, kdo dával příkaz k převodu těchto prostředků.

Doudlebská družstevní záložna, pobočka České Budějovice. Zde je situace ještě složitější. Obvinění bylo sděleno dne 29. 5. t. r. pracovníku této kampeličky panu M. M. a jeho

synovi M. M. pro trestný čin zpronevěry a trestný čin spolupachatelství k podvodu. Jde o to, že bylo vydáno pět příkazů k převedení finanční částky necelých 4,5 milionu Kč na účet jedné firmy, kde byl zároveň akcionářem tento v tuto chvíli již obviněný. Šlo to ke škodě Doudlebské družstevní záložny. Pak šlo o to, že byly poskytnuty neoprávněně jeho synovi prostředky ve výši takřka 10 milionů Kč ke škodě Doudlebské družstevní záložny, a pak šlo o vyplacení hotovosti prostřednictvím podřízených pracovníků opět synovi panu M. M. ve výši více než 21 milionů Kč. Přičemž peníze byly fiktivně určeny na úhradu neexistujících závazků. Současný stav je takový, že probíhá vše podle plánu vyšetřování. Myslím, že ten proces je na podmínky České republiky relativně rychlý.

V této Doudlebské družstevní záložně v Českých Budějovicích se šetří ještě jedna věc, která skutkově nesouvisí s předcházející věcí. Vyšetřování probíhá podle plánu. V minulých dnech bylo ve věci sděleno obvinění. Je to věc stará několik málo dní.

Co se týče družstevní záložny Pria Brno, jsou zde dvě trestní oznámení. Obvinění bylo již sděleno dne 30. 5. t. r. členu představenstva panu F. Z. a člence představenstva paní K. B. pro trestný čin spolupachatelství, porušování povinností při správě cizího majetku. Škoda v této trestní věci činí 3,557 tisíc(?) Kč. Současný stav je takový, že trestní věc prověřuje Krajský úřad vyšetřování v Brně podle plánu vyšetřování. Vyšetřování bude ukončeno návrhem na podání obžaloby do konce tohoto roku, pokud se neukáží některé jiné skutečnosti.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP